Yolla - Az élet sója (3/6)

Szinte sohasem emeli fel a hangját, mégis mindenki hallgat rá.

 

Mara

 

Kétségtelenül nagy előny Mara számára, hogy egy jól működő szépségszalon tulajdonosa, s ehhez méltó a megjelenése is. Természetesnek ható, rendezett frizurája, halvány sminkje és az elegáns, örökké divatos, mégsem hivalkodó öltözködése miatt feltűnő jelenség. Bárhol megjelenik, a környezetében sokan rámosolyognak, még ismeretlenül is. A kiegyensúlyozott, rendezett magánélete nagyban hozzájárul a magabiztosságához. Szinte sohasem emeli fel a hangját, mégis mindenki hallgat rá.

Rendszerint felébred a férje reggeli készülődésekor. Nem nyitja ki a szemét, hiszen még legalább másfél órát alhat. A gyerekek hét óra körül reggeliznek. Erika jön le elsőként az emeletről, lefőzi a kávét és komplett reggelit készít. Három terítéket tesz az asztalra, hogy anyjának és a bátyjának csak le kelljen ülni, s máris falatozhatnak. Ezen a reggelen tojásrántotta, vajas pirítós és sült sonkaszelet a menü, melyhez a kávé mellett narancslét is lehet kortyolgatni. Balázs is korán lejön reggelizni. Hallja, amint nevetgélés közben egymást ugratják a testvérek.

Mara mosolyogva kel fel, hogy velük reggelizzen. Magára veszi a köntösét, hideg vízzel a fürdőszobában megpaskolja az arcát és kisétál a gyerekekhez.

- Jó reggelt, ifjúság!

- Szervusz, Anya.

- Kézcsók, Anya.

Anya és lánya jóízűen falatozik, de a fia csak tologatja a tányérján a rántottát.

- Egészségetekre! Látom, nem tudok a szavatokba vágni, akkor én lépek. Dolgozatot írunk az első órán történelemből, nem akarok elkésni. Sziasztok!

- Szervusz, Erika, délután egyenesen haza gyere, tudod, este ünneplünk.

- Megbeszéltük, Anya. Szia, bátyus!

Erika kettesével veszi a lépcsőket.

Balázs fellélegzik.

- Mondanom kell valamit, Anya. Szeretném bemutatni a családnak a menyasszonyomat. Ha beleegyezel, még ma este.

Váratlanul éri fia bejelentése, hogy éppen a házassági évfordulójukon akarja bemutatni a barátnőjét. Ugyanakkor örül is, hiszen ideje lenne megállapodnia.

- Örülök, kisfiam, de jó későn szóltál. Ki az a kislány? Hány éves? Mióta jártok? Mivel foglalkozik?

- Balogh Boglárka, 30 éves, főiskolát végzett műtősnő. Meglátod, nagyon csinos és intelligens lány. Szeretni fogod. Az esküvővel sem akarunk sokáig várni. Bocsáss meg, indulnom kell. Ugye, szólsz Apának is?

- Persze, kisfiam, eredj csak, el ne késs. Szervusz.

A fiú megkerüli az asztalt és puszit ad anyja homlokára.

- Szervusz, Anya. Jó fej vagy. Szeretlek.

Mara mosolyog, és arra gondol, hogy Balázs természete olyan, mint az apjáé. Egyszerűen bejelent dolgokat, nem hagy beleszólást az életébe. Az utóbbi időben sokszor nyugtalankodik a fia miatt, mert nem tetszik a barátja, akit a nőies mozdulatok és hanghordozás jellemzi. Már az is megfordul a fejében, hogy a két fiatalember között nem csupán barátság van. Megkönnyebbül. Lám, félelme alaptalan, mert a fiának menyasszonya van, és az sem számít, hogy ilyen váratlanul akarja bemutatni nekik a leányzót.

Miközben elmosogat és rendet rak a konyhában, beágyaz a hálóban, ízlelgeti jövendő menyének a nevét. Balogh Boglárka, szép név. Csak rendes emberke lehet, ha Balázs megkérte a kezét. Mire végez a teendőivel, máris megszereti ismeretlenül is a lányt, aki hamarosan az unokái anyja lesz.

Letusol, felöltözik és felhívja a férjét, hogy tudjon az esti meglepetésről. Marci szokása szerint természetesnek veszi a hírt, mintha várta volna. Mindig is irigyelte férje higgadtságát.

A szépségszalonban nem mondja el a hírt, türtőzteti magát, jól tudja, hogy aznap nem lenne érdemi munka, mindenki erről beszélne.

Kér egy arcmasszázst és megmosatja a haját. Frissnek kell lennie.

Délben eszébe jut, hogy nem hívta fel Erikát. Nem baj, úgyis korán hazajön. Hanem a vacsorára tervezett velős pacal, a férje kedvence, nem biztos, hogy elnyeri Boglárka tetszését. Az lesz a legjobb, ha étteremből rendel vacsorát. Már kezében a telefon, hogy felhívja kedvenc éttermét, amikor megcsörren a mobil. Domonkos hívja.

- Szervusz, Mara, Domonkos vagyok.

- Szervusz, Mi újság?

- Nem tudod, hol bóklászik a barátom? Ki van kapcsolva a telefonja és mindenképpen beszélnem kell vele.

- Ne csodálkozz rajta, éppen az építkezéseket járja, lehet, hogy nincs térerő. Itthon vagy?

- Reggel érkeztem, és lehet, hogy maradok néhány napot.

- Hoztad a kutyádat is?

- Nem, otthon hagytam, a bejárónőm gondjaira bíztam.

- Akkor megnyugtattál. Ha nincs programod, gyere el vacsorára, tudod szokás szerint hétkor lesz. Beszélhetsz a barátoddal és megismerheted Balázs menyasszonyát. Tudom, amióta elváltál, nem eszel rendes ételt.

- Köszönöm, Mara, meghívásodnak nem tudok ellenállni.

- Várunk. Szevasz!

- Csókolom a kezeidet! Pontos leszek.

Bizonyára örül Márton a gyerekkori barátjának. Nem is hívja fel a meghívás miatt, legyen az számára kellemes meglepetés.

Csak tortát vesz és aprósüteményt. Megrendeli a vacsorát, a férje kedvencét, a velős pacalt, a gyerekeknek borjú bécsit, Domonkosnak tejfeles csirkepaprikást és Boglárka kedvéért, ha esetleg fogyókúrázna, csirkemelles zöldségsalátát. És természetesen Újházi tyúkhúslevest. És sajtos pogácsát. És csokoládés muffint.

A legjobb lesz, ha azonnal elindul. Még útközben Mártonnak is meg kell vennie az ajándékot. Már egy hete kinézte az arany Saab slusszkulcstartót.

Hamarosan megnősül a fia, kirepül a családi fészekből, hiába, ez a világ rendje. Hamarosan unokája is lehet, talán nem is egy, és nagyon boldog lesz a nagymama szerepében. Márton is jó nagyapa lesz, abban biztos lehet és elképzeli, hogy férje időben ér haza, több közös programot szerveznek és mire Erika is felnőtt lesz, éli majd az önálló életét, addigra nekik sikerül megtalálni a felszabaduló idejük és energiájuk lekötését jelentő elfoglaltságokat. Utazgathatnak, foglalkozhatnak az unokákkal, sőt, saját magukra lesz idejük, hogy nyugdíjas korukban is egészségesek és aktívak maradhassanak.

Domonkosnak is kellene egy megfelelő partnernő. Majd gondolkodik a dolgon, körülnéz, kit tudna bemutatni neki és akár négyesben is utazgathatnának.

 

 

 

A kép forrása

Folyt. köv...

Előző rész...

Első rész...


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek