Yolla - Az élet sója (6/6)

Balázsban a végtelenségig szítja a lelkiismeret-furdalást, heteken át hívogatja, és végül megzsarolja.

 

Jácint


Bubócska eszmél, már folyamatosan szól a kapucsengő, felpattan, ideje megnézni, ki az, aki este kilenckor bejelentés nélkül be akar jönni. Útközben a szaletli felé sandít. Az apja Domonkossal nagy beszélgetésben van. Gyorsan elküldi a csengetőt, mert hamarosan kész a kávé és ki kell vinni nekik.

A kapu előtt sárga Alfa Rómeó áll, járó motorral. Vékony, középmagas, sörtehajú, elegáns, fehér öltönyös fiatalember száll ki belőle. Aranykeretes szemüvegén megcsillan a fényszóró fénye. Erika felsóhajt, szerencsére csak Jácint jött, a bátyja barátja.

- Szia, Jácint!

- Szia, Erika, beengedsz? Balázzsal kell beszélnem, vártam egész este és nem jött el.

- Ne haragudj, most vendégeink vannak, ma van anyáék házassági évfordulója és Balázs most mutatja be a családnak a menyasszonyát.

- Micsoda????? Mi... milyen menyasszonyát? - dadogja felháborodottan a fiatalember.

- Ne mondd, hogy nem tudod!

A kislány nem érti, hogy miért vágódik be Jácint szó nélkül a kocsi volánja mögé és húz el padlógázzal. Fura egy fiú. Jó, hogy elment, már bizonyára kész a kávé, vinnie kell az apjáéknak. Sarkon fordul. A szaletli felől anyja felszabadult, csengő nevetését hallja, aki az apja mellett ül, szemben Domonkossal. Éppen neki mesél valami mulatságos történetet. Odafut maga is és letelepedik Domonkos mellé.

- ....és csak annyit mondott a portásnak, hozassa le a bőröndjeinket, mert olyan nehezek a bennük lévő lávakövektől, hogy mozdítani sem bírja!

Olyan békés az este, Erika nem bánná, ha ez a nap sohasem érne véget. Boglárka nagyon csinos lány, nem is érti, hogy a bátyja miért rejtegette eddig előle a menyasszonyát. Odatelepedik Domonkos mellé. Olyan jó, hogy már nem kell bácsinak szólítania.

- Ki csengetett, kislányom? - kérdi az anyja.

- Nem érdekes, Anya, nem bennünket kerestek!

Ami igaz, valóban nem a szaletliben ülőket keresték.

Jácint megkerüli kocsijával a háztömböt, mert a párhuzamos utcáról belátni Balázsék telkére, és ha jól látja, négyen ülnek a szaletliben, a Kecskéssy szülők, Balázs húga és egy ismeretlen férfi. Lehetséges, hogy Erika átveri ezzel az eljegyzési szöveggel?

Hol lehet a barátja? Nem, nem lehet eljegyzés, hiszen akkor ott lenne Balázs egy nővel, amire kevés az esély, hiszen két éve vele áll kapcsolatban, nem is akármilyenben. Éjszakai bárban ismerkednek meg, Jácint törzshelyén, ahová hajnaltájt véletlenül betéved a kapatos társaság, melynek egyik tagja Balázs. Megtetszik neki a fiú és óvatosan kikezd vele. Taxival mennek Jácint lakására, ahol nem tud mit kezdeni a fiúval, csak lefekteti aludni, mert a részegségtől nincs is magánál. Reggel azonban azt hazudja neki, hogy kikezdett vele és együtt voltak.

Balázsban a végtelenségig szítja a lelkiismeret-furdalást, heteken át hívogatja, és végül megzsarolja. Így kezdődik hektikus kapcsolatuk. Győzelmét kiélvezi, és azt hiszi, sikerül végleg magához láncolni a fiút, aki mellett neki számos futó kalandja van tehetős, jól fizető férfiakkal. Néhány hét múlva ejteni akarja, csakhogy rádöbben, közben szerelmes lett a doktorba, ezért átrendezi az életét, hogy alkalmazkodni tudjon Balázs időbeosztásához.

Leparkol és a meleg nyár eleji éjszakában kiszáll a kocsiból. Megtapogatja a zsebét, benne van, amit keres. Közben Balázs a menyasszonyával kézen fogva a szaletlihez tart.

Gyalog megy vissza a Kecskéssy házhoz, és meg sem lepődik, hogy nyitva a kiskapu. Minek is zárnák, errefelé ritka a betörés. Egy pillanatra megtorpan, rémlik, mintha utcai kamerák lennének felszerelve, de ebben nem biztos. Körülnéz, de nem lát sehol kamerát.

Ha nem lehet az övé Balázs, akkor ne legyen senkié! Egész lényét tehetetlen düh járja át, nem tud józanul gondolkodni és kizárólag a bosszún jár az esze.

