DANTE 700

Közreműködők:

 

Francesca da Rimini (szoprán) - Gyüdi Eszter

Paolo Malatesta (tenor) -Komáromi Márton

Virgilio (bariton) -Szélpál Szilveszter

Dante (basszus) - Altorjay Tamás

Vaszy Viktor Kórus

Szegedi Szimfonikus Zenekar

Vezényel:Gyüdi Sándor

 

2022. május 19. - 19:00 óra

Olasz Kultúrintézet (1088 Budapest, Bródy S. u. 8.)

 

Program:

 

Ünnepi hangok - Liszt Ferenc (1811-1886) szimfonikus költeménye

 

Isteni pokol - Tóth Péter (*1965) oratóriuma Szöveg: Baranyi Ferenc (*1937) A szólistákra, vegyes karra és zenekarra írt verzió ősbemutatója

 

Liszt Ferenc Festklänge (Ünnepi hangok) című műve a szerzőnek az e műfajban alkotott hetedik darabja.  A bemutatóra 1854-ben a weimari udvari színházban került sor Friedrich Schiller Die Huldigung der Künste (Hódolat a művészetek előtt) című drámai műve bevezető zenéjeként, Liszt Ferenc vezényletével. Az ünnepi, de ugyanakkor könnyed hangulatú szerzeményben a szerző más szimfonikus költeményével ellentétben nyoma sincs a drámai hangvételnek, a küzdelem ábrázolásának.

 

Tóth Péter az Isteni pokol című oratóriumát a Dante-emlékévben komponálta. A Baranyi Ferenc által írt irodalmi szöveg alapjául A pokol I., II. és V. éneke szolgál. A Vergilius és Dante dialógusok tartalma az I. ének szövegének felel meg, a kórus fontos szerepet tölt be a III. ének által bemutatott pokol leírásában, míg Paolo és Francesca története hűen visszaadja az V. énekben leírt szerelmi tragédiát. Az oratórium eredeti változatában férfikar szerepel, melynek ősbemutatójára 2021-ben került sor Veszprémben. A mostani koncert a vegyes kari verzió ősbemutatója.

 

A hangverseny létrejöttétaz Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szegedi Tudományegyetem támogatta 

 

 

Gulácsy Lajos: Paolo és Francesca, 1903., Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria