ANDOR: FUTBALL HULIGÁNOK

Sok ember szórakoztatására szolgál világszerte a labdarúgás, amit lehet a pályán a tribünről, vagy akár egy kényelmes fotelben a Tv előtt ülve nézni. Lehet a kedvenc csapatnak drukkolni, az egyesület címerének a színeit ráfesteni az arcunkra, vagy a karunkra, és torkaszakadtából kiabálva biztatni a kedvenceket. Sajnálatos módon a nézők közé bekeverednek olyan emberek, akiknek az a szórakozásuk, hogy petárdázással, üres sörös üvegek pályára dobálásával, a bíró és az ellenfél csapatának szurkolóinak szidalmazásával, az ülőhelyek megrongálásával zavarják meg a mérkőzést.
Ez világjelenség, amely alól mi magyarok sem vagyunk kivételek, Az illetékesek mindent elkövetnek az ilyen rendbontások megakadályozására. A rangadók végén lovas rendőrök állnak készenlétben, hogy megakadályozzák a felhevült szurkolók összeverekedését. A nézők csak beléptető kapun keresztül tudnak bejutni a pályára, amely kimutatja a rendbontásra alkalmas fémtárgyakat. A pálya széléről őrző védő alkalmazottak figyelik a nézőteret, hogy azonnal kiszűrjék a rendbontókat, akiknek azonosítását térfigyelő kamerák könnyítik meg. Ezeket előállítják, és bíróság elé kerülnek. A kiszabható büntetések szigorúak, elrettentő hatással bíróak.
A rendbontók egyik csoportja avval szórakozott, hogy kibontott WC papírtekercseket dobált a pályára. Ezek zöme még fiatalkorú volt. Az utánpótlást úgy szerezték be, hogy a nagyobb bevásárló központokban egy páran elkezdtek zajongani, lökdösődni egymást, magukra vonva a bejárati őrök figyelmét, és ezt kihasználva a többiek kislisszoltak a bejáraton - hónuk alatt egy-egy WC papír egységcsomaggal. Ha néha el is kaptak egyet, nem számíthatott komoly büntetésre, mert egy csomag ára olyan alacsony, hogy jövőre a nyugdíjasok is megengedhetik maguknak, hogy az emelt nyugdíjukból havonta egy tekerccsel többet vásárolhassanak.
Egy váratlan esemény történt az egyik mérkőzésen. A biztonsági kamerák rögzítették, amint, a tekercs dobálok közt föltűnt két kigyűrt kopasz fickó, kezükben egy WC kagylóval, amit jól meglengetve kidobtak a repülő papírtekercsek között. Mint később kiderült, a csészét a mosdóhelység WC-jéből szakították ki erőszakosan.
Ismert rendbontó volt, a két elkövető, a rendőrség hamar elfogta őket. A bűntett olyan súlyos minősítésű volt, hogy rövidített határidővel ki lett tűzve a bírósági tárgyalás.
Az ügyész gondatlanságból elkövetett, emberölési kísérlet, a közvagyon károsítása, és a társadalomra veszélyes magatartás miatt, 2 év fegyházban letöltendő börtönbüntetést kért az elkövetőkre. A bíró kérdéseket tett fel a vádlottaknak, majd miután azok semmilyen megbánást nem mutattak, az ülnökökkel folytatott rövid megbeszélés után kihirdette a teremben tartózkodó felállva várakozó hallgatóság előtt az ítéletét:
Az emberölési kísérlet megállapítása nem nyert bizonyítást. Mindkét vádlottat a társadalomra súlyos veszélyt jelentő magatartásuk, és a közvagyon rongálása miatt, zárt intézetben letöltendő 8 hónapi javító nevelő munkára ítélem.
Szemmel látható volt az elkövetők arcára kiült megkönnyebbülés, és az ügyész csalódott képe. Az ítélethirdetésnek azonban még nem volt vége.
Halmazati büntetésül pedig minden este el kell Andy Jazz most megjelent Humor receptre című könyvéből egy-egy novellát olvasni, - fejezte be a bíró az ítéletét. Az ügyész elégedetten leült a székébe, az elkövetők sápadt arccal lerogytak a vádlottak padjára, a védőügyvédek azonnal fellebbezést akartak benyújtani, Mert mindannyian tudták, hogy egyik-másik novella olvasása közben előfordulhat, hogy halálra röhögik magukat. Az elítéltek.