Fekete Felícia - Frances Ha én vagyok!

 

Vannak rokonlelkeink a világban, csak az a furi, hogy ilyen sokan. Például Wes Anderson, aki ha nem lenne velem együtt szerelmes Owen Wilsonba, akkor még akár járhatnánk is. Pont annyira zseni, bolond, sznob, gyerekes, okos és romantikus, amennyire lennie kell valakinek. Repes a szívem, mikor a filmjeit nézem, főleg az Édes vízi életet, és kivéve a Holdfény királyságot, ami nem jött át sajnos, talán túl amerikai, én meg nem. Na de mit ad isten, ez a Wes együtt írta egyik-másik forgatókönyvét ezzel a Noah Baumbach-hal, aki most rendezett egy filmet, melynek címe Frances Ha.

 

Nagy vonalakban a lényeg, hogy a New Yorban szerencsét próbáló Francesnak (Greta Gerwig) van egy legjobb barátnője, akihez kamaszos lelkesedéssel kötődik. Imádja a szimpatikus kaliforniai szüleit is, és nem akar felnőni, pedig fel kéne neki. A gyengébbek kedvéért el is hangzik a filmben, hogy öregebbnek néz ki, mint amennyi, de közben gyerekesen viselkedik.

 

Egy kérdés gyötör csak engem! Mit szeret ezen a többi kritikus, amikor FRANCES HA én vagyok?! Vagy az összes műértő nem találta a helyét 27 évesen? Randira alkalmatlannak találták őket a barátaik, szétszórtak és rendetlenek voltak? Túl sokat beszéltek, és rettenetesen okosnak képzelték magukat (joggal)? És másban volt tehetségük, mint amit csináltak?

 

Hasonlóságaim Francesszal olyan nagy mértékűek, hogy én is szédülök, és nekem is fáj a fejem, ha pakolnom, vagy ne adj' isten takarítanom kell. És nekem is rá kellett jönnöm, hogy talán jobb a világnak, ha nem táncolok tovább. Ezt csak nagyon nehezen tudtam megemészteni, ahogy ez F. H-nak sem megy túl gördülékenyen. Be kellett látnom harminc év után, hogy nem tudom megjegyezni a koreográfiákat. Frances meg valójában egy NDK-s úszónő, akinek nem hajlik a dereka, és nem tudja kinyújtani a lábát, így tényleg mindenkinek jobb, hogy kirúgják a társulatából. Már csak azért is, mert a film az ő útkereséséről szól, vagyis az enyémről, és úgy látszik, vagyunk még ezzel így páran, és ez jó érzés.

 

2