Sondelani története

 


Ezzel a fiúval a férjem, Bálint véletlenül akadt össze a hegyek között. Eleinte Ő volt a kirendelt idegenvezető, később barátságból is együtt mászták ezeket a látszólag kopár  Drakensberg-i sziklákat, megbeszélgették az élet dolgait.

Sondelani apjaként tiszteli Bálintot miközben családja legöregebbjei rettegve félték a fehér embert.

Ezen a hétvégén én is megismertem Őt és elmesélte nekünk családja történetét, Megmutatta  a ledózerolt szülőfalu romjait, énekelt és beszélt azzal a csattogó jellegzetes hanggal, amit bushman őseitől tanult.

Kicsit úgy éreztem magam, mint Kodály a népdalkutató :).

Egy kis rövid ismertetés kik is a Bushmanok:

Busmanok Dél-Afrika régiójának egy népcsoportja. Legnagyobb számban Botswana területén élnek, kisebb csoportjaik megtalálhatók a szomszédos országokban is, elsősorban Namíbiában. A "szan" szó - ahogy magukat nevezik és a környező népek is hívják őket - annyit jelent, mint "a föld tulajdonosa", "a föld birtokosa". A busman nevüket a holland telepesektől kapták (bosjeman), amely angol megfelelője "bushman", jelentése "a bozót embere", mivel éjszakánként a bozótosba húzódtak vissza.

Genetikailag az egyik legősibb csoportba tartoznak. 

Alacsony termetűek, szív alakú arcúak, jellegzetes kiálló nagy faruk van, bőrük világos. Ezeket az alapvetően békés vadászó embereket mindenki irtotta, leginkább a fehér, mert simán levadászta a tenyésztett állatokat is. Ebből aztán szinte egy népírtás lett.

Sondelani családjának fennmaradása a déd-, vagy ükmama zulu szerelmének következménye volt. Magyarán a megszületett utódok már nem tipikusan bushmanok lettek. Az  északról Dél-Afrikát szintén meghódító zulu harcosok  is keményen tizedelték a megmaradt itt élő bushmanokat de valahogy ez a család, miután nem jellegzetes volt, magasabbak voltak jóval, igy valahogy elkerülte a pusztulást. Itt telepedtek meg a Drakensberg egyik lankáján. Vadásztak az eland-ra a szent állatra és nyugalom volt egészen addig amig ezt a völgyet ki nem nézte a századfordulón most egy fehér farmer ...a letelepedése miatt. Tényleg gyönyörű vidék...

Otthonukat, földjeiket elfoglalták és egy egész más világot kezdtek építeni, mint amit ez a nép ismert, szeretett és megszokott. 

Egy amolyan feudális állapot alakult ki.

Az asszonyok a házban dolgoztak  a férfiak pedig a földeken. Virágzott a gazdaság, kaptak valami pénzt is, nem rabszolgák voltak, de igazán szabadok sem.

Valójában itt a hegyek között még az a sokat emlegetett apartheid sem érte el őket, sem annak felszámolása. Majd jött a katasztrófa.

A mai fekete kormány nemzeti parkká nyilvánította ezt a  völgyet is, az ott élő fekete családokat (kb 350 embert) kitelepítettek, otthonaikat a földdel tették egyenlővé.    Egy-két kerti virág őrzi a régi porták emlékét a mezőn, néhány sír, a farmert kifizették, ő is költözött.

A kormány nagy kegyesen évi hét napot biztosít a bushmanoknak a rituális eland vadászatra.

Az ő hitvilágukban az eland biztosítja a kapcsolatot a lelkük és a "nagy Teremtő" között.

Miután ők hagyományos módon vadásznak, a hét nap legtöbbször kevés Nem gyakorolhatják zavartalanul a több ezer évre visszamenő gyógynövényeken alapuló gyógymódjaikat sem. 

A bushmanok köztünk vannak több mint 3000 éve. Közel 300 regisztrált barlangrajz van ezen a területen.

Ez a történet, de mit láttam én? 

Ezek az emberek, hiába éltek évszázadon keresztül egy fehér ember vezette farmon, semmit nem tanultak meg a növénytermesztésből. Saját portáján már nem csinálja. Ebben az országban a falvakban a házak körül nincsenek veteményes kertek, pedig jó az éghajlat. idő meg rengeteg, hisz  több millió ember munka nélkül tengődik. Ez ma a zuluk földje, és ők harcosok.

De az biztos, hogy fantasztikus látni, amikor egy sárral betapasztott, kör alakú, fűtetős , döbbenetesen lepusztult viskóból előlép egy makulátlan tisztaságú és a legdivatosabb sport ruházatú  fiatal férfi, kezében a mobiltelefonnal és elindul valahová.....Mit várunk ezektől az emberektől akik semmit nem találtak fel még, se a kereket , de még egy valamire jó hajót se tudtak összehozni az évszázadok alatt....

A feudalizmus idejéből belecsöppentek a XXI. századba, időutazók mind.

Tollal Közélet És Kultúra fényképe.

Tollal Közélet És Kultúra fényképe.