A Meteoval folytatódik 2014-ben a magyar filmklasszikusok DVD-sorozat

 

 

A kizárólag digitálisan felújított képpel és hanggal korongra kerülő filmek sorát idén a Meteo nyitja meg, amely január utolsó hetében kerül a boltokba, 1990 Ft-os áron.

Az 1990-ben elkészült alkotás, Monory Mész András munkája hamar közkedveltté vált, majd egy évtizedig tartotta műsoron a budapesti Művész mozi. A közönség kultikus szeretete mellett a szakmai elismerés sem maradt el: 1990-ben a kritikusok FIPRESCI díját nyerte el a Bereményi Géza által írt, megismételhetetlen hangulatú film.

A közeljövőben - vagyis a most már lassan ködbe vesző ezredforduló idején - játszódó Meteo egyszerre a szabadság, a reménytelenség, a kiúttalanság és a gyors meggazdagodás reményének, csábításának éles szemű, művészi, eleven megformálása.

A film egyik főszereplője a február 17-én 60. születésnapját ünneplő Eperjes Károly, aki pályájának egyik legemlékezetesebb filmszínészi alakítását nyújtja. Mellette Esztergályos Cecília, Varga Zoltán és Kistamás László szerepel a stáblista elején.

Sajátos paradoxon, hogy 24 évvel a mozibemutató után sokkal modernebbnek, előremutatóbbnak hat a film képi-, látvány- és zenei világa, mint a film elkészültekor. A korszak úttörő, kísérletező, „ki ha nem én" életérzése egyértelműen megjelenik a film képein, szinte tapinthatóvá válik.

Természetesen nem csak a korszellem okozza mindezt, hanem a filmben dolgozó nagyszerű szakemberek is. Az operatőr Szabó Gábor, a látványtervező Zsotér László vagy a film zenéjét író Másik János és Szemző Tibor egyaránt meghatározói ennek a korszakot bemutató és egy egész nemzedéket megszólító alkotásnak.

A DVD-kiadás különlegessége az a majdnem órányi extra anyag, melyben a film alkotói tekintenek vissza a film készítésének körülményeire. Mi jut eszedbe arról, hogy: meteo? címet viselő összeállítás a műhelytitkok bemutatása mellett elsősorban a filmkészítés örömét hordozza magán.

Kistamás László: „Ez volt az a pillanat az életemben, amikor találkoztam azzal a rendkívül kellemetlen érzéssel, hogy az embert az utcán vadidegen emberek leszólítják, molesztálják. Nem tudod, hogy ki az, sose láttad, és ő meg teljesen oda van érted. Nagyon hülye és rossz érzés volt. Nem beszélve az óriási fotókról, amiket kiraktak a különböző aluljárókba, ahova lementem, és utána az arcomat eltakarva menekültem ki.

A színész Kistamás László elhagyta a testemet, engem pedig fölengedtek a sztratoszféra irányába egy meteorológiai hőlégballonnal. A filmben úgy tűnt természetesen, mint ha az áram agyoncsapott volna, de valójában csak kómában, mélységes-mély kómába zuhantam, és egy különlegesen energiával teli rétegen áthaladva néhány villámcsapás kíséretében a kómából visszatértem, és ott találtam magam a Meteo II. forgatásán, amint lebegek a föld fölött több ezer méterrel.

Végignéztem, hogy mi történt az utóbbi 30 évben, és meglepődve tapasztaltam, hogy pontosan ugyanaz, mint amit leforgattunk 88-ban."

 

Sándor Pál, producer: „Furcsa képek, furcsa vízió, nagyon szerethető világ, nagyon taszító világ. Azt merem mondani, hogy ez a film, mai áron - nem is tudom - sok százmillió forint. A helyszíneivel, a ruháival, a kellékeivel, a világításával. Ilyen értelemben, ha úgy kérdezed, mint botcsinálta producert, vagy filmsegítőt, akkor azt gondolom, hogy itt az utolsó fillérig ki lett használva a befektetett pénz."

Monory Mész András: „Emlékszem, egy francia rendszámú kis Renault-val tepertem a városban, és kijöttem Kőbányára és le lehetett menni. Legurultam az autóval, s megálltam, és egyszer csak elkezdtem sétálgatni ebben az elképesztő labirintusban. Itt valami történt, ezt, tudtam, ezt a filmet valahogy itt kell megcsinálnom. Visszarohantam a Gézáért, és akkor még éjjel lecipeltem szegény Gézát, aki teljesen megilletődve követett, lehetett látni, hogy az őrület fényeit keresi a tekintetemben."

A Meteo DVD-változatának hivatalos bemutatójára 2014. február 11-én kerül sor az Örökmozgó Filmmúzeumban. 17.00 órától a filmet vetítjük le, 18.30-tól a DVD-változat bemutatására kerül sor. Vendég Monory Mész András rendező, Szabó Gábor operatőr, Zsótér László díszlettervező valamint Kistamás László.

A Film vetítésére jegyek 990 Ft-os áron kaphatók a helyszínen, DVD-vásárlása esetén - 1990 Ft - a belépés ingyenes.

Részlet a filmből:

Részlet az extra anyagból:

A Manda honlapja

A Manda DVD kiadványai

A Manda youtube csatornája

A Manda Facebook oldala

Az Örökmozgó Facebook oldala