ADVENT

 


Elcsendesülés. Várakozás. Advent. Advent első vasárnapja a vízkeresztig (január 6.) terjedő karácsonyi ünnepkör kezdete, amelytől számolják az elkezdődő egyházi évet.
A kifejezés jelentése "az eljövetel", a latin „Adventus Domini" szavakból jött létre, amely szó szerinti értelmezésében "az Úr érkezését" jelenti. Egyes területeken "kis-böjtnek" is hívják a karácsonyi várakozást, amely meghittségében alkalmat nyújt az elcsendesedésre, és a családoknak az esti gyertyagyújtásra az adventi koszorún.
A Karácsonyt megelőző adventi időszak, a betlehemi jászolban, a kis Jézus születésével teljesedik ki.
Adventi koszorút változatosan, a kreativitásnak teret adó, számos variációban szokás készíteni, közös jellemzőjük azonban, a négy gyertya, amelyeknek a színe a katolikus kultúrkörben, 3 lila, illetve az aranyvasárnapra jutó, 1 rózsaszín.
Az első gyertyát a Karácsonyt megelőző 4. vasárnapon szokás meggyújtani, számuk növekedése szimbolizálja az erősödő fényt, mely Jézus érkezésének a közeledtét jelzi.
A gyertyák emellett érzelmi jelentőséggel is bírnak. Hit, remény, szeretet, és öröm.
Az utolsó gyertya (öröm), egyben Szűz Mária jelképe is, aki megszülte a Fiút, a Megváltót. A világító 4 gyertya, a Földön szétáradó fényt, a világosságot jelképezi, amely Jézus születésével érkezett az emberek közé.
Az adventhez több népi hagyomány is köthető. Közismert, hogy ilyenkor volt szokás " Luca-széket" készíteni, amelyre felállva a karácsonyi misén fel lehetett ismerni a boszorkányokat.
Az év legrövidebb napján (december 13.) Luca napján a lányok 13 kis cédulára írták a nekik tetsző legények nevét, és minden nap a tűzbe vetettek egyet. A Karácsonyra jutó név elárulta, ki lesz a jövendőbeli férjük.
Az Alföldön a lányok, a hajnali mise előtt mézet ettek, hogy megédesítse a szavaikat, és férjet "édesgessenek" maguknak.
Borbála- napján, (december 4. ) "Borbála-ágat" nyestek, vízbe tették, és ha kihajtott, hamarosan megkérték az eladósorba lépett lány kezét.
Az adventi naptár kedves jelentősége, hogy apró meglepetéseivel, a karácsonyi ünnepkörre utaló csokoládé vagy marcipán-figuráival elvezeti a gyermekeket a Karácsonyhoz. Vallási jelentősége csekély.
Az advent lényegét egyre inkább elhalványítják a kereskedelem csillogó fényei. A kisgyermek maga is készíthet adventi naptárat, koszorút, amelynek fényében feldereng a várakozás igazi célja. Az advent értelme. A gyertyák jelentősége. Hit, remény, szeretet és öröm.

 

 

forrás: internet