Fekete Felícia - Fordulópont

 

Egyik első gyerekkori tévés emlékem, hogy Fa Nándor meg egy másik férfi befut egy jugoszláv kikötőbe, és a másik pasi a két éves gyerekét szagolgatja, akit kábé még sohasem látott. Ezt már akkor is furcsának találtam, pedig igen elnéző vagyok minden vitorlázóval. Viszont óriási megtiszteltetésnek vettem utána mindig, ha Fa Nándor elment mellettem a csopaki mólón.

Ahol egyébként (Csopakon) egyetlen egy film volt meg VHS-n, a Szelek Szárnyán, így azt, legnagyobb örömömre jó párszor láttam. Egyik legjobb barátnőm meg húsz éve, kisebb nagyobb megszakításokkal, asszisztál, mint barátnő, egy magányos földkerülőnek, aki jelenleg is épp egy törött árboccal hánykódik Marokkó felé.

Mivel a Szelek szárnyán nem egy elterjedt "mindenki kedvenc filmje", bár tökéletesen meg van csinálva, arra kell gondolnom, hogy nem gerjed mindenki a kötelekre, a csomókra és a vizes dekkre. Én viszont eléggé, így sikerült a felétől sírnom a filmen, és nevetnem az élethűen bennfenteskedő poénokon.

 

Láttam már egy francia filmet egy földkerülő családról, de ott a szereplők inkább nevetségesnek voltak beállítva, mint hősnek, ki is mentem a Mom mozi egyik terméből, és átmentem egy másikba, így azt a filmet nem fejeztem be. Úgy látszik, a franciák most nem bízták a véletlenre.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Fa Nándor szavai: "Nem könnyű megszólalni a film után, mert eddig kétszer indultam a versenyen, de most a filmet látva, olyan érzés, mintha a harmadikról tértem volna vissza. Nagyon nagy élmény volt végignéznem a filmet, mert a verseny minden nehézségét és szépségét visszaadta."  Fa Nándor két alkalommal indult a filmben látható Vendée Globe versenyen, és az első indulásakor az 5. helyen ért célba. Ő az első nem francia versenyző, aki ennyire elől végzett.

 

Remélem, sikerült olyan filmet csinálni, ami nem csak Fa Nándornak tetszik, hanem még sok embert meg fog érinteni, mert igazán mindent megtettek az alkotók. Még el is magyarázgatják a szereplők egymásnak, hogy mégis most mit csinálnak. Szerencsére nem annyira bénán, mint  CSI helyszínelőkben szokták.

A film főszereplője, Francois Cluzet, egy öregedő vitorlázót alakít. A verseny alatt épp a hajója kormánylapátját javítja, amikor egy kamasz fiú rejtőzik el a hajóján. Yannnak két választási lehetősége van, vagy visszafordul, kiteszi potyautasát, és bukja az egészet, vagy bekockáztatja,  hogy diszkvalifikálják, mivel nem egyedül teljesíti a versenyt. Na, vajon mi lesz?

Menjünk a moziba, mert kint hideg van, esik a hó, és fúj a jeges szél. A moziban fűtenek, bár most ott is fúj a szél.

 

További információ...