Nem nehéz megtalálnia Balázs kocsiját, és a gumi fékcső bevágása sem jelent nagyobb gondot. Észre sem veszik a szaletliben beszélgetők, hiszen ők a ház mögött, a kert hátsó részében vannak. A fékolaj beszennyezi a kezét és a fehér öltönyét. Mindegy, mire használják az autót, addigra már úgyis messze jár.

Enyhén lejt az utca, és Jácint szaladósra veszi a figurát. Nem veszi észre, hogy a túloldali járdán egy idősebb férfi farkaskutyát sétáltat, amely kitépi pórázát a gazdája kezéből és üldözőbe veszi a szaladó férfit. Kiszuperált rendőrségi kutyaként ösztönösen üldöz minden futót, éppen ezért késő este sétáltatják, amikor erre gyalogos sem jár. Nekirugaszkodik, felugrik a kutya és egyetlen mozdulattal a földre teríti a férfit, aki alaposan beüti fejét a járdaszegélybe, s azonnal elveszti az eszméletét.

A kutya gazdája úgy gondolja, jobb eltűnni a helyszínről, mielőtt kiderül kutyája ballépése. Csak reménykedni tud abban, hogy az utcai kamerákat még nem javították meg, mert az utolsó áramkimaradás során lefagyott a rendszer. Körülnéz, senki sincs az úton. Gyorsan leráncigálja az eszméletlen férfi zakóját, melynek hátán ott virít kutyája tappancsainak nyoma, majd kutyájával a nyomában hazaiszkol. 

A párhuzamos utcában este tízkor végre hazaér a házigazda, csakhogy nem tud beállni a telekre, mert a bejárat előtt egy sárga Alfa Rómeó parkol. Jobb ötlet híján beszól a rendőrségre, hogy egy ismeretlen autó elállja a kapubejáratát. Éppen az újra indított kamerarendszert tesztelik, így láthatják a sárga autót és rendszáma alapján egy perc alatt megtudják, hogy tulajdonosa Palkovics Jácint, a meleg bárok állandó látogatója, aki gyakran megfordul a bűnözők látogatta vendéglátóhelyeken is.

A kiérkező járőr elviteti az Alfa Rómeót, és tesznek egy kört a környéken, mert ekkora értékű autót nem szokás az utcán hagyni. Megtalálják Jácintot, hívják a mentőt.

Visszatérve a bázisra, ismételten átnézik az utcai kamerák felvételeit. Látni, amint Jácint bemegy Kecskéssyékhez és olajfoltos zakóval jön ki a kapun. Egy másik kameraállásból kiderül a kutyatámadás és az, amint gazdája leveszi az eszméletlen férfi zakóját és elmegy.

Összenéz a két rendőr és máris indulnak vissza a tetthelyre.

Kecskéssyék már a nappaliban folytatják a mulatságot. Márton kicsit kijózanodva sziporkázik, éppen kitalálós játékot játszanak, három párban. Domonkos és Erika vezet, a házigazdák a harmadikok, az ifjú pár a második a nemes versenyben. Boglárka komolyan veszi a játékot, mindenáron nyerni szeretne, ám Balázs inkább bolondozik, mintsem verseng.

A járőröknek nem okoz gondot bejutni a házba, nyitva a kapu és a bejárati ajtó sincs kulcsra zárva. Meglepődik a társaság a két rendőr láttán, s nem is igazán értik, mi a gond, amikor az egész este a két pár ünneplése körül forog.

- Meg kell kérdeznünk, hogy ismerik-e Palkovics Jácintot?

- Persze, hogy ismerjük! - vágja rá Erika. - A bátyám barátja. Miért kérdezik?

- Itt mi kérdezünk! - hűti le a kislányt a magasabb és morcosabb rendőr.

- Jó okunk van feltételezni, hogy itt járt önöknél az este - tompítja társa hangnemét a vékonyabb járőr.

- Nem volt itt rajtunk kívül senki! - tiltakozik Márton. - Amint látják a rendőr urak, ünnepeljük a fiam eljegyzését és a mi házassági évfordulónkat. Hatosban töltöttük az egész estét. Megkínálhatjuk magukat valamivel?

- Ugyan, Márton, hagyd az urakat, hadd mondják el jövetelük célját - szól közbe Domonkos és egy pillanat alatt kijózanodik.

Nem kerüli el a figyelmét az sem, hogy az ifjú jegyespár láthatóan zavarban van, mintha számukra nagyon kellemetlen lenne ama bizonyos fiatalember emlegetése.

- Okkal feltételezzük, hogy itt járt Palkovics úr és kárt tett valamelyik személygépkocsiban. Kérem, jöjjenek velünk, hozzák a kulcsokat és nézzük meg a kocsikat.

- Uraim, elárulnák, mi az alapja a feltételezésüknek? - érdeklődik Boglárka, miközben megpróbál nyugodtnak látszani.

- Az utcai kamerák felvételei szerint benn járt a telkükön a fiatalember és néhány perc múlva olajos zakóval tért vissza az utcára.

Domonkos, Márton és Mara autójának nincs semmi baja. Utoljára marad Balázs kocsija, mellyel éppen csak elgördül a helyéről, hatalmas olajfolt marad utána és alig tudja megállítani az autót, mert nem fog a fék.

- Kérem, ne nyúljanak a doktor úr kocsijához, reggel érte jönnek a kollégáim és elviszik átvizsgálásra.

Keresztkérdések özönére kell válaszolnia Balázsnak, és másfél óra múlva, az utolsó kérdés:

- Nem tudják véletlenül, hogy kinek van az utcában nagyobb testű kutyája?

Három háznál is akad nagyobb kutya, Márton pontos leírást ad a kutyákról és a gazdáikról is.

Mara egész idő alatt feszülten figyeli az eseményeket. Hiába kínálja a járőröket üdítővel és süteménnyel, semmit sem fogadnak el, és ez azt jelenti számára, hogy valami tragédia történhetett fia barátjával. Azon meg végképp csodálkozik, hogy Balázs semminemű érdeklődést nem mutat Jácint iránt, nem kérdezi, mi történt a fiúval, inkább megkönnyebbülést látni rajta, és Boglárkán is.

Amikor végeznek a rendőrök, úgy intézi, hogy Márton maradjon a barátjával, majd ő kikíséri az urakat és bezárja a kaput is.

- Uraim, mi történt Jácinttal?

- Nem tudjuk pontosan, koponyasérüléssel, eszméletlen állapotban kórházba szállították. Viszontlátásra!

Az ünnepi hangulatnak írmagja sem marad, mire visszatér a házba. Éjfélre jár az idő, készülődnek a lefekvéshez. Az emeleten három szoba, hall és dupla fürdőszoba a gyerekek birodalma, és ha szállóvendég jön, az egyik szobában helyezik el. Domonkos nem siet a lefekvéssel, hagyja, hogy Erika elfoglalja a fürdőszobát, inkább visszamegy a földszintre, ahol Mara egyedül birkózik a rendrakással.

- Segíthetek, Mara?

Hangjára összerezzen az asszony, zöld szemében riadalom tanyáz, s majdnem kiejti kezéből a poharakkal teli tálcát.

- Fogadjunk, hogy Márton már alszik? Legalább most segíthetne neked, elvégre te is ünnepelt vagy!

Megpakolja Mara a mosogatógépet, beindítja, mert reggel kellenek a tiszta edények. Egyébként is, szereti rendben hagyni a konyhát.

- Megkínálhatlak egy pohár itallal?

Domonkos bólint, megszólalni sem tud az asszony látványától. Harmincnégy éve szerelmes Marába, azóta titkolja érzelmeit, mert annak idején Márton barátját választja a zöld szemű, mosolygós leány, s jobb híján Mara barátnője lett a felesége. Házasságuk felbomlása törvényszerű, és azért megy Bécsbe, hogy távol legyen szerelmétől, ne dúlja fel barátja házasságát. Kalandot kalandra halmoz, nagy kanállal falja a nőket, ám önkéntelenül mindegyikben azt a harmincnégy év előtti Marát keresi. Balázs keresztapjaként és Márton barátjaként időnként megjelenik náluk, bár a személyes látogatásnál szívesebben választja a telefonbeszélgetést és a csomagküldést, mert fizikai fájdalom látni Marát, annak tudatában, hogy sohasem lesz az övé. Kínjában kitalálja a Mártonnal való versengést, vajon ki tud több nőt meghódítani, és abban reménykedik, hátha valaki horgán fennakad a barátja és végre lesz némi esélye arra, hogy meghódítsa szerelmét. Mindez reménytelen, silány próbálkozás.

- Elgondolkodtál. Mi a baj? - teszi elé Mara a koktélt, melyben összekoccannak a jégkockák, majd a saját italával kezében átmegy az asztal túloldalára és leül Domonkossal szemben. - Nekem igazán elmondhatod. Tudod, az utóbbi időben sokszor gondoltam rád. Rossz lehet egyedül élni, főleg, hogy már nem vagyunk olyan fiatalok. Hidd el, még nem késő párra találnod. Elhatároztam, hogy körülnézek az ismeretségi körömben, hátha sikerül találnom egy okos, csinos, intelligens, egyedül élő asszonyt, akinek bemutathatlak. A szerelem nincs korhoz kötve. Nekünk hamarosan kirepülnek a gyerekeink és gondold el, milyen jó lenne négyesben közös programokat szervezni!

Domonkos belekortyol az italába, majd egyszerre felhajtja az egészet.

- Igen, a közös program az valóban jó lenne!

Az emeletről Erika pizsamában trappol le a lépcsőn:

- Kapcsoljátok be a televíziót, Jácintról beszélnek a híradóban!

„Agyalapi koponyatöréssel, eszméletlenül szállították kórházba P.J. -t, a meleg bárokban és az éjszakai életben ismert harminckét éves fiatalembert, akit azonnal megműtöttek, állapota válságos. Támadóját nagy erőkkel keresi a rendőrség. A támadás hátterében szerelemféltés állhat, mondta szűkszavú közleményében a rendőrség szóvivője."

 

 

 

A kép forrása

Előző rész...

Első rész...


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek