A BuDoKu és a Mozinet bemutatja: Apáim története (Stories We Tell)

 

 

Február 27-étől kerül országosan a mozikba a Váratlan utazás sztárja, Sarah Polley első dokumentumfilmje, az Apáim története, amelyet a forgalmazó Mozinet, illetve a BuDoKu - Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál jóvoltából egy héttel korábban, most csütörtökön premier előtt láthatnak az érdeklődők.

 

Sarah Polley bár a népszerű tévésorozat óta számos mozifilmben alakított főszerepet (pl. Az élet nélkülem, A szavak titkos élete stb.), az elmúlt években inkább a kamera másik oldalát választotta, hogy rendezőként, forgatókönyvíróként és producerként is bizonyítsa tehetségét. Két nagy sikerű rendezése, a kétszeres Oscar-jelölt Egyre távolabb és a Volt egy tánc után élete legnagyobb kihívása elé nézett. Az Apáim története különleges családi tabló, melyben Polley megkapó érzékenységgel, játékfilmes eszközökkel meséli el saját maga és családja fordulatokban gazdag életét, hiszen a kutatómunka Polley számára is meglepő és az egész életét megváltoztató eredménnyel zárult.

 

A Velencében, Torontóban, Karlovy Vary-ban és a Sundance-en is vetített Apáim története az év egyik leginkább méltatott dokumentumfilmes alkotása: a kritikákat összegyűjtő RottenTomatoes weboldalon több mint száz megjelent írás alapján a film tetszési indexe jelenleg 95%.

 

Böszörményi Gábor, a Mozinet vezetője szerint nagyon fontos, hogy a minőségi és izgalmas dokumentumfilmek is bekerüljenek a hazai forgalmazásba. Ezért a Mozinet egyre gyakrabban mutat be dokumentumfilmeket, amelyeket igyekeznek minél szélesebb réteghez eljuttatni a mozikban: az elmúlt időszakban például mind A méhek világa, mind a Sushiálmok jól teljesített a hazai filmszínházakban. A film premier előtti vetítését szervező BuDoKu budapesti nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál programigazgatója szerint a fesztiválprogram és a forgalmazás összehangolásáról ősszel párbeszéd kezdődött a forgalmazókkal. Szirony Szabolcs úgy véli, az évről-évre egyre nagyobb érdeklődés mellett szervezett dokumentumfilm-fesztiváljaik bebizonyították, hogy a nemzetközi áttörés után a hazai közönség is értően és érdeklődéssel fordul a műfajhoz. A szervező elmondta, hogy az Apáim története kiváló kedvcsináló a BuDoKu májusi programjához, ahol ismét több tucat díjnyertes nemzetközi filmet és a versenyprogram keretében friss hazai alkotásokat is láthat majd a közönség.

 

Az Apáim története magyar feliratos mozielőzetese a YouTube-on:

 

 

RottenTomatoes-oldal

Imdb-oldal

 

 

******

 

2014. február 20. 19.30.

Toldi Mozi

Budapest, 1054

Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

 

A filmet magyar felirattal vetítjük.

 

A film után Almási Kitti klinikai szakpszichológussal és Papp Bojána dokumentumfilm-rendezővel beszélget Winkler Nóra.

 

Belépőjegy: 1.000 Ft, amely a Toldi Mozi jegypénztárában és a http://toldimozi.hu/  oldalon megvásárolható.

 

A filmet Magyarországon forgalmazza a Mozinet.

 

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott

 

Országos bemutató: 2014. február 27.


Facebook esemény

 

BuDoKu

 

Mozinet

 

 

További információ