Kanada magyarországi nagykövete is elismerően szólt a PTE kutatóintézetében folyó munkáról

 

 

 

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetét (PTE SZBKI) rangos vendégek látogatták meg 2021. október 20-án. Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete és dr. Bencsik Dávid, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára egyaránt kíváncsi volt az 1800 tételt őrző, s ezzel hazánk leggazdagabb szőlőgénbankjának számító kutatóintézetére, valamint az itt folyó kutatásokra, és az ezekben rejlő lehetőségekre.

 

A szerdai látogatáson dr. Bencsik Dávid helyettes államtitkár elmondta: „Csodálatos lehetőségeket nyújt a magyar borászat jövője szempontjából az intézet fizikai és szellemi tudástára: nem csoda, hogy ez a sokszínűség és megújuló hagyományok a nagykövet asszony érdeklődését is felkeltették. Várható, hogy a jövőben akár ezen a vonalon is megerősíthetjük a magyar-kanadai kapcsolatokat." - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, aki nemzeti kincsnek nevezte az olyan kutatóintézeteket, tudományos műhelyeket, mint amilyen a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Hozzátette: „A magyar borok rengeteg díjat kapnak világszerte, a különböző nemzetközi versenyeken rendre az élmezőnyben végeznek, ami a magas színvonalú szakmai munkára vezethető vissza, az értékesítési oldalon azonban még bőven van fejlődési lehetőség. A magyar borexport dinamizálásában szeretnénk segíteni." - mondta el dr. Bencsik Dávid.

 

Caroline Charette, Kanada magyarországi nagykövete elsősorban a csemege szőlőfajták iránt mutatott kiemelt érdeklődést, valamint a rezisztens, tehát a különböző betegségeknek ellenálló fajták, és az ezekkel kapcsolatos kutatások iránt. Elismerően szólt a PTE SZBKI génbankjáról, mely remek alapot kínál az itt zajló kutatásokhoz, fejlesztésekhez.

 

A szerdai megbeszélésen részt vett dr. Miseta Attila, a PTE rektora, valamint Decsi István kancellár is. Madaras Zoltán intézeti elnök és munkatársai bemutatták az intézet genetikai erőforrások hasznosítása terén elért eredményeit, így a vendégek azt is megtudhatták, hogy 26 szőlőfajta több mint 300 parcelláján foglalkoznak az SZBKI szakemberei klónszelekciós nemesítéssel. Az elmúlt időszakban az intézet fajtafenntartói és nemesítési tevékenységéből született klón- és fajtajelöltekből az ország számos borvidékén összehasonlító, fajtaérték-kutatásra alkalmas kísérleti ültetvények létesültek. Ilyen ültetvényekben helyezték el további vizsgálatok céljára az újra termesztésbe vonható ősi kárpát-medencei fajtákat, a szelekciós és a keresztezéses nemesítési munka jelöltjeit.

 

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs