Bor- és gasztroprogramok az őszre 1.

 

Miénk a város fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 6-7.

Helyszín: Kaposvár Belváros

Bor- és gasztrofesztivál Kaposvár belvárosában igényes programokkal, sok zenével, családi mozi délutánokkal. A Kossuth téri színpadon fellépnek a város legjobb amatőr és félprofi zenekarai, kicsiket és nagyokat is mulatni hív a táncház, a Szivárvány Kultúrpalota filmdélutánjai az egész család számára kínálnak tartalmas időtöltést. A város esti fényeihez, a Fő utca egyedig hangulatához jó somogyi borászok is hozzájárulnak italaikkal ezen a napon.

Információ:

Együd Árpád Kulturális Központ

Tel: 82/512-228

E-mail: egyudmuvhaz@somogy.hu

 

Zrínyi Napok

Időpont: 2013.szeptember 6-8.

Helyszín: Szigetvár

A szigetvári hősök emléke előtt tisztelgő ünnep egy középkori végvár hangulatát hozza vissza Zrínyi várának falai közé. A török időket idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program idézi a múltat, a hadijátékoktól a gasztronómián keresztül a művészetig. A rendezvény egyúttal a térség helyi termelőinek vására is.

Információ:

E-mail: fesztivalok@index.hu

Internet: www.zrinyinap.hu

 

XIV. Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 7.

Helyszín: Bóly, Kántor-rét

Az immár hagyományosnak mondható Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál idén 15. alkalommal kerül megrendezésre. A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. „kanalas galuskával" készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül.

Információ:

Erzsébet Vigadó, Rafa-Gyovai Dániel

Tel: 69/368-100, 30/587-6050

E-mail: boly@tourinform.hu

Internet: www.boly.hu

 

Örökség Fesztivál - Kulturális Örökség Napjai

Időpont: 2013. szeptember 12-22.

Helyszín: Pécs, Szent István tér, Cella Septichora, Középkori Egyetem, Zsolnay Kulturális Negyed

A Kulturális Örökség Napjainak minden évben változó központ témáját igyekszünk helyi „ízekkel", sajátosságokkal kiegészíteni és városunk valóban rendkívül gazdag épített/szellemi örökségét méltóan bemutatni.

Programunk különlegessége, hogy Pécs városa mellett a tágabban értelmezett régió különleges értékeit is mindig bemutatjuk. Autóbuszos kirándulások keretében lehet ellátogatni Árpád-kori templomainkhoz, a környék természeti értékeihez (Babás szerkövek, Sasrét), de megnézhetik az érdeklődők a kisjakabfalvi Konrád házat, a nagytótfalui iskolamúzeumot, illetve a nagyharsányi szoborparkot is.

Az ingyenes múzeumlátogatások mellett Pécsett nagy sikere van a tematikus sétáknak, ahol a város egy-egy történelmi korszaka, népcsoportja, nagyhírű családja adja alkalmát annak, hogy szakember vezetésével ellátogassunk bizonyos emblematikus helyszínekre, felfedezve olyan rejtett értékeket is, amik a hétköznapokban elkerülik figyelmünket.

Információ:

Somlyay Jolán

Tel: 72/500-360, 30/989-0455

E-mail: somlyay.jolan@zsn.hu

Internet: www.zsn.hu

 

II. Atomfutás/III. Kernéy- , hal és borünnep

Időpont: 2013. szeptember 13-14.

Helyszín: Paks

Szeptember 13-14. között ismét megrendezi Paks városa atomfutását és borünnepét az ASE csarnok melletti füves területen. A sport és gasztronómiai fesztivál résztvevőit számos zenekar, gyermekprogramok és fellépő könnyűzenei együttesek szórakoztatják. A rendezvény ideje alatt a pincék és présházak nyitott ajtókkal várják a borok kedvelőit a Sárgödör téren.

Információ:

Czink Dóra

Tel: 20/524-4595

E-mail: czinkdora@paks.hu

Internet: www.paks.hu

 

VII. Kaposvári Mézfesztivál

Időpont: 2013. szeptember 13-14.

Helyszín: Kaposvár, Belváros

A regionális méhésztalálkozó, a Mézlovagrendek felvonulása és mindenfajta mézes-mázas kulináris élvezet várja az érdeklődőket a Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend rendezvényén, Kaposváron a város központjában, a Kossuth téren. A Kaposvári Mézfesztivál ideje alatt lesz mézvásár, méhészeti termékek: mézeskalács, viaszgyertya, propoliszos készítmények vására, de méhészeti eszközök kiállítása és szakvására is. Mindemellett zenés produkciók szórakoztatják a nagyérdeműt.

Információ:

Zselici Méhész Egyesület

Tel: 30/993-5692

 

Szekszárdi Szüreti Napok

Időpont: 2013. szeptember 19-22.

Helyszín: Szekszárd

A szüret Szekszárd és környéke legnagyobb ünnepe. A programsorozat már az 1970-es években létezett, és azóta minden esztendőben megrendezésre kerül. A három nap alatt a város és környéke lakóinak illetve vendégeik számára olyan programsor bonyolódik, mely ötvözi magában a Sárköz és a szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait. Megjelennek a rendezvényen a várost körül ölelő kistérségek saját kultúrájukkal, táncaikkal ételeikkel éppúgy, mint az országban működő borrendek.

Információ:

Matókné Kapás Júlia

Tel: 74/529-610

E-mail: matokne.julia@babitsmuvhaz.hu

Internet: www.babitsmuvhaz.hu

 

II. Pécsi Pezsgő Borfesztivál

Időpont: 2013. szeptember 20-29.

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér

A fesztiválon a borok szerelmeseinek legnagyobb örömére az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete képviselteti magát. Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcájával varázsoljuk el az érdeklődőket. Az esemény ad otthont a Pécs City Karneválnak is, ahol magyar és külföldi egyetemisták, cégek, civil szervezetek látványos jelmezeikben színesítik majd a pécsi belvárost. A rendezvény során nagyszabású színes szüreti felvonulás is lesz, a Bor és Dal ünnepén pedig az Európai Bordalfesztivál alkalmából Európa számos országából érkeznek férfikarok, hogy bemutassák bordal kultúrájukat.

Információ:

Schmidt Lilla

Tel: 30/574-6166

E-mail: info@pezsgobor.hu

Internet: www.pezsgobor.hu

 

XVII. Európai Bordalfesztivál 2013.

Időpont: 2013. szeptember 27-29.

Helyszín: Kodály Központ, Széchenyi tér, Villányi borvidék

A fesztivál résztvevői a nemzetközi és magyar borirodalom remekeit közös karokban mutatják be. A színházbeli gálahangversenyen, a Szőlő és Bor Ünnepén, a borút településein és természetesen Pécsen lépnek a közönség elé.

Információ:

Lakner Tamás

Tel: 72/211-606

E-mail: lakner.tamas@freemail.hu

Internet: www.winesongfestival.hu

 

ZeneSzüret Fesztivál

Időpont: 2013. szeptember 28. - október 10.

Helyszín: Pécs, Belváros

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a ZeneSzüret Fesztivál Pécsett. A zene nyelve közös, így a fellépő művészek között nemcsak a hazai komolyzenei élet jelentős alakjait látják vendégül, de a fellépő művészek között külföldi vendégeket is találhatnak.

Információ:

Filharmónia Dél-Dunántúli NKft.

Tel: 72/310-539

E-mail: info@filharmonia-dd.hu

Internet: http://filharmonia-dd.hu

 

Vörösbor Fesztivál

Időpont: 2013. október 4-6.

Helyszín: Villány

Villányban minden év október első hétvégéjén rendezik meg a szüreti napokat. Ez egy igazi boros-kulturális rendezvény. Több helyszínen állítanak fel színpadot ahol a vendég kedvére válogathat a színes programokból. A szombati nap fő attrakciója a "Szüreti felvonulás" a Baross G. főutcán. Lovasok, hintók, borrendek, tánccsoportok, zenekarok, kórusok...stb színes kavalkádja. Az Eislingen téren, a Borudvarban és a Diófás téren villányi borászok kínálják finom boraikat. A Baross Gábor főutcát kézművesek népesítik be.

Információ:

Tel: 72/492-181

E-mail: info@villanyiborvidek.hu

Internet: www.villanyiborvidek.hu

 

Falusi Vendégfogadók VIII. Országos Sütő-Főző Fesztiválja

Időpont: 2013. október 5.

Helyszín: Hosszúhetény

Október első szombatján nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválnak ismét Hosszúhetény ad otthont. A rendezvényen falusi vendégfogadók mérik össze erejüket és tudásukat sütésben és főzésben egyaránt. Az elkészült ízletes ételekből nemcsak a zsűri, de a közönség is kóstolhat, miközben kulturális programokon, kézműves foglalkozásokon, lovasbemutatókon is részt vehet vagy válogathat a térség helyi termékeinek kínálatából.

Információ:

Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség

Tel: 72/782-691, 30/853-1505

E-mail: info@baranyavidek.hu

Internet: www.baranyavidek.hu

 

Orfűi Tökös Napok, Állatok Világnapja

Időpont: 2013. október 5-6.

Helyszín: Orfű, Tekeresi Lovaspanzió

A fél évtizedes múlttal rendelkező két napos gasztronómiai ünnep a Tekeresi Lovaspanzióban kerül megrendezésre. Az idelátogatók láthatnak óriás, mini, nagyon hosszú, vékony, viccesen kunkorodó lopó- és még számtalan más fajta tököt, amelyeket a Mecsek-Hegyhát térségéből hoznak a nevezők. A fesztiválozók megkóstolhatják a tökből készült gasztronómiai különlegességeket

Információ:

Gonda Ágnes

Tel: 30/227-1401

E-mail: info@tekeresilovaspanzio.hu

Internet: www.tekeresilovaspanzio.hu

 

Pécsváradi Leányvásár

Időpont: 2013. október 19-20.

Helyszín: Pécsvárad

Az 1966 óta megrendezésre kerülő Pécsváradi Leányvásár évtizedes hagyományos rendezvény a kistérségben. Zengővárkony és Pécsvárad magyar fiataljai Lukács-napjához kötődően találkoztak, ismerkedtek szórakoztak október 18-ához közel eső hétvégén. Ifjúsági találkozó volt ez, ismerkedő, barátságkötő, szerelem-ébresztő alkalom. A maga fajtájából való párt itt találhatott magának minden fiatal... Este nagy bál volt a várkonyi nagykocsmában, Másnap pedig a váradi vásár sátraiban megvásárolhatták már a bábsütőktől a sokat ígérő mézeskalács szíveket, rajta az el nem mondott, csak üzent vallomással. Ezt a kedves-izgalmas régi ünnepet nevezték el tréfásan lányvásárnak.

Információ:

Nagyné Mayer Ágnes

Tel: 72/465-123

E-mail: pecsvarad@tourinform.hu

Internet: www.pecsvarad.info.hu

 

Vendel-napi búcsú

Időpont: 2013. október 20.

Helyszín: Magyarlukafa

Lukafa 1985 óta minden évben megtartja az immár híres Vendel-napi Búcsúját, vagyis október 20. Vendel nap után következő vasárnap Lukafa ünnepel. Ez a búcsú az egykori Vendel napi búcsúk felébresztése volt. Ma már sokan gyűlnek itt össze ezen a napon közeli és távoli vidékről, hogy Vendelnek szobra előtt köszöntsék a pásztorok patrónusát, és mint névnaphoz illik, ünnepeljenek. A búcsúhoz hozzátartozik a kirakodó vásár is. Itt az igényes áruk nemcsak a közeli vidékről, hanem távolabbi régiókból is szép számmal érkeznek. A gyerekeket kitűnő gyerekműsor, foglalkozás várja, s a hagyományos folklór műsor is szerves tartozéka a lukafai búcsúnak.

Információ:

Lovas Kata

Tel: 73/554-051

E-mail: lovaskata@freemail.hu

Internet: www.magyarlukafa.org

 

47. Mecsek Rallye

Időpont: 2013. november 8-9.

Helyszín: Pécs-Mecsek, Orfű

A november 8-9-ei Mecsek-rali a hazai ORB-sorozat záróakkordja lesz, a már megszokott gyorsaságikkal, Széchenyi téri rajt-céllal, és számos, még formálódó kiegészítő közönségcsalogató programmal. Amelynek a rangját ezúttal is emeli, hogy keretein belül az FIA Historic rali Eb mezőnye is Pécsre látogat.

Információ:

Jelen István

Tel: 30/939-8999

E-mail: jelen@rally.hu

Internet: www.mecsekrallye.hu

 

Márton-napi Borünnep

Időpont: 2013. november 8-11.

Helyszín: Szekszárd

A szekszárdi pincék és borházak gazdag programajánlatokkal várják a borkedvelő látogatókat. A város katolikus templomában történik az ünnepélyes termény- és boráldás.

Információ:

Tourinform Szekszárd

Tel: 74/315-198

E-mail: szekszard@tourinform.hu

Internet: www.szekszard.hu

 

II. Sütőtök Fesztivál

Időpont: 2013. november 9-10.

Helyszín: Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed

A Pécsi Sütőtök Fesztivál a Vendel naptól Márton-napjáig tartó környékbeli hagyományokat eleveníti fel egy napon, mindeközben színes programokkal mutatja be a térség termelőit és kézműveseit.

Információ:

Zsolnay Kulturális Negyed

Internet: www.zsn.hu

 

Szennai Hurkafesztivál

Időpont. 2013. november 30.

Helyszín: Szenna

A disznóölés hagyományos időszakának kezdetén Szennában rendszeresen megrendezésre kerül a hurka töltő, hurka kötöző mesterek és nyársdugóvers mondó poéták versenye. A rendezvényen hagyományos és különleges, frissen sült és hidegen fogyasztandó hurkaféleségekkel is találkozhat a látogató. A finom falatok mellé a forralt bor, hagyományőrző együttesek műsorai és vidám hangulat dukál.

Információ:

Szenna Polgármesteri Hivatal

Tel: 82/584-024

E-mail: szenna@kapos-net.hu

Internet: www.szenna.hu

 

 

További rendezvények