Örökítsd meg a pillanatot és nevezz a fotóddal!

 

 

 

Miért fontos a lehető legkorábban kezdeni a „mesei nevelést"? Mennyiben segítik a mesék a szülő-gyerek kapcsolatot? Bajzáth Mária, a mesepedagógia program megalkotója már a várandósság ideje alatt is mesélt mindkét gyermekének. A korán kezdett „mesei nevelés" nemcsak a hallórendszer fejlődést segíti elő, hanem pozitívan befolyásolja a baba érzelmi növekedését és a kötődési képességet is. A Népmesekincstár-sorozat szerzője hamarosan megjelenő legkisebbeknek szóló könyve kapcsán a Kolibri Kiadó fotópályázatot hirdet, melyben azokról a fontos pillanatokról készült képeket és videókat várjuk, amelyeken a szülők már az anyuka hasában növekvő gyermeküknek mondanak történeteket, zenélnek vagy énekelnek.

A pályázatról

Pályázz fotóddal/videóddal, amely megmutatja, hogyan mesélsz, énekelsz, mondókázol vagy zenélsz a pocaklakódnak!

Így pályázhatsz:

A pályázat időpontja: 2019.05.08 - 05.28.

Nyeremény: A pályázók között három teljes Népmesekincstár-sorozatot sorsolunk ki.

 

Miért fontos, hogy mesélj?

Az apukák és anyukák a világon mindenhol mesélnek már a magzatnak és az újszülötteknek is. A hallás gyökerei a fejlődés korai fázisában kialakulnak, és nagymértékben meghatározzák a későbbi életszakaszok akusztikus befogadását. A gyerek még nem érti a szavakat, de a mesemondáskor megszülető dallam, az érzelmi átélés, valamint a mesélőtől kapott figyelem és idő rendkívül meghatározó az lelki fejlődésben. Bajzáth Mária hamarosan megjelenő könyvének meséi alkalmat adnak a szórakoztató időtöltésre, korai közös élményekre, és az első családi rítusok kialakítására.

„Harminc éve, a nagyobbik fiammal a szívem alatt, az első szakdolgozatomban a méhen belüli hallás volt az egyik témám. Az egyik, ma már általánosan ismert kutatási eredmény az volt, hogy a magzat szívritmusának változásai mérhetők, ha hallja az anya hangját, és az, hogy az elsődleges és legfontosabb hanghatás az édesanya beszédhangja. Rengeteget meséltem, mondókáztam, énekeltem mindkét fiamnak. A férjem rengeteget ringatott bennünket és közben belemeséltük a gyerek szívébe-lelkébe ezt a gyönyörű világot, ami pont őt várja. Amikor megszületett, folytattuk a mesélést." - Bajzáth Mária

Bajzáth Mária új könyve a legkisebbekhez szól

A Pont, pont, vesszőcske - A legkisebbek magyar népmeséi című kötetben szereplő történetek, mondókák és mondókamesék segítségével a szülők megtalálják a mesélés öröméhez vezető utat és saját, mesélő hangjukat, a babák pedig a magyar kultúra legtisztább nyelvi forrásaival kerülhetnek kapcsolatba először. A néha ismerős, máskor ismeretlen történetek hét téma köré csoportosulnak: test; család; állatok; mesés erők; élet-halál és rövid mesék. A koragyermekkori meseélmény örömforrást jelent mesélőnek és mesehallgatónak egyaránt, és örök érzelmi útravalót nyújthat a fogantatás pillanatától a bölcsőn át egész életünkben.