Látnivalók és élmények sokaságával készül a nyárra az Állatkert


A vasárnapi gyermeknap változatos kínálatával megkezdődik a nyár a Budapesti Állatkertben. A vakáció kezdetétől elindulnak a Légy ott! programok is, nap mint nap számos különleges élménnyel, látványetetéssel és állatbemutatóval. Június 25-én este Szent Iván-éji élményekkel, augusztus elején az Állatkert 155. születésnapjának három napon át tartó ünnepi programsorozattal, augusztus végén pedig a hagyományos Állatkertek Éjszakájával várja a nagyközönséget a városligeti intézmény. Már látogatható a nyári szezon népszerű bemutatóhelye, a Lepkekert is.

Csütörtökön délelőtt tartotta nyárindító sajtótájékoztatóját a Fővárosi Állat- és Növénykert. Az eseményen jelentették be az idei nyár legfontosabb eseményeit, így a most vasárnapi gyereknap programjait, a vakáció kezdetétől induló úgynevezett Légy ott! élményprogramokat, a június 25-i állatkerti Szent Iván-éjt, az Állatkert 155. születésnapjához kapcsolódó háromnapos rendezvényt, amely augusztus 7-től 9-ig tart, valamint az Állatkertek Éjszakáját, amelyet a hagyományos időpontban, a nyár utolsó péntek estéjén, azaz augusztus 27-én tartanak meg. A sajtóeseménnyel megkezdődött a Lepkekert idei szezonja is.
Már látogatható a LepkekertAz Állatkert egyik népszerű látványossága a Pálmaház mögött található Lepkekert, amely úgy lett kialakítva, hogy a látogatók egy térben tartózkodhatnak a sok száz színpompás trópusi lepkével, mintha csak a természetes élőhelyükön sétálva találkoznának velük. Ez a szezonális bemutatóhely 2000 óta minden évben késő tavasztól ősz derekáig szokta várni az Állatkert közönségét.A 240 négyzetméter alapterületű bemutatóhely 1200 köbméternyi légterében 20 különféle trópusi, Közép- és Dél-Amerikában őshonos lepkefaj 650 egyedét lehet megcsodálni. Az állatok báb állapotban érkeztek Costa Ricából, egy ottani lepkefarmról. A még ki nem kelt bábok a Lepkekertben található üvegfalú bábszekrényben függenek, ahol azt is meg lehet figyelni, amint a bábokból kikelnek a kifejlett lepkék. A gondozók rendszeresen kinyitják a bábszekrény üvegajtaját, hogy a frissen kikelt lepkék kiröppenve csatlakozhassanak már korábban szárnyra kelt társaikhoz.A Lepkekertben nemcsak a lepkékben, hanem a sokféle növényben is gyönyörködhetnek a látogatók. A sok citrusféle között broméliák, orchideák, sétányrózsák, egyiptomi csillagcsokrok, flamingóvirágok, szárnyas feketeszemek pompáznak. Több növényfajnak a lepkék táplálásában is szerep jut: gyakran látni, amint jellegzetes pödörnyelvükkel nektárt szívogatnak a virágokból. Emellett édes gyümölcsöket - félbevágott banánt és narancsot - is kapnak, illetve a kis fiolákban kihelyezett mesterséges nektárral is táplálkoznak.
Gyereknap - május 30.Otthon Budapesten - ez a mottója a gyermeknapi programoknak, amelyekre a főváros turisztikai, kulturális és marketing szervezete, illetve a fővárosi fenntartású Állatkert együttműködése nyomán kerül sor most vasárnap: ez a főváros gyermeknapi ajándéka a családoknak. A sok-sok állat és növény mellett rengeteg különleges élménnyel várják a gyerekeket, és persze a szülőket, nagyszülőket is: a kert tizenkét különböző pontján lesznek állomáshelyek, többek között kutatóállomással, játékos állathatározóval, tudáspróbával, AR-kalandpályával, ugandai gyöngyfűzéssel, bábelőadásokkal, interaktív zenés mesével, családi társasjátékkal. Lesz még gólyalábas felvonulás, utcaszínház háromkerekű velocipédekkel, sőt kincskereső kalandtúra is.
Légy ott! - a vakáció kezdetétőlJúnius közepétől - amikor az iskolai vakáció is elkezdődik - az úgynevezett Légy ott! élményprogramok is várják az Állatkert közönségét. Minden nap délelőtt 10-től délután fél 5-ig minden egész és fél órában különleges bemutatók, látványetetések, állattréningek teszik még izgalmasabbá az állatkerti élményt. Az egyes programok időpontját és helyszínét úgy állították össze, hogy azokat egy adott útvonal mentén haladva kényelmesen végig lehessen látogatni.    zöld útvonal: 10:00 Kea látványetetés az Ausztrálháznál 10:30 Ausztrália különleges állatvilága az Ausztrál ösvénynél 11:00 Sörényes hangyász etetés a Pampakifutónál 12:00 Óriásvidrák birodalma óriásvidrák kifutója 12:30 Bonsai bemutató a japánkerti Bonsai pavilonnál
   kék útvonal: 10:00 Borjúfókák és pingvinek reggelije a pingvinmedencénél 10:30 Találkozás Zuluval, a szurikátával a Japánkertben 11:00 Fóka-móka az oroszlánfókák medencéjénél 11:30 Kertészeti bemutató a Madagaszkár-ház mellett 12:30 Ragadozók látványetetése az India-háznál 13:00 A gorillacsalád ebédje a gorillák kifutójánál 13:30 Meglepetésállatok testközelben a Piknik parknál
   piros útvonal: 13:30 Parasztudvari pajtások a tevék kifutójánál 14:00 Hüllők látványetetése a Mérgesházban 14:30 Meglepetés állatok testközelben az elefántházi kapunál 15:00 Elefántiskola az Elefántház mögött 16:00 Borjúfókák és pingvinek vacsorája a pingvinmedencénél 16:30 Fóka-móka az oroszlánfókák medencéjénél Szent Iván-éj az Állatkertben - június 25.A nyári állatkerti események palettáján új színfolt a Szent Iván-éj, amelynek megrendezésére az Állatkertek Éjszakájának népszerűsége adta az ötletet. A városligeti intézmény szándéka az, hogy a hagyományosan augusztus utolsó péntek estéjére eső Állatkertek Éjszakája mellett a nyár folyamán egy másik alkalommal is kínáljon különleges hangulatú esti élményeket a nagyközönségnek.A tulajdonképpeni Szent Iván-éj idén csütörtök estére esik, ám az állatkerti Szent Iván-éjre a rákövetkező este, június 25-én pénteken kerül majd sor, hogy az azt követő hétvégén mindenki kipihenhesse magát, aki aznap sokáig marad ébren.A változatos programok részben a Szent Iván-éji hagyományokat elevenítik fel, de lesznek például csillagászati témájú bemutatók is, hiszen maga a Szent Iván-éj voltaképpen egy csillagászati eseményhez, a nyári napfordulóhoz, és így az év legrövidebb éjszakájához kapcsolódik. A különleges Szent Iván-éji élmények este 7-től várják a látogatókat, s a kertet éjfélig kell majd elhagyni.Lesz többek között esti fóka show és elefánttréning, tűzzsonglőr bemutató, akrobatikus LED-zsonglőr műsor, LED show, fényfestés, arcfestés, ökohangszer és fluoreszkáló álarc készítés, szerelmi jóslás, bátorságpróba, előadás a mítoszokról és a totemállatokról, boomwhackers (ütőshangszerként használt hangolt csövek) bemutató, és lesznek LED-ruhás gólyalábasok, planetáriumi vetítések, távcsöves bemutatók és más csillagászati programok is. A főbejárattal szemközti színpadon pedig a Somogy Zenekar, illetve a Somogy Táncegyüttes lép fel.
155. születésnap - augusztus 7-9.Sokan tudják, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. A patinás intézmény idén ünnepli megnyitásának 155. évfordulóját. A tulajdonképpeni születésnap augusztus 9-én van, amely hétfőre esik, de a születésnapi események az előtte lévő hétvégét is magukba foglalják, azaz összesen három napot ölelnek majd fel augusztus 7-től 9-ig. Ezen a három napon az Állatkert gazdag és érdekes múltját felelevenítő családi programokkal várják a látogatókat.Az Állatkert egyébként nemcsak a háromnapos születésnapi rendezvényen emlékezik meg az elmúlt 155. évtől, hiszen a Jubileumi Emlékév már hónapokkal ezelőtt elkezdődött. Azóta az Állatkert honlapján rendszeresen megjelenő, archív képekkel illusztrál cikksorozatban idézik fel a kert, illetve az ott bemutatott fontosabb állatfajok, állatcsoportok tartásának történetét, múltbeli eseményeit. Nyár elejétől pedig az Állatkert azon állataihoz, amelyek tartása különösen nagy múltra tekint vissza, a régi idők nevezetes állatainak emlékét felidéző táblákat is kihelyeznek.
Állatkertek Éjszakája - augusztus 27.A nyár utolsó péntek estéjén természetesen a hagyományos Állatkertek Éjszakáját is megtartják a Budapesti Állatkertben, rengeteg élménnyel és látnivalóval, amelyek egy része szintén kapcsolódik majd a Jubileumi Emlékévhez.