Szakírói kurzus

 

 

 

 

A Petőfi Irodalmi Ügynökség Nonprofit Kft. (a továbbiakban: PIÜ) Szakírói kurzus címmel - a PIM Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetének (a továbbiakban: OSZMI) szakmai közreműködésével -​ 10 hónapos programot hirdet, amelyre szeretettel várja a színház és a cirkusz világának megismerésére, annak bemutatására kedvet, elhivatottságot érző fiatalokat.

 

A kurzus célja, hogy a tollforgató hajlamú jelentkezők belülről szemlélve ismerkedjenek meg azzal a közeggel, amelyről majd tudósítanak és véleményt formálnak a médiában; bepillantást nyerjenek a színház és cirkusz munkájába, az előkészületi és a próbafolyamatokba. A program keretében kiemelt figyelem irányul a határainkon kívül dolgozó magyar társulatok alkotásaira, az előadásnéző turnékra, fesztiválokra.

 

Célcsoport: a Felhívás keretében a magyarországi felsőoktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban álló fiatalok jelentkezését várjuk. A programban résztvevők várható száma 10 fő.

 

A program keretében:

 

Elméleti és stílusgyakorlati képzésen vesznek részt a kiválasztott jelentkezők az OSZMI-ban.

Lehetőségük nyílik a vidéki és határon túli színházak közös látogatására.

Szemléző, elemző-értékelő, kritikai publicisztikát, művészportrékat, interjúkat írhatnak; készíthetnek színházi és cirkuszi próbákról, előadásokról képriportokat, videoklipeket vagy egyéb audiovizuális sajtóterméket.

A kurzus végén a legjobb írásokat a PIÜ nyomtatott vagy online kiadványaiban megjelentetheti. A felhasználás részleteit a PIÜ a szerzővel kötött külön megállapodásban rendezi.

A program eredményes teljesítést követően ajánló igazolást állítunk ki.

A pandémiára tekintettel, az elméleti képzés online formában való megvalósításának feltételei biztosítottak.

A kiválasztott jelentkezők a program ideje alatt havi bruttó 300 000 Ft ösztöndíjban részesülnek, amennyiben eleget tesznek a Felhívásban és a velük kötött szerződésben foglalt kötelezettségeiknek.

 

A szakírói kurzus várható kezdő időpontja: 2021.02.15.

 

A jelentkezés beadási határideje: 2020.12.21. éjfél

 

A programról, valamint a jelentkezés feltételeiről és menetéről bővebb információ: https://pim.hu/hu/hirek/szakiroi-kurzus