Román és magyar zenészek lépnek fel a Román Jazz Napokon, Szegeden és Budapesten

 

 

 

ΞΕΝΟΙ és George Staicu (DJ Set)

2021. október 26. kedd 20.00 óra - Grand Café, Szeged

2021. október 27. szerda 20.00 óra - Opus Jazz Club, Budapest

 

Közreműködik:

Bolcsó Bálint - elektronikus hangszerek

Laurențiu Coțac - nagybőgő

Márkos Albert - cselló

Diana Miron - ének, hegedű

Porteleki Áron - brácsa, dob

George Staicu (aka Rogvaiv) - dj set

 

Az est fellépői is valahogyan így érzik magukat a zenei műfajok között: sokféle zenei területen megfordultak, de otthonra leginkább a szabad improvizációs zenében találtak - ez a kapcsolódási pont is közöttük. Különböző formációkból régóta ismerik egymást és több ízben játszottak már együtt. Diana Miron, Márkos Albert és Laurențiu Coțac a Hyperion nevű, spektrális zenével foglalkozó zenekar tagjai, amivel bejárták a világot. A zeneszerző és elektronikus zenész, Bolcsó Bálint és Márkos Albert, aki megannyi formációt gazdagít csellójátékával, duóként hosszú ideje és rendszeresen együttműködnek. Bálint 2018-ban találkozott Dianával és Laurențiuval a bukaresti Săptămîna Sunetului fesztiválon. Porteleki Áron amellett, hogy brácsásként alapos ismerője és tolmácsa a magyar autentikus népzenének, dobosként és üzőhangszeres művészként a budapesti improvizatív zenei szcéna egyik legjelentősebb figurája, ezért szintén sokat játszott Bálinttal és Alberttel. George Staicu (aka Rogvaiv), aki gyűjtőként is behatóan tanulmányozta a szabad improvizációra épülő zenei kiadványokat, az est harmadik részében dj-ként lép színpadra. Az előadók a szabad improvizáció fogalmát szó szerint értelmezik: megkötések nélkül kalandoznak az általuk ismert és kultivált műfajok között (tradicionális folklór, free jazz, régi korok egyházi és világi zenéje, stb.), miközben John Butcher által megfogalmazott állításokat tekintik támpontnak.

1. A csoportos improvizáció célja olyan zene létrehozása, amelyet önmagában egyik zenész sem tudna elképzelni. A csoportos improvizációnak arra kell késztetnie a zenészeket, hogy túllépjék saját elképzeléseiket.

2. Minden résztvevőnek bármely pillanatban egyformán képesnek kell lennie a zene tartalmának, formájának és irányának a befolyásolására.

4. A szabadimprovizációs zene szükségszerűen spontán, de egy olyan alapra épül, amely több év tanulásból, kísérletezésből, gondolkodásból és tapasztalásból áll.

5. Lehetséges kísérletet tenni arra, hogy történelem nélküli zenét játsszunk.

6. A szabadimprovizáció azt mutatja, hogy a komplexitás valójában igen természetes.

15. Az improvizációban az embereket lehet hallani a hangszerek mögött.

( John Butcher: 15 egyszerű állítás a szabadimprovizációs zenéről - magyarázatokkal és ellentmondásokkal, Bajnai Judit fordítása)

 

 

Mischa Blanos & Khori Ander: Crossrhodes

 

2021. október 28. csütörtök 20.00 óra - Opus Jazz Club, Budapest

 

Mischa Blanos fáradhatatlanul munkálkodik azon, hogy elkerülje a műfaji korlátok közé szorított komponálás rutinját. Minden műfaji migrációja új hangulatokkal, érzésekkel, hangképekkel gazdagítja a következő projektjét.  A Khori Anderrel közös Crossrhodes-ban a kortárs klasszikus zenét bátran keveri a neoklasszikus akusztikus-elektronikus szólóprojektjéből vett elemekkel, máskor pedig izgalmas techno-patternek után nyúl.

 

A kortárs zene legnevesebb koncerttermeiből ismert klarinétos, Horia Dumitrache művészalteregójával, Khori Ander néven szívesen ugrik fejest a kompozíció és az improvizáció tavába, így oltja azt a szomjúságot, amit fúvós hangszere szokatlan megszólaltatási módjai iránt érez. Meggyőződése, hogy ha csupán egy zenei irányba néz, akkor egy idő után idegennek fogja magát érezni saját zenei otthonában.

 

Közös duójuk, a Crossrhodes fantáziadús történeteket sző: a repertoár mindegyik darabja más-más oldalát reprezentálja ugyanannak az improvizatív és eufónikus univerzumnak.