Kecskeméti Kodály Művészeti Fesztivál

 

 

 

Változatos zenei programokkal várja a közönséget július 19. és 30. között Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztivál, amelyen idén olyan művészek lépnek színpadra, mint a Duna Művészegyüttes, Simon Izabella zongoraművész, Bretz Gábor világhírű operaénekes, Gráf Zsuzsa zongoraművész, a Sárik Péter trió, a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar, Erdei Péter és Nemes László Norbert, a Nemzeti Ifjúsági Kórus, Hámori Máté, Hollókői Huba, Navratil Andrea többek között, a fesztivál vendége lesz a zárókoncerten Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész. A fesztivál szervezői a már meghirdetett koncertek mellett további ingyenes és új programpontokkal készülnek, amelyet július 12-én tesznek közzé a helyben megrendezett sajtótájékoztatón a Hírös Agóra ügyvezető igazgatói Barta Dóra és Bak Lajos.

A több évtizedes múltra visszatekintő Kodály Művészeti Fesztivál rendezvényeit szoros együttműködésben rendezik meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézettel. Az intézet igazgatója, dr. Nemes László Norbert a fesztivál művészeti tanácsadója évek óta.

Kecskemét 1970-ben adott otthont először a Kodály Szemináriumnak. A nyári Szemináriumokhoz a kezdetek óta egy hangversenysorozat kapcsolódott, amely 1991-től viseli a Kodály Fesztivál nevet. Az elmúlt évtizedekben kialakult a fesztivál fő koncepciója: Kodály zeneművei és az életművéhez kapcsolódó régi és újabb szerzők műveinek megszólaltatása, a kortárs magyar zene jeles képviselőinek bemutatása, helyi zenei műhelyek és versenygyőztes fiatal művészek bemutatkozása. Az évek során gazdagodott és színesedett a program: más művészeti ágak is helyet kaptak a fesztivál programjában. 1998-tól a fesztivál Kodály Művészeti Fesztivál néven vált Kecskemét és a régió egyik legjelentősebb kulturális eseményévé.

Az elmúlt évtizedekben a közreműködők között a zenei élet olyan kiválóságai szerepeltek, mint az Amadinda Együttes, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Bartók Vonósnégyes, a Kodály Vonósnégyes, a Debreceni Kodály Kórus, a Jyvaskyla Gyermekkar (Finnország), a Jánosi Együttes, a Budapesti Vonósok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Trió Lignum. Olyan kiváló szólisták léptek fel, mint Tokody Ilona, Kocsis Zoltán, Gulyás Márta, Perényi Miklós, Onczay Csaba, Király Csaba, Rohmann Imre, Lantos István, Fenyő László, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Bogányi Gergely, Wiedemann Bernadett és Rost Andrea,  nemzetközi hírű finn Wagner énekes Kirsi Tiihonen, Keren Hanan izraeli zongoraművész, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás vezetésével, a modenai Gruppo Amarcord operatársulat, Muzsikás együttes, Orfeo Kamarazenekar és a Purcell Kórus, FINN IFJÚSÁGI VONÓSZENEKAR , Sebestyén Márta, SEOUL KODÁLY SINGERS (DÉL-KOREA), Mariland Children's Choir és az Angelika Leánykar, Vigala Singers (Anglia), Kaláka együttes, Wishful Singing (Hollandia),    Netherlands Youth Choir (Hollandia), Columbus Children's Choir (USA) ,  VOIX DE VIVRE (ANGLIA) ,     KECSKEMÉTI CITY BALETT,  RÁNKI FÜLÖP. Természetesen, a kecskeméti együttesek és művészek is rendszeres szereplői a Fesztivál hangversenyeinek.

Kecskemét emblematikus kulturális helyszínei és jellegzetes közterei adnak otthont a fesztivál programjainak, amely ez alatt a 12 nap alatt betölti a várost. A fesztivál a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar nyitókoncertjével indul, műsoron Dohányi, Bartók és Kodály művei szerepelnek, a zenekart Hollókői Huba vezényli a kecskeméti Főtéren július 19-én este 8 órakor. Esőhelyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ.

Mozart életét mutatja be Simon Izabella zongoraművész és zenésztársai különleges délutáni kosztümös koncertje gyermekek részére, Mozart a varázsló címen. Elhangzanak Mozart ismert műveinek részletei az Ifjúsági Otthonban július 21-én szerdán 17.30-kor.

Az Otthon mozi a fesztivál alkalmából műsorára tűzi a Verdi Traviata című operafilmet, amely július 21-én 20 órától tekinthető meg.

Bretz Gábor Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész dalestjén Kodály Zoltán és Gustav Mahler művei szerepelnek, az Evangélikus templomban a művészt Gráf Zsuzsa kíséri zongorán.  Július 22-én csütörtökön 20.00 órától.

A Duna Művészegyüttesegy különleges produkciót hoz a Hírös Agórába Elmúlt időkből - Bartók&Folk címmel július 25-én vasárnap 20.00 órától. A táncszínházi előadás létrehozásának szándéka egyrészt emlékezni a gyűjtőkre (jelesül most Bartók Bélára), másrészt a megszólaltatni, táncra fordítani a 'gyűjtemény' egy kis szeletét, Bartók férfi kórusműveit. Ebben segítségükre lesz nemzetközileg elismert Szent Efrém Férfikar. „Az előadás egy olyan világot idéz meg, melynek egykor volt jelene, s a mi jelenünk között eleven a kapcsolat, épült híd, lehet járni rajta oda-vissza. Ezt az utat járjuk majd be, hogy bizonyítsuk: a hagyomány az eredetből fakad, mi abban létezünk, nélkülünk nem is lehetne az, ami, vagyis 'eredet'!" - írják az alkotók.

A Sárik Péter Trió Beethoven műveit dolgozta át a saját stílusára. A koncert repertoárjában a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részletei hangaznak el, Beethoven dallamai és harmóniái keverednek a jazz és a popzene ritmusaival a trió remek zenészeinek előadásában. A műsor nagy része természetesen improvizáció, a Trió megidézi azt a kort, amikor még a klasszikus zenészek is rögtönöztek. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönség aktív részese az előadásnak, most is így lesz: a zenekar együtt adja elő az Örömódát a hallgatókkal július 27-én kedden 20.00 órától a kecskeméti Főtéren, a Romkertben.  Esőhelyszín: Evangélikus templom.

A Piarista Templomban lép fel a Nemzeti Ifjúsági Kórus Erdei Péter és Nemes László Norbert vezetésével. Műsoron kortárs szerzők gondosan válogatott művei szerelnek, melyekből három bemutató lesz: Bella Máté, Fekete Gyula és Tóth Péter egy műve. A különleges koncertre július 28-án szerdán kerül sor este 20.00 órakor.

Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas énekes, népdalénekes számos formációban bizonyította különleges tudását, művészi érzékenységét, ezúttal Mali Katalin orgonakíséretével ad koncertet július 29-én az Evangélikus templomban.

A fesztivál zárókoncertjén a Nagytemplomban Sergei Nakariakov világhírű orosz trombitaművész lesz a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar vendége Hámori Máté vezényletével. A művészt a trombita Paganiniének is nevezik, aki merészen áttörve a trombitarepertoár határait a legkülönbözőbb hangszerekre írott versenyművek elképesztő átirataival új fejezetet nyitott instrumentuma irodalmában. Hatalmas öröm, hogy 2021-ben Kecskeméten a Kodály Művészeti Fesztiválon lép fel.

A fesztivál részletes programja és jegyek itt www.hirosagora.hu