Ki a legjobb?
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisvakond. Egy fészekaljnyi kistestvérrel nőtt fel. Egy napon észrevette, hogy mindenben ő a legjobb. Ha fájt valamije, ő tudott a leghangosabban üvölteni, ő tudott a legtöbb gombócot megenni, a leggyorsabban futni, de még a társasjátékokban is mindig legyőzte a testvérkéit. Kétség nem fért hozzá, hogy ő volt a legjobb.
Egy napon az orrára csöppent egy vízcsepp, és ez kíváncsivá tette. Mi történhet odafenn a föld felszínén?
Ásásra tervezett mellső lábacskáival kotorni kezdte a kemény, és kiszáradt talajt, de ez nagyobb munka volt, mint gondolta volna. Már a feladat felénél járhatott, amikor váratlanul puha lett a föld. Gyöngyözni kezdtek a kis göröngyök a lábacskái nyomán, amint a napvilágra ért. Vaksin hunyorgott a fényben. Nem látott még esőt, de látta, hogy a víz az égből jön.
- Te aztán kemény vagy! - mondta Földnek. - Alaposan megizzasztottál, azt hittem, kifogsz rajtam, biztosan te vagy a legjobb. 
- Nem gondoltam sohasem magamról, hogy én lennék a legjobb - mondta a Föld. - A zápor megpuhít, és feláztat. Nézd csak, mennyi itt a sár!
A kisvakond látta, hogy a Víz erősebb a Földnél, áthömpölyög a mezőn, és magával ragadja a földön heverő gallyakat. De nem volt sok ideje a nézelődésre, őt is a hátára kapta, és magával sodorta az áradat.
- Te vagy hát a legjobb! - mondta a Víznek.
- Soha nem gondoltam magamról, hogy én lennék a legjobb. - mondta a Víz. -A Nap felszárít, és nyomtalanul eltűnök, mintha soha itt sem lettem volna.
Nem maradt sok ideje a kisvakondnak álmélkodni, máris kisütött a Nap. Felszárította a vizet, és megkeményítette a Földet.A Víz elpárolgott. 
Látta a kisvakond, hogy a Nap erősebb a Víznél. Rekkenő forróság támadt.
Vakondunk visszakívánkozott a föld alatti hűs otthonába. De a Föld kemény volt, és kicsorbította a karmocskáit. Nem tudott ásni.
- Te vagy hát a legjobb! - mondta a Napnak.
- Sosem gondoltam magamról, hogy én lennék a legjobb - mondta a Nap. - Nézd, esőfelhő közeleg, mindjárt eltakar, és elhomályosítja a fényemet.
Ekkor lezúdult a nyári zápor, felpuhította a földet, ahol járatot tudott ásni magának.
Végre otthon volt, a biztonságos kuckójában. Elgondolkodott. 
Ki hát a legjobb? A Föld? Az Eső? A Nap? Vagy talán ő, a kisvakond lenne a legjobb? Biztosan nem. A kinti világban mindenki erősebbre talált.
És egyet megtanult rövid kis kalandja során, hogy mindenkinél van jobb.