Immár megtekinthető a pécsi és miskolci egyetem ultramodern Kádár-kockája

 

 

Mától két hónapig megtekinthető Szentendrén a természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző HUNGARIAN NEST+, amelyet konzorciumban jegyez a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara és a Miskolci Egyetem.

Immár a nagyközönség számára is ingyenesen látogathatók Szentendrén a Solar Dechatlon 2019 - egyetemi innovációs építészeti világverseny mintaházai, így a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített HUNGARIAN NEST+ is. A projekt esszenciája egy alacsony költségvetésű passzív, nemzeti elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése.

A „MAGYAR FÉSZEK+ projekt" egy komoly problémára keresi a lehetséges választ, nevezetesen a „Kádár-kocka" XXI. század kihívásainak való megfeleltetésre. A „magyar kocka" néven is jegyzett négyzetes alaprajzú, általánosságban 100 négyzetméter alapterületű, sátortetős családi háztípus, amelynek Magyarországon a hatvanas évek elejétől egészen a nyolcvanas évek végéig terjed az időszaka, és amelyből milliónyi áll még mindig az országban. Dacára annak, hogy a korabeli propaganda szerint ez a típus-otthon minden szempontból előnyösebb volt korai társainál, rövid idő elteltével sokan szembesültek számtalan hiányosságával, mint a hőszigetelés problémája vagy a tájolásra fittyet hányó térszervezés. Ugyanakkor, számos pozitívuma is volt az „új" háztípusnak: önállóan felnyíló és lezárható zónák, vagy az építészeti tömegképzés, amelynek köszönhetően kifejezetten előnyös energetikai tulajdonságokkal bír.

„Első lépésként fel kellett mérnünk, milyen koncepció alapján válhat ökologikusan fenntartható, okos otthonná egy öröklött „Kádár-kocka". A vizsgált épületek tájolása az esetek 95%-ában nem veszi figyelembe a napenergia hasznosításának és az épület környezettel való kapcsolatának lehetőségét. Az élettér (nappali) és a hálótér szinte minden esetben az utca felé néz, függetlenül annak tájolásától. Újrarendeztük tehát az alaprajzot, hogy a környezeti kapcsolódás minden oldalon erősödjön. Újradefiniáltuk az épület tájolását, hogy bármely városi szövetben a legideálisabb feltételeket biztosítsa a belső terek számára a benapozás és az energetika előnyeit" - avatott be a részletekbe dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építészek, a PTE MIK csapatának vezetői.

Új típusú energiatereket hoztak létre, mint például az épület alatt átvezetett, árnyékos területen, passzív módon hűtött levegővel működő Venturi Átrium. A déli oldalon megfogalmazott mobil Naptér, mint szoláris burok öleli körbe az épületet télen, ugyanakkor a burok zsaluelemeibe tervezett polikarbonát táblák mogyoróvessző fonatos elemekre való cseréjével árnyékfátyol védőréteget húztak a ház köré. Az épület hőháztartását az új, természetes anyagokból kialakított termikus burok (nádvakolat / cellulóz hőszigetelés) adja, míg a páraháztartást az épület belső szerkezeti felületeire húzott lélegző bőr a vályog / vályogrost lemezek beépítésével kialakított vakolatréteg adja. Az épületet körül ölelő tolófalrendszer a kiterjesztett tér számtalan változatát rejti magában. A Venturi átriumban és a teraszon / ill. naptérben elhelyezett élőflóra a ház önfenntartó oxigénbázisa. A hagyományosan nappali-étkező-konyhaként aposztrofált élettér újragondolása a térbe illesztett mobil elemekkel hat különböző funkcionális kapcsolati rendszert adhat a térnek.

A HUNGARIAN NEST+ ígérete és célja, hogy egyszerre hordozza magában a személyes szabadság élményét, a környezettudatos élet magabiztosságát, a modul terek személyre szabott átrendezhetőségét és a plusz energiás rendszer költséghatékony fenntarthatóságának kényelmét. Miközben a legkorszerűbb technológiák szavatolják az életterek minőségét, a felhasznált anyagok, szerkezetek és minták, mind nemzeti kultúránk továbbörökített értékei.

„A kockaház, mint kulturális toposz újragondolása izgalmas projekt, és a Pécsi Tudományegyetem csapata, karöltve a Miskolci Egyetem csapatával, okos és szuggesztív választ, megoldást kínál, miként lehet minőségi irányvonalat mutatni az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére, és az új építészeti irányok meghatározására. Számomra az is izgalmas kérdés, hogyan formálja életmódbeli szokásainkat egy hasonló élettér, milyen tárgyak kapnak benne helyet, milyen szerepe van a formatervezésnek, vagy egyáltalán egy üresen álló kockaház milyen új közösségformáló funkciót kaphat adott településen. A MAGYAR FÉSZEK+ mintaház, több, mint egy újgenerációs otthon. Társadalmi és környezeti vetülete is figyelemreméltó! Volt szerencsém az építkezés folyamatába többször is belelátni, heroikus munkát végeztek az építők. Csúcsidőben közel 80-an dolgoztak a mintaházon, oktatók, doktoranduszok, egyetemisták, könnyűszerkezetes házépítésben jártas szakemberek, ácsok, kertészek. Büszke vagyok kreativitásukra, tudásukra, és arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem aktív szereplője egy fontos építészeti diszkussziónak." - jegyezte meg a verseny kapcsán Jenei Zoltán kancellár.