Igaz pillanatok - Cseh filmek az Örökmozgóban (2014. március 16-18.)

 

 

1968 augusztusának tragédiája nem csupán a politikai klímát változtatta meg Csehországban (és az egész egykori Csehszlovákiában), hanem a társadalom és az egyén gondolkodását és reflexeit is. A kataklizma után - amit a Burning Bush-Olthatatlan című HBO trilógia mutat be Jan Palach alakján keresztül - a cseh filmesek még a korábbinál is erőteljesebben fordultak a hétköznapok felé. A kesernyés, édes-bús hangulat, az élet apró örömeit gyakran sajátos látószögből bemutató alkotások nemcsak a '68-as generációt jellemzik, hanem „fiaikat", a rendszerváltás után induló cseh filmes nemzedéket is, pl. Jan Svěrákot, vagy a fiatal cseh filmesek másik jeles képviselőjét, az ezredforduló táján elhallgató Saša Gedeont, aki rendezvényünk vendége lesz. A két jelentős film után évek óta visszavonult rendezővel a szintén két kiváló filmmel, számos magyar és nemzetközi elismeréssel rendelkező és szintén évek óta nem forgató magyar rendező Bollók Csaba (Észak, észak; Iszka utazása) beszélget.
Egyedi vetítési alkalmainkon Agnieszka Holland 2013-ban készült személyes indíttatású filmje mellett, a kétezres és a kilencvenes évek fiatal nemzedékének, nemcsak a valódit, hanem az igazat kereső alkotóitól mutatunk be néhány, hazánkban ritkán látható fontos filmet, remélve, hogy ez a pár nap méltó előfutára lesz egy nagyobb szabású cseh-magyar filmes rendezvénynek.

 

március 16. 16.30
Agnieszka Holland: Burning Bush- Olthatatlan, cseh, 2013, mb, 234'
Forgatókönyvíró: Štěpán Hulík
Fényképezte: Rafal Paradowski, Martin Štrba
Szereplők: Tatiana Pauhofová, Jaroslava Pokorná, Petr Stach, Vojtěch Kotek

Az HBO mozicsatorna számára minisorozatot forgatott Agnieszka Holland, a világhírű lengyel rendező a csehszlovák történelem meghatározó pillanatáról. A trilógia a diák Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969-ben felgyújtotta magát. A történteket a fiatal ügyvédnő, Dagmar Burešová szemszögéből látjuk, aki a fiú családját védi, amely a bíróság előtt csap össze a kommunista rendszer képviselőivel. Jan Palach története olyan örök értékekről szól, mint az igazság, a becsület és a bátorság. A szabadságért való kiállásról, a megingathatatlan erkölcsi elvekről és az önfeláldozásról, arról, hogyha kell, az ember életét adja a hazájáért. Áldozata nem volt hiábavaló. Húsz esztendővel később Palach halálának évfordulója generálta azokat a diákmegmozdulásokat, amelyek Csehszlovákiában megnyitották az utat a totalitárius rendszer bukása felé.

Jegyár: 600 Ft.


március 17. 18.00
Jan Svěrák: Csereüvegek - Vratné lahve, cseh, 2007, mf/cseh hang, 100'
Forgatókönyvíró: Zdeněk Svěrák
Fénykepezte: Vladimír Smutný
Szereplők: Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Pavel Landovský, Tatiana Vilhelmová

A 65 éves irodalomtanár, Josef Tkaloun nehezen találja már a hangot a tinédzserek új generációjával. Ezért visszavonul a tanítástól, viszont ahhoz még fiatalnak tartja magát, hogy ne dolgozzon. A felesége nehezen éli meg, hogy a férje jobban érzi magát házon kívül, úgy érzi, hogy a házasságuk zátonyra fut.
Tkaloun először biciklis futárként próbál elhelyezkedni, de nem tudja tartani a tempót, így végül egy élelmiszerbolt üvegvisszaváltó pultjánál vállal munkát. A férfi kivirágzik, élvezi a folyamatos kommunikációt a vásárlókkal és a kollegáival, és azon van, hogy az őt körülvevő sorsokat jobb irányba terelje. Egyedül a saját otthonában és érzéseiben megy nehezen a rendteremtés. /port.hu/

Jegyár: 990 Ft.

 

Bollók Csaba ajánlása Saša Gedeon filmjeihez

"Tavaly nyáron Prágában találkoztam Ana Geislerovával, a csehek vörös hajú angyali-démoni színésznőjével, aki éppen Hřebejkkel forgatott egy filmet. A soron következőt, hiszen a Menzel-utódnak kikiáltott rendező évente többet is rendez, a mennyiségből kifolyólag változó színvonalon. Anát nem is erről az aktuális munkáról, hanem arról kérdeztem, hogy mit tud Saša Gedeonról, az ezredforduló kedvenc, kissé elfelejtett rendezőjéről, aki két kultikus sikerű filmje után (Indián nyár, A félkegyelmű visszatér - Ana Geislerová az utóbbi főszereplője volt) érthetetlen módon felhagyott a filmkészítéssel. És mintha felhők mögül bújt volna elő a Nap, a színésznő arca felderült, és a sóhajtásából éreztem, mennyire szeretné, ha újra forgathatna vele."

 

március 17. 20.00
Saša Gedeon: Indián nyár - Indiánské léto, cseh, 1995, hb/cseh hang, eng.subt., 65'
Forgatókönyvíró: Saša Gedeon
Fényképezte: Miloš Kabyl
Szereplők: Tatiana Vilhelmová, Klára Issová, Robert Štěpánek, Jiří Ployhar

Ebben a romantikus tragikomédiában egy szerelmi háromszög és egy ártatlan fiatal lány "beavatásának" története elevenedik meg, akit világot járt unokatestvére kalauzol a kamaszkorból az érett nővé válás útján. Hamarosan féltékenység és érzékeny nők párviadala tölti be a teret.
Az Indián nyárban fiatal lányok veszítik el ideáljaikat, gazdagodnak viszont az őszinteség és céltudatosság értékének tudásával. /port.hu/

Jegyár: 990 Ft.

 

március 18. 20.00
Sasa Gedeon: A Félkegyelmű visszatér - Návrat idiota, cseh, 1999, hb/cseh hang, eng.subt., 100'
Forgatókönyvíró: Saša Gedeon (Dosztojevszkij: A félkegyelmű c. regénye alapján)
Fényképezte: Štěpán Kučera
Szereplők: Pavel Liška, Anna Geislerová, Tatiana Vilhelmová, Jiří Langmajer

Saša Gedeon második játékfilmjét Dosztojevszkij "A félkegyelmű" című műve ihlette. Az ifjú Františeket kiengedik az elmegyógyintézetből. "Nincs értelme tovább kitérni a valós élet elől" - mondja neki búcsúzóul a klinika egyik doktora. František pedig egy jégvirágos vonatablakon keresztül bámul kifelé egy számára még teljesen ismeretlen világba. Egy ismeretlen arcokkal, vegyes érzelmekkel, s komplikált szerelmi történetekkel teli világba: Olga szerelmes Emilbe, Emil a csinos Annába, Anna pedig Emma fivérébe, Robertbe. A "félkegyelmű", aki pontosan megérzi, ha valódi érzelmekről van szó, s a kívülálló szemével figyeli a családot, úgy tűnik, jobban megérti őket, mint ők saját magukat. De ki szereti a félkegyelműt? Képes lesz-e megtalálni a helyét a mindennapi életben? /port.hu/

A film után Bollók Csaba rendező beszélget a film rendezőjével és forgatókönyvírójával, Saša Gedeonnal.

Jegyár: 990 Ft.

 

 

 

A Cseh filmnapok szórólapja...