Fesztiválzóna: Pécs

 

 

Pécsre minden évszakban öröm ellátogatni: mindig más és más arcát mutatja, valamennyiszer meglepetésekkel szolgál, és újabb titkait fedi fel. Ami mindig változatlan: az utánozhatatlan, egyedi atmoszférája.

 

Ahogy Pécs fái a langyos napsugarak ölelésében a tágas terek szegletein, mesés épületek előterében és a Mecsek lankáin aranyba fordulnak, kétség sem fér hozzá, hogy az indián nyár kis hazánkban itt a legszebb. Egy a Dél-Dunántúl gyöngyszemében eltöltött hosszú hétvége után más szemmel látjuk a világot. Ősszel a főszerepet Pécs városában a fesztiválok kapják, minden formában, szőlővel, zenével és kultúrával fűszerezve. A színes forgatagban elvegyülve, élőzenét hallgatva vagy éppen egy kávéházi asztalnál szemlélődve élvezhetjük Pécs különleges hangulatát.

 

 

Rejtett kincsek felfedezése

Örökség fesztivál  - Kulturális Örökség Napjai

2013. szeptember 12-22.

„Csak azt tudjuk igazán szeretni, aminek az értékeit jól ismerjük, s amit jól ismerünk és szeretünk, arról gondoskodunk is."

 

Ha többet szeretnénk megtudni Pécsről, nem érjük be a „kötelező" látnivalókkal, a Kulturális Örökség Napjain remek lehetőség adódik a rejtett kincsek megismerésére. A fesztivál minden évben változó központi témáját helyi „ízekkel", sajátosságokkal egészítik ki a szervezők méltón bemutatva Pécs rendkívül gazdag épített és szellemi örökségét. A program különlegessét az adja, hogy Pécs városa mellett a tágabban értelmezett régió egyedülálló értékeit is bemutatják. Autóbuszos kirándulások keretében lehet ellátogatni az Árpád-kori templomokhoz, a környék természeti értékeihez  - mint például a Babás szerkövekhez vagy Sasrétre - , de megnézhetik az érdeklődők a kisjakabfalvi Konrád házat, a nagytótfalui iskolamúzeumot, illetve a nagyharsányi szoborparkot is.

Az ingyenes múzeumlátogatások mellett Pécsett nagy sikere van a tematikus sétáknak, ahol a város egy-egy történelmi korszaka, népcsoportja, nagyhírű családja kapcsán szakember vezetésével ellátogathatunk emblematikus helyszínekre, felfedezve olyan rejtett értékeket is, amelyek a hétköznapokban elkerülik figyelmünket.

 

Karneváli hangulat

Pécs City Karnevál

2013. szeptember 21. (esőnap: szeptember 28.)

 

A gyönyörű belvárosi helyszíneken megrendezésre kerülő program karneváli felvonulásra és csapatok közötti versenyekre épül, amely látványos és szórakoztató időtöltés a szemlélőként résztvevők számára is. A jókedvű, táncos-zenés utcabál nemzetközi résztvevőkkel, izgalmas zenei programokkal és pazar látvánnyal vár minden érdeklődőt.

 

 

Pezseg a város

II. Pécsi pezsgő Borfesztivál

2013. szeptember 20-29.

 

2013. szeptember 20. és szeptember 29. között másodszor ad otthont a mediterrán hangulatú baranyai megyeszékhely egy ízekben, zamatokban és programokban gazdag rendezvénynek, a  Pécsi pezsgő Borfesztiválnak. A színvonalas kulturális és gasztronómiai programsorozat garantáltan felejthetetlen élményt nyújt valamennyi korosztály számára Pécs történelmi belvárosában.

A fesztivál keretein belül a szervezők célja, hogy az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete képviseltesse magát.  Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcájában érdekes programokkal színesítik a programkínálatot.

A tíznapos rendezvény során, a Széchényi Téren felállított nagyszínpad fellépői igazi fesztiválhangulatról gondoskodnak, hétvégéken pedig késő estig tartó koncertekkel szórakoztatják a nagyérdemű közönséget. Láthatjuk-hallhatjuk többek közt Gájer Bálintot és a Guop'n'swinget, Ferenczi Györgyöt a Rackajam formációval, az Apostol együttest, László Boldizsárt és Rúzsa Magdit, Király Lindát és Király Viktort. Lesz operett, népzene, lesznek Dívák és utcabál Marót Vikivel és a Nova Kultúra zenekarral. A programsorozat egyik kiemelkedő rendezvénye a nagyszabású színes szüreti felvonulás, valamint a Bor és Dal ünnepe, melyre az Európai Bordalfesztivál alkalmából a kontinens számos országából érkeznek férfikarok, hogy bemutassák bordal kultúrájukat.

A II. Pécsi pezsgő Borfesztivál látogatása kicsiknek és nagyoknak egyaránt ingyenes!

További információk a fesztivál hivatalos honlapján a www.pezsgobor.hu találhatók.

 

Borihlette ének huszadszor

Európai Bordalfesztivál

Jubileumi 20. kiadás 1993-2013

2013. szeptember 27-29.

 

Bor és dal minden kultúrában együtt jár, de "bordala" csak a magyarnak van - vélhetnénk. Nos, már a fesztiválok eddigi történetéből is kiderült: páratlanul gazdag az a zenei kincs, amelyet a szőlő s a bor ihletett korokon, kultúrákon és földrészeken keresztül.

Ez a felismerés, valamint a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, késztette a nemzetközi kórusversenyeken díjnyertes Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikart, hogy 1993 óta évente Pécsre és Baranyába invitálja Európa és a világ férfikarait, vokálegyütteseit, népzenei előadóit. A Bordalfesztivál 1993 óta többezer férfi énekest  kalauzolt el a bordalok és a kitűnő magyar borok világába, de a résztvevők mellett a lelkes közönség is évről évre hozzájárul a fesztivál feledhetetlen és egyedi hangulatához.

2013-ban huszadik jubileumi alkalommal Dr. Lakner Tamás művészeti vezető a fesztivál történetének legmagasabb színvonalú kórusait hívja meg, így a 20 év legjobbjai fognak énekelni a bor szeretetéről.

 

Résztvevők:

„Afshati" Ossetia Folk Song Choir - Oroszország

Albino Bonavita Férfikar - Olaszország

Bacchanalian Férfikar - Svédország

Echo Férfikar - Lengyelország

Klapa Sveti Juraj - Horvátország

Szakály Mátyás Férfikar - Magyarország

Zengő együttes

Pannon Filharmonikusok

Pécsi Ércbányász Koncert Fúvószenekar

Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara

 

Szólisták:

Miklósa Erika (szoprán)

Horváth István (tenor)

 

A fesztivál programja

Szeptember 27. péntek

17.00 Megnyitó a Villányi Szársomlyó Kft. Batthyány pincéjében, Villánykövesden (csak meghívottaknak)

18.15 Pincekonceretek Villányban

19.00-20.00 Népek bordalai a Diófás téren

 

Szeptember 28. szombat

16.30 Villányi Prémium borok bemutatója 20 borász részvételével- Kodály Központ

19.00 Gálahangverseny a Kodály Központban- Pécs

 

Szeptember 29. vasárnap

0.00„Barátaink a Bordalnokok" - Koncertek a Villány -Siklósi Borúton

15.00 Bor és Dal Ünnepe a Széchenyi téren

„Népek bordalai táncai" A fesztivál együttesei, népzenei és tánccsoportok szabadtéri műsora, szüreti felvonulás, népművészeti és kirakodóvásár, borkóstolók.

Közreműködik: a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar

 

www.iranypecs.hu