Megjelent Schmal Róza fantasy-trilógiájának első kötete, a Nagy folyók haragja I. - A Ladann könyve

 

 

A Nagy folyók haragja egy képzeletbeli középkori világot tár elénk, amelyet rejtélyek szőnek át, a szerző által készített aprólékosan kidolgozott birodalmi térkép, lenyűgöző városrajzok és családfák pedig igazán különlegessé teszik. A szereplők életútjai úgy kapcsolódnak és válnak el egymástól, mint sebes vizű patakok, és csak remélni tudjuk, hogy a hamar szívünkhöz nőtt karakterek sorsa jóra fordul. Ha szeretnénk kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből, ez az a kötet, amely fiúknak és lányoknak, gyerekeknek és felnőtteknek is tökéletes választás.

A Ladann folyó völgyében egy ideje béke uralkodik, ám a felszín alatt évtizedes ellentétek, hatalomvágy és bosszúszomj szövi át a mindennapokat. Ráadásul a déli falvakban rejtélyes halálesetek történnek, a híres és gazdag hajóépítő város folyómedréből pedig eltűnik a víz. Az egy évszázada száműzött őslakosok ­­­- a hurrogónok - titokzatos építkezései is egyre nagyobb aggodalommal töltik el az uralkodót. Vajon hány családot dönthet nyomorba egy királyné személyes tragédiája? És mi igaz a balladákból, amelyek makacsul őrzik a reményt, hogy a Véres Sziklák Éjszakáján nem halt meg a királyhoz hű Lasnarog család minden sarja? A kérdések egyre csak gyűlnek, és a bizonytalanság komor fellegként borul a birodalomra...

 

„Gyerekkoromban szerettem történeteket kitalálni és rajzokat készíteni hozzájuk. Mire felnőttem, ebből az utóbbi maradt: miután elvégeztem a Képzőművészeti Egyetem festő szakát, könyvillusztrálással kezdtem foglalkozni. Ladann-völgy első terveit kamaszkoromban, a szentendrei HÉV-en és balatoni nyarakon firkáltam a füzeteimbe, de csak akkor tértem vissza hozzájuk, amikor már a fiam volt kamasz, és nem nagyon lehetett vele másról beszélgetni, mint a Trónok harcáról. Ezek a beszélgetések felidézték, hogy milyen jó volt a saját kitalált királyságom történetét szőni.  A felfedezés, hogy ezt most is megtehetem, hirtelen jött, és a mai napig örömmel tölt el."

A borítót Schmal Róza tervei alapján Féder Márta készítette. Az első fejezet elolvasható a Nyugati tér blog oldalán: http://nyugatiter.blog/2021/03/nagy-folyok-haragja/

 

Részlet:

„Megesik, hogy egy király téved.

De megeshet az is, hogy soha nem derül ki, tévedett vagy sem.

III. Daon Lasai olyan király volt, aki jót akart. Miután megfosztották a trónjától, száműzetése minden napján megkérdezte magától, vajon hol hibázott. Ült varadoki menedékében - amely olyan magas volt, és olyan komor, hogy bástyának tűnt inkább, mint palotának -, és hallgatta a hullámverést, amely óráról órára morzsolta a Hurrogón-félsziget könnyen málló partjait. Nem volt más dolga, mint ezredszer is végiggondolni uralkodása utolsó éveit, amelyek alatt a békét próbálta megőrizni mindenáron, de amelyek mégis a birodalom történetének legvéresebb háborújába torkoltak.

Újra és újra feltette a kérdést: mit tehetett volna még a szárazság és az ínség idején, amit nem tett meg? Mikor kellett volna felfigyelnie rá, hogy éhségtől gyötört népe minden kínért a bölényszőrű hurrogónokat hibáztatja? Megakadályozhatta-e volna, hogy ártatlan szőröshátúakat vakítsanak meg és belezzenek ki a déli falvak felbőszült lakói? S helyes volt-e a behemót lények bocsánatáért esedeznie, amikor azok már fegyverrel a kezükben jöttek bosszút állni? Lehet, hogy inkább a sajátjai mellé kellett volna állnia, akár igazuk volt, akár nem? Ha zászlót bont, és fegyverbe szólítja a harcra vágyó ladanniakat, vajon megtarthatta volna a trónját? És miután a hurrogónok máskor oly szelíd népe pusztító árként végigsöpört Ladann-völgyön, lett volna esélye felépíteni egy új, jobb államot?

A kérdések két évtized múltán sem akartak elfogyni. Hol újabbak bukkantak fel, hol a régiek tértek vissza még nyugtalanítóbban..."

 

 

Hogyan születik egy egész birodalom? Melyik szereplő válik kedvenc karakterré? Hogyan alakul a történet fonala? Erről és még sok másról beszélget a szerzővel Balázs Eszter Anna, a Kolibri Kiadó főszerkesztője 2021. április 10-én a Nyugati tér blogon.