YNFORMATIKA KERESKEDELMI TV 5 perces reklám

Ne vedd komolyan termékismertető Előadó: dr. dipl. ing, mech. Mindenttud Ottó

 

Előkészületek
A guru odalépett az asztalhoz, amin egy vizeskancsó volt 2 pohárral, egy kókadt tulipánt őrző váza, 2 CD tok, egy laptop, egy hosszú mutatópálca és végül egy vékony, A5-ös nyomtatvány-csomag. A hátteret egy vetítővászon képezte. A guru kényelmesen helyet foglalt az asztal mögötti széken. Kigyulladt az adás kezdetét jelző lámpa, és felhangzott a műsor szignálzenéje. A felvevőgép egészen ráközelített az előadó kecskeszakállas fizimiskájára, majd intettek neki, kezdheti a szövegmondást.

A reklám

Finoman megköszörülte a torkát, hadd lássák a nézők, hogy bár a Parnasszusról jött, sajnos halandó ember ő is, és kissé rekedtes hangon beledzsesszelte a mikrofonba:
- Mai ismertetőm témája az új, Mikroszeg által fejlesztett Koporsóba 2013 /béna2 számítógépes program

- Ennek a proginak - hercigeskedett - az internyekkről egyelőre díjtalanul letölthető, 15 napig működő sárwár-szopvernek - forgalmazója a J.A.W. (Jolátwer)-kft. - kezdte a mondókáját. Azok a regisztrált ekzaktáltak, akik már izgatottan várják a türelmi idő leteltét, hogy hozzájuthassanak az eredeti változathoz, 25% árengedményt kapnak a vételárból. Akik ezt az időszakot képesek ép ésszel átvészelni, és nem is vásárolnak, azok azt sem érdemlik meg, hogy a nap rájuk süssön. A vásárolni szándékozóknak elárulok egy örömteli titkot! Ha a határidő lejárta utáni 24 órán belül megveszik a programot, kapnak a forgalmazótól még egy tetszetős kivitelű, garantáltan váratlan pillanatban rövidzárlatot okozó 2 Gigámbánja memorypent. De ez semmmmi! A tollhoz jár egy talán még megjavítható-zipzáras, naftalinszagú, lemosható, tetszetős színben választható műanyag tok - folytatta lelkesen verbunkját gurunk. Majd úgy vélve, hogy láthatatlan közönsége még nincs az elvárható magas fordulatszámon, ezért gyorsan rádobott még egy lapáttal:
- És ha mindez nem elég - folytatta -, a program tárolásához mellékelt kazettában található egy színes matrica, amely az eszperantós világnyelven ismerteti a program telepítését, és használatba vételét! Ha akad valaki, aki nem ismerné ezt a nyelvet, nem kell kétségbeesni! - nyugtatta meg nézőit. A telepítőlemezen ezért található még egy „Gyorsan eszperantóul" nyelvkönyv-file,  amelyet  a siket-néma jelelés használatával könnyen magáévá tehet mindenki. Végül kap még a vásárló egy alig használt kislapátot a hozzá tartozó seprűvel, hogy legyen mivel összesöpörni a felindulásában apró darabokra összetört program CD lemezét. Ne felejtsék el tehát: a 24 órás intervallumon belül a programot megvenni! - mondta a guru, és a nyomaték kedvéért néhányszor meglengette jobb keze vigyázzba parancsolt mutatóujját.

Most a menedzser-tanfolyamon tanultak szerint egy kis, lélegzetvételnyi szünetet iktatott közbe, hogy felcsigázza a várakoztatással a tv nézők figyelmét. Töltött magának az asztalon található vizes korsóból egy pohárral, és egy hajtásra megitta. Kicsit összerázkódott tőle (nem tudhatta, hogy a kancsó víz egy három nappal előbb forgatott jelenet kelléke volt, és a melegben egy kicsit megpimpósodott). Hogy a közönség nehogy észrevegye, hogy porszem került az előadás gépezetébe, rutinosan töltött magának még egy teli pohárral, és arra gondolt, most jön a programtelepítés, a forrpont, - ki tudja,- lehet, hogy jól jön még majd az a kis víz!
- Ismerjük meg, hogyan telepíthetjük a programot! - folytatta a tájékoztatóját előadónk. Fölvette az egyik CD tokot, és ki akarta nyitni. Miután ez nem ment, a közönség felé fordulva, nem zavartatva magát, megjegyezte: - Ide bizony szerszám kell. Ha szerszámra van szükségük, ajánlom a nagy választékot kínáló Jólátwer kft. szerszámboltjait. Online megrendelések a kft honlapjáról: http://www.jolatwer.hun Most úgy látom, egy kovács-ráverő kalapácsra lesz szükségünk. Keressék föl a szakáruházat. Úgy tudom, aki azonnal megrendeli a kalapácsot, ingyen kap hozzá egy nyelet is!

Táskájából elővett egy fentiekben ismertetett eszközt, és apró, de szapora ütésekkel megpróbálta kinyitni a tokot, az azonban megmakacsolta magát. A gurut ez annyira fölbosszantotta, hogy az önuralmát elvesztve, akkorát ütött a műanyag tokra, hogy az darabokra törve és szétszóródva a földre esett. Szerencsére a CD sértetlen maradt, és egy kicsit kacsázva begurult az asztal alá. Hősünk kénytelen volt letérdelve a mutatópálca segítségével kihalászni a kis szófogadatlant. Elvörösödött fejjel rákapcsolta laptopját a kivetítőre, és beledugta a lemezét a CD-romba, majd megnyomta a lejátszó gombot. Öt másodpercig kattogott  a lejátszó, amikor észrevette, hogy fordítva van benne a lemez. Zavart mosollyal kivette és megfordította. Csak egy pillanatra borult el a mester arca - a következőkben kényszerű mosollyal orcáján bejelentette: - Hehe, hehe, csak tréfa volt az egész, elrettentő példa, hogyan nem szabad. Gyorsan felejtsék el ezt a kis hangulatjavító tréfámat, a szerszámbolt linkjét kivéve.

Úgy látszott, azért szüksége van egy kis pihenőre, hasonlóan, mint a tízig számolásra a kiütés után föltápászkodó bokszolónak, mert ellenőrizte a kapcsolatot a laptopj és a kivetítő között, ahol megjelent a guru által eszperantóból magyarított lemezkezelési útmutató:
- Ezt olvassák el most - mondta, miközben az időközben magához vett pálcával a vetítővászonra bökött. Ha nem sikerül az egészet megjegyezni, türelmes keresgéléssel megtalálhatják a teljes szöveget valahol az YNFORMATIKA TV honlapján. 
E kis szünettől egészen felüdülve, gurunk folytatta a program ismertetését.
- A működéshez szükséges számítógép kiépítését bízzuk a forgalmazó Jólátwer kft. valamelyik szakboltjának szakértőjére, aki nevetségesen és alacsonyan megállapított áron, a mindenkori devizaárfolyam figyelembevételével szakért.
- A lemez bedugása után, figyeljék a képernyőn megjelenő utasításokat. Ha nem jelenik meg semmi, a lemezindítás nem automatikus. Na, nem kell mindjárt megijedni! Ilyenkor keressék meg a Help menüben, hogy hová a fenébe is kell beírni a varázsszót: setup. Ha ezen a procedúrán túl vannak, megkezdődik a küzdelem, ember és gép között. Előfordul, hogy a lemezolvasó kattog, és mindenféle ákom-bákomok jelennek meg a képernyőn. Ilyenkor addig próbálkozzon, amíg el nem indul a program, vagy el nem sötétedik a képernyő, jelezve, tönkrement a lemezolvasó. Ebben az esetben keressék fel az informatikai eszközök forgalmazásával foglalkozó http://www.kellez-neCAD/jolatwer.hun honlapot, ahol, igen kedvező árfekvésű számítógép alkatrész-ajánlatot találhatnak! Ha most vásárolnak náluk egy olyan sebesen író lemezolvasót, hogy a másolandó rész csak lihegve kullog utána, kivételesen 10% kedvezményt és egy sorsjegyet kapnak, melyre minden százezredik vásárló után kisorsolnak egy tranzisztoros zsebhümmögőt.
- Remélem, hogy az esetleg előforduló nehézségek legyőzésén sikeresen túltéve magát a felhasználó, elindul a program. Megjelenik a Licenc menüpont, olyan apró betűkkel, hogy elolvasásához 200%-os nagyítás szükségeltetik. Ezt nyugodtan átléphetik, mert a lényeg a végén van, a szerzők az előforduló hibákból eredő károkért semminemű felelősséget nem vállalnak. Itt egy lehetőség a menekülésre, ha a licencfeltétel visszautasításával a kilépést választják, mondta gúnyosan előadónk.
- Ismerkedjünk meg a használatbavétel feltételeivel! - folytatta.
- Országos erdőtűzben, süllyedő tengerjárón, és hetes erősségű földrengéskor ne használják a programot. A program CD-t a kiskorúak frizbinek nézhetik és a kutyák is szívesen rágódnak rajta, ezért mindig tartsák elzárva!
- Figyelem! - emelte föl a hangját a guru. Most jön a tényleges telepítés. Három lehetőségből választhat:
1.) Gyors (Ajánlott)
2.) Vájtszeműek számára készült, és
3.) Kilépés (menekülés utolsó lehetősége!) menüpontok között.
- Első lépésként az 1. pont javasolható. Először be kell gépelni a lemez képes felére apró betűkkel rögzített program-indító kódot: 1birka-2birka-3birka-4birka... ha a beírás közben elaludna, a program úgy van ragyogó módon megalkotva, hogy nem kell az elejétől kezdeni a beírást, onnan folytatható ahol elaludt! Psssssszt! Ha nem adják tovább, elárulom, az utolsó kódrészt: 100birka.
- A helyes kód beírása után, nyugodt mederben folyik a több percig is eltartó telepítés! Ha elaludnának közben, a gép sikkant egyet, evvel jelezve, hogy most a felébresztettnek kell dolgozni. A telepítés befejeztével újra kell indítani a gépet!
- Ha a program megindul, heuréka, nyertek! Ha nem, és sötét marad a képernyő, akkor újra kell telepíteni mindent, a Windowsos alapprogramtól kezdve!
- Nekem most nincs lehetőségem a program futtatásához, kevés az idő és kicsi már a merevlemezem is. De szívesen várom a programot telepítők és felhasználók tapasztalatait és véleményét, kizárólag csak írásban!
- Viszontlátásra egy hét múlva - búcsúzott el a közönségtől! Majd mint akit üldöznek, gyorsan a pénztárba futott, hogy járandóságát fölvegye. Az épületből kilépve az órájára pillantott, majd elégedett mosoly terült szét arcán.
- Ha elkapok egy taxit, pénztár-zárás előtt beérek a Jólátwer kft központjába - mormolta magában.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
andor
#7. 2013. augusztus 23. 23:13
Kedves Barátaim!
Köszönