Yolla - Az élet sója (1/6)

Mártonnak sok idejébe és pénzébe kerül, hogy megteremtse a mai konszolidált életkörülményeket.

 

Prológ

 

Mit tudtok rólam?

Mindent és semmit. Megmagyarázhatatlan a keletkezésem és az elmúlásom. Egy pillanat alatt lángra lobbanhatok és el is múlhatok. Keletkezhetek lassan is, fokozatos izzással, mint az acél. Az elmúlásom is lehet lassú és észrevétlen, s csak a hiányom tűnik fel. Miattam lemondanak vagyonról és rangról, de általam ugyanezt meg is szerezhetik. Élhetnek-e nélkülem az emberek? Igen. Csak az életük olyan lesz, mint az ételük só nélkül. Mindenki megtapasztal és senki sem ismer igazán. Jelenlétem és hiányom egyaránt gondot okoz. Kortól és nemtől függetlenül. Mint a mágnes két pólusa, hol vonzok, hol taszítok. Mégis vágynak rám, mert az élet sava-borsát jelentem. Jelentős a szerepem a szaporodásban és az örömszerzésben. És nincs ellenem védettség. Jelentkezhetem bármikor, bárkinél, akaratától függetlenül. Izzó vagyok és szenvedélyes, parázsló és hamvadó, életfogytig tartó és szalmalángnyi idejű. Átlépek az ember szabta korlátokon és határokon. Összekötök és szétválasztok. Ideális esetben egy férfit és egy nőt. Csak akkor horgonyzok le véglegesen, ha mindkét fél óv és vigyáz rám. Miattam robban ki háború és köttetik béke. Kicsiben és nagyban egyaránt.

Igen én vagyok az élet sója: a szerelem.

Ahogyan az ételedbe sokat szórsz a sóból, vagy ellenkezőleg, kifelejted belőle, netán a sótartó mellé nyúlsz és cukrot pergetsz a levesedbe, úgy bánsz velem is. Ne csodálkozz hát. Bármi megtörténhet.

 

SZERELEMKANYAR

Márton

Egy tisztes őszes halánték
a nő számára ajándék
és úgy kell, mint az őszi napsugár.

 

Márton minden reggel ezt a dalt dúdolgatja a fürdőszobában, fél öt és öt óra között, fogmosás közben. Ha jól látom, a szeme körül neki is vannak nevetőráncai, nem csak a feleségének. Borotválkozás közben mókás pofákat vág. Ez az ő ideje, amikor úgy érezheti magát, mintha teljesen egyedül lenne a saját otthonában, mert a családja még alszik.

Kedvenc felesége ebben az időben fordul a másik oldalára. Ráér felkelni, a gyerekeik önkiszolgálók. A munkaideje délelőtt tízkor kezdődik az üzletben, amelyet tizenöt éve vett neki, hogy ne legyen többé beosztott. Azóta nagyon ügyesen vezeti a fodrászüzletét, már bővítette kozmetikával, műkörmössel és szoláriummal.

A lányuk az idén érettségizik, s talán hamarosan pályát is választ. A fiuk belgyógyász szakorvos, most készül átvenni egy körzeti orvosi praxist. Kiszámíthatatlan, mikor jönnek-mennek.

Mártonnak sok idejébe és pénzébe kerül, hogy megteremtse a mai konszolidált életkörülményeket. Építőmérnökként dolgozik évekig, éhbérért. Ha Mara, a felesége, nem örököl a belvárosban egy száz négyzetméteres polgári lakást, nehezebben élnének. Egyébként is házasságuk első tíz évében a család megélhetésének szilárd alapját Marának kell előteremteni a fodrász fizetéséből, pontosabban a borravalóból.

Négyéves a fiuk, amikor az egyik építkezésen, ahol építésvezető, a tetőszerkezet elemeit az alvállalkozó rosszul szabja le, amelyből nagy ribillió lesz. A megrendelő kötbérrel fenyeget, a főnöke meg kirúgással, így azután gondol egy merészet és felmond. Néhány nap múlva, a tízéves érettségi találkozón, Domonkos barátja arról mesél, hogy mennyit keres az osztrákoknál, mint tetőfedő mester. Szó szót követ, kimegy hozzá három évre, megtanulja a szakma fortélyait. Itthon leteszi a mestervizsgát és önálló vállalkozásba kezd. Mára száz főt foglalkoztató cég tulajdonosa.

Visszatérve a családhoz, úgy élnek, mint a széllel bélelt, hangos olasz család. Amint elkezd telni a családi kassza, átjáróház lesz a lakásuk. A nap bármely szakában ér haza, rendszerint vendégekbe ütközik. Eleinte Mara kolléganői ugranak fel megvitatni, csip-csup ügyeiket, később Balázs fia osztálytársai is hozzájuk járnak tanulni és ezek után már természetes, hogy a cseperedő Erika lányának barátnői is második otthonuknak tekintik a lakást.

A konyhában rendszerint több fazékban készül az étel, s ott dohányoznak a felesége kolléganői. A nappaliban a kislánya barátnői csivitelnek, s közben nassolgatnak, melynek eredményként a házimozi csokoládés lesz, és takarításkor a szőnyegekből, a bútorok alól, a legelképesztőbb helyekről kerülnek elő a ropik és a süteménydarabok. A fia a haverjaival szemérmesen behúzódik a szobájába, ahonnan állandóan bömbölő zene hallatszik.

Megunja az idillt, s megvesz egy lerobbant családi házat Budafokon, a mellette lévő üres telekkel együtt.

A házból két év alatt valóságos kis villát varázsol. A földszinten kialakít egy hatvan négyzetméteres nappalit, amerikai konyhával, amelyből külön bejárattal három szoba nyílik, s ismervén a nagy vendégforgalmat, önálló WC-t és két fürdőszobát is ragaszt a két végéhez. A tetőtérben a gyerekeknek két szoba hall, önálló fürdőszoba, teakonyha áll a rendelkezésükre, a középütt futó folyosóról nyílóan, melynek két végén lépcsőházat alakít ki. Egyik a kertből felvezető önálló bejárathoz, a másik, a belső, a földszinti lakásba vezet. Tudja, hogy ezzel a szükségesnél nagyobb szabadság lehetőségét biztosítja a gyerekei számára, de ennek ellensúlyozására ragaszkodik ahhoz, hogy minden áldott nap, este hétkor a földszinti étkezőben, együtt költsék el a vacsorát, négyesben. Ez a család Agorája, itt beszélik meg a közös ügyeiket.

A szomszéd telket egybenyitja a házuk telkével és kisebb parkot alakít ki rajta, úszómedencével, szaletlivel. Ráér a beépítésével, nem sürgeti az idő. Eleinte arra gondol, hogy ide hozza a vállalkozását, de elveti az ötletet. Nem kell mindent látnia a családnak, s persze, neki sem kell mindenről tudnia.

A felesége felesleges pénzkidobásnak tekinti, amikor a fürdőszobába jakuzzit és infra szaunás tusolókabint szerel be. Azonban alig néhány kettesben töltött pásztoróra a jakuzziban és Mara máris propagálja a barátnői körében az új fürdőszoba előnyeit.

A maga részéről jobban szereti a tusolót, amelyben nyolc helyen állíthatja be hogyan, milyen erősséggel lövelljen a testére a simogató vízsugár. Gyakran erekciója lesz, s több alkalommal felébreszteti a feleségét egy kiadós reggeli szeretkezésre. Egy idő után Mara rossz néven veszi a korai ébresztést, ezért inkább hidegvízzel próbálja lehűteni magát. Amióta a feleségénél beköszöntött a változókor, teljesen kiszámíthatatlan.

A reggelit fürdőköpenyben, a konyhaszekrény előtt állva fogyasztja el, miközben készül a kávéja, amelyet sok tejszínnel és két szem cukorral iszik.

Ma farmerben megy dolgozni. Tervei szerint végigjárja az építkezéseket. Ha őszinte akar lenni, már nincs is ebben semmi meglepetés. Megszokták a munkatársai, hogy véletlenszerűen megjelenik és helyszíni ellenőrzést tart, még ha csak beszélgetni látják. is. Azt is tudják, bármikor, bármiben számíthatnak a segítségére, csak egyetlen dolgot nem tűr, a hazudozást. Aki nem szereti a munkáját, nála annak nincs helye. Mindenkit névről ismer, tudja, hogy nős vagy nőtlen, mi foglalkoztatja, vagy éppen mi bántja.

Egyetlen nő dolgozik a cégnél, a titkárnője. A cégük agya. Mindent tud, mindent regisztrál, mindent nyilvántart és senkinek sem beszél feleslegesen. Még neki sem. Pedig bizalmas viszonyban vannak, az egyetlen, akivel tegeződik a cégnél. Amúgy közel van a nyugdíjhoz és Mártonnak fogalma sincs, hogyan pótolja, ha egyszer elmegy.

- Szép jó reggelt, Márton. Ma kirándulsz, úgy látom.

- Kézcsók, Lívia. Talán elfelejtettem valamit? Kérlek, segíts!

- Dehogy, nincs semmi baj. Tegnap elhoztam az életmentő öltönyödet a tisztítóból és vettem két új inget. Összeállítottam a listát, hová, mikor érdemes menned. Kiszámláztuk a vasvári villa munkáit, ha aláírod, még ma postára is teszem. Ma van a harmincharmadik házassági évfordulód. Megrendeltem a virágcsokrot. Megveszed az ajándékot Marának, vagy nekem kell?

- Bízom benned, Lívia. Ügyesen megoldod.

- Mint rendesen.

A lista, amit ad, korrekt. Megrendelő, munka megnevezése, helyszíne, az árajánlat összege, a kivitelezés vállalt határideje és a három helyszínhez sorrendben a közlekedési útvonal az internetről.

Az irodájában megnyitja a számítógépét és felmegy az internetre. Hónapok óta ezzel kezdi a napot. Izgalmat keres és szórakozást. Túl nyugodt az élete és kiszámítható. Az igazság az, hogy Domonkossal versenyzik, ki tud több hölggyel megismerkedni. Egyik bécsi görbe éjszakán elhatározzák, nem hagyják magukra a szingli nőket. Ahogyan emelkedik bennük az alkoholszint, úgy kerülnek egyre közelebb a bonyolult nyilvántartási rendszer kidolgozásához, amelynek révén nem lesz egyiküknek sem lehetősége a csalásra.

Domonkosnak könnyebb a helyzete, mert elvált, egyedül él a kutyájával, de neki ott a család. Majd úgy intézi, hogy ne tudjon senki semmit kettőjük versengéséről. Főleg Mara meg ne tudja, mert akkor azután nagy baj lesz. Sorban megnyitja a társkereső portálokat, amelyekre bejelentkezett. Az elsőn házasemberként, a másodikon különélőként, a harmadikon függetlenként szerepel. Tulajdonképpen ártalmatlan flörtöket folytat, de milyen áron! Elengedhetetlenül szükséges kiszűrni, hogy a hölgyek közül kik vannak jelen mindhárom oldalon, mert velük nem szabad levelezésbe kezdeni, hiszen könnyen lebukhat. Kizárólag a 25-35 év közötti korosztály érdekli, közülük is a szinglik, akik képesek elvenni az élettől azt, ami jár nekik, anélkül, hogy belebonyolódnának érzelmileg is egy kapcsolatba. Legtöbbjüknek nincs idejük randevúkra, kirándulásokra, marad a virtuális randevú. Ha mégis időt áldoznak a találkozásra, az kivétel nélkül a jól felszerelt lakásukban, a franciaágyban végződik, egyszeri alkalomként. Nincs bonyodalom, bujkálás, féltékenység, nem kerül sok pénzbe és veszélytelen, mint ahogyan neki sem veszélyezteti a családi életét. Sőt, növeli a felesége önbizalmát, ha egy-egy virtuális randevú után otthon növekszik a teljesítménye.

A levelezgetésnek Lívia vet véget.

- Nem akarlak zavarni, Főnök, de behoztam az aláírandó iratokat, mert indulnod kell, ha mind a három építkezést meg akarod nézni.

Aláfirkantja a leveleket és kiveszi a szekrényből a munkásruháját meg a védősisakot. Mellette ott a pótöltönye, ha véletlenül mégis át kell öltöznie, ezért ne kelljen hazamenni.

Kellemesen süt a nap. Szeret vezetni, közben zenét hallgat. Domonkossal a verseny állása 45:44, a barátja javára. A szlogenjük: csak semmi érzelem. Be kell hoznia a hátrányt!

Fiatal korukban is állandóan versenyeznek, mindenben. Gyerekként abban, hogy ki tud messzebbre köpni a parkban, ki hány palacsintát tud megenni egy óra alatt, ki meri a járókelőket a harmadik emeleti erkélyről tojással megdobni, ki mer sampont lopni a közértből. Kamaszként megdézsmálják apáik cigarettáit és füstölnek, mint a Kálmán gyára, miközben stampedlivel iszogatják a mamától elcsent likőrt. Virtuskodásuk döntetlen eredménnyel zárul és nagy, közös hányással végződik. Rendszeresen verekednek is, legtöbbször egymást védve, bandában. Azután jön a csajozás, amely azért nem ver éket közéjük, mert Mártonnak a feketék, Domonkosnak a szőkék tetszenek. A felesége persze nem fekete, nem is szőke, hanem barna. Ennyit az ideálról.

Cseng a mobilja. Biztosan a felesége keresi. Mintha egy radar lenne beleépítve, amint rágondol, azonnal telefonál.

- Szervusz, szívem, mi újság?

- Szervusz, Marci. Elfelejtettem mondani, hogy ma vendégeink lesznek. Balázs bemutatja a jövendőbelijét.

- Szerencsésen időzít a gyerek, pont a házassági évfordulónkra. Miért nem mondtad korábban?

- Nekem is csak most mondta, reggel. Gondolhatod, készülhetek, kapkodás lesz az egész napom.

- Ne parázz, szívem, megoldod. Hétre otthon leszek. Szevasz!

Megérkezik az első építkezéshez, s még ki sem száll a kocsiból, már látja, hogy a szarufákkal gondok vannak. Az építésvezető már rohan is a kocsihoz.

- Jó napot, Főnök. Gondok vannak a szarufákkal...

- Jó napot, Sándor! Látom. Hol tárolják a többi faanyagot?

- A telek hátsó végben, jöjjön, megmutatom.

Az utcán áll meg, félig a járdán. Az építési területeken már számtalanszor megsérült a kocsija, vagy szög ment a kerekébe, ezért biztonságosabbnak tartja az utcai parkolást.

Megkerülik a félig kész házat. A telek végében felhalmozva minden építési anyag, amely még a házhoz kell. Fajtánként külön rakva. Egyenesen a faanyagok felé tartanak, amikor hallanak egy hatalmas csattanást. Ösztönösen visszafordul.

Szerencsére a dzsipje hátulján a merevítő csőváz felfogja az ütést, amelyet a hátulról belerohanó autó okoz.

 

 

 

 

Folyt. köv...

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!