A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! - MEGKEZDŐDŐTT A KÖZÖSSÉGEK HETE (2022. 05. 23 - 29)

 

Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében május 23-a és 29-e között országszerte 150 településen, 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat. Az idei rendezvénysorozat fókusza idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra irányul.

Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a - Cselekvő közösségek-aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Az egyhetes rendezvénysorozat immár hatodik alkalommal a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Célja a helyi és a szélesebb körű közösségi kezdeményezések erősítése, valamint az összefogás erejének megmutatása a társadalmi, környezeti és egyéb problémák megoldásában.

A programokhoz évről évre több száz szervező - múzeum, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségei, civil szervezetek, informális közösségek (baráti-, alkotó- és olvasókörök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek) csatlakozik.

A Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is kívánja mozgósítani, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. A környezetvédelem és az esélyteremtés kezdetek óta szerepel a Közösségek Hete tematikái között, az ehhez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör. Idén kimondottan a fiatalok megszólítására hoztuk létre a Tiéd a pálya című tematikát. Ennek keretében olyan programok várják az ifjúságot, amelyek segítik őket az útkeresésben, önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! - Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!, a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! - Ki mit tud?  című tematikák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.

Közösségek Hetét minden évben egy országos felvezető kampány előzi meg.  Idén egy közös szeretettérképet hoztunk létre, amelyen azokat tüntettük fel, akik valamilyen módon hozzájárultak a háború áldozatainak megsegítéséhez, valamilyen formában szervezték a rászorulók támogatását. Az online szeretettérképen kirajzolódik, hogy milyen önkéntes megmozdulások voltak országszerte az elmúlt időszakban.

Közösségek Hete hivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap ezúttal a múzeumok és a fenntarthatóság témakörének környezeti vetületét járja körül. Ha a muzeális intézmények a „zölddé válás útjára" lépnek, ők is tehetnek a szemléletformálásért és a környezetünkért.

 

A Közösségek Hete programkínálatáról bővebben a https://kozossegekhete.hu/ weboldalon olvashatnak.