A Szépség és a Szörnyeteg

 

 

A Szépség és a Szörnyeteg
La Belle et La Béte
Színes, szinkronizált francia romantikus film
Bemutató: 2014. június 5.

Valamikor a XIX. század elején járunk. Egy jómódú tengeri kereskedő vállalkozása hirtelen csődbe jut, így a fényüző palotából kénytelen egy vidéki majorba visszavonulni. A hat gyermekét egyedül nevelő apa mindent megpróbál sorsuk jobbra fordítása érdekében megtenni, de hiába. Egy, a városban tett fárasztó, és sikertelen útja során az erdőben hazafelé menet véletlenül egy rejtélyes kertbe téved, ahol egy szál rózsát tép le legkedvesebb gyermeke, a legkisebb lánya számára. Ártatlannak tünő cselekedetével azonban magára haragítja a kert, és a hozzá tartozó romos kastély titokzatos urát. A Szörnyeteg a letépett rózsáért cserébe az apa életét követeli. A család legifjabb leánya, önmagát hibáztatva a balszerencséjük miatt, magára vállalja az ítéletet, és otthonról megszökve önként veti magát a Szörnyeteg karjaiba. Csakhogy a kínok és a halál helyett valami egészen más vár rá: minden este csodaszép ruhákban a Szörnyeteg dúsan terített asztalánál vacsorázik a kastélyban. A napok múlásával, ahogy minél jobban megismeri a Szörnyeteget, annál inkább bizalom alakul ki közöttük. A lány álmaiban felsejlenek a Szörnyeteg múltjának darabkái, s lassan összeáll ezekből az egykor jóképü és kedves herceg igaz története. A Szépségre hárul a feladat, hogy bátorságával felülemelkedjen a veszélyen, és kimentse a herceget a gonosz varázslat hatása alól.

 

 

Christophe Gans a Silent Hill - A halott város, a Farkasok szövetsége, és a Könnyező harcos rendezője ezúttal Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve 1740-es meséjének legújabb feldolgozását készítette el nagyon látványos díszletekkel Vincent Cassel és Léa Seydoux főszereplésével. A mára világsztárrá váló francia müvészek közül Cassel olyan filmekben szerepelt, mint a Fekete hattyú, a Ocean's Thirteen - A játszma folytatódik és a Ocean's Twelve - Eggyel nő a tét. Léa Seydoux-t llegutóbb az Adéle élete 1-2. fejezet főszerepében láthattuk, amely alakítását a cannes-i zsüri Arany Pálma-díjjal ismerte el.
A Szépség és a Szörnyeteg 2014. február közepén debütált hazájában, ahol már közel 2 millió nézőt vonzott március elejéig a mozikba. Olaszországban pedig február 27-én mutatták be a flmet, ahol az első hétvégén már több, mint 300 ezer néző váltot jegyet rá.

 

 

Rendezte: Christophe Gans
Szereplők: Vincent Cassel, Léa Seydoux, André Dussollier, Eduardo Noriega
Forgatókönyv: Christophe Gans, Sandra Vo-Anh
Producer: Richard Grandpierre, Charlie Woebcken, Henning Molfenter
Fényképezte: Christophe Beaucarne
Vágó: Sébastien Prangère
Zene: Pierre Adenot