EGY NAP GERALDINE-NAL - FÉNYKÉPALBUMTÓL AZ ÚJ CUKRÁSZDÁIG

Nem csupán Geraldine-ról elnevezett Auguszt-cukrászda nyílik 2021. július 7-én a Múzeumkert kertészházában, hanem a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára Apponyi Geraldine albán királyné egykori ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbumával gazdagodik a leszármazottak ajándékának köszönhetően.
 
A Magyar Nemzeti Múzeum és Apponyi Geraldine (1915, Budapest - 2002, Tirana) hosszú múltra tekint vissza. Albánia első és máig utolsó királynéja még legendás házasság kötése előtt 1937-től gróf Zichy István igazgató jóvoltából az intézmény munkatársa volt. A gyermekkorában "Fehér rózsának" becézett Apponyi Geraldine a gyűjtemények feldolgozását segítette, kiadványokat árult és a látogatók idegen nyelvű tájékoztatásában segédkezett. Nem sokáig, hiszen I. Zogu albán királlyal házasságot kötöttek, a világsajtó és a magyar diplomácia figyelmének kereszttüzében. A polgári esküvői ceremóniára 1938. április 25 és 27. között került sor, Tiranában. A királyi pár mindössze egy évig tartó országlásának Albánia olasz megszállása vetett véget. Az albán rendszerváltás után, még egy tiszavirág életű tiranai visszatérés következett, azonban Zogu 1961-ben bekövetkező halála miatt már csupán Geraldine számára. Ez az igen rövid és megszakításokkal tűzdelt idő mégis elegendőnek bizonyult arra, hogy az egykori királyné személye körül máig tartó tisztelet bontakozhasson ki Magyarországon és Albániában egyaránt.
 
Ennek a tiszteletnek az egyik kézzel fogható emléke az albán királyné magyar ügyvédje, dr. Hunyor Imre fényképalbuma, amely a családnak - Piazza-Hunyor Katalinnak és Piazza-Georgi Barbarának - köszönhetően most már a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának műtárgyai közé kerülhetett. A királyi pár esküvőjét megörökítő fényképalbum több mint kétszáz, jellemzően kisméretű fotográfiát tartalmaz. A felvételek a tiranai ceremónia és a kísérő programok mozzanatait, résztvevőit, valamint a magyar vendégek autókonvojának hazaútját örökítik meg Bojár Sándor fotóriporter, részben pedig egy amatőr fotográfus kamerájának tolmácsolásában. Az albumról itt olvashat, dr. Hunyor Imréről pedig itt!
Kép: dr. Hunyor Péter-album brossa