Olasz Gasztronómiai Világhét

 

 

A program célja a fogyasztók figyelmének felhívása az olasz agrár-élelmiszeripar olyan megkülönböztető jegyeire, mint a minőség, fenntarthatóság, kultúra, élelmiszerbiztonság, nevelés, identitás, vidék, biodiverzitás. Az idei rendezvény "Az olaszkonyha hagyománya és jövője: a tudatosság és a fenntartható élelmezés kiaknázása" témát járja körbe. Mint a korábbi években is, a tematikus programsorozat a mediterrán diétát, mint az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozási modellt állítja előtérbe.

Az Olasz Nagykövetség, a Olasz Külkereskedelmi Intézet (ICE) budapesti irodája, az Olasz Kultúrintézet és az Olasz Konyhaművészeti Akadémia által a magyar közönség számára digitális formában elkészített program a budapesti ICE iroda http://www.italianfestival.eu/honlapján  elérhető a témáról szóló kisfilmekkel és információkkal.

November 25-én a budapesti ICE iroda "Olaszország bio borászata: egy jövőbe tekintő irányzat" címmel, biobor kóstolással egybekötött szakmai szemináriumot rendez Vicenza Folgheretti borszakértő részvételével.

A honlapon elérhető tartalmak között az olasz gasztronómia jellegzetes alapanyagainak és termékeinek rövid leírása, az ICE-Agenzia által készített, az olasz tájak szépségét és termékek minőségét bemutató filmek láthatóak. A honlapon külön részt szentelünk az „ALMA" Olasz Konyha Nemzetközi Iskolája gondozásában készített, a VI. Olasz Gasztronómiai Világhét témája ihlette mesterkurzus sorozatnak; a védett eredetjelölésű termékek védelménekés pozitív tulajdonságainak kiemelésének; az „Italian sounding" jelenség leírásának és a csomagolás elülső oldalán feltüntetett tápértékjelzés olasz változata, a „NutrInform Battery" mögött álló alapelvek bemutatásának.

Az idei Olasz Gasztronómiai Világhét célja az olasz gasztronómiai hagyomány jelentőségének megismertetése az új generációkkal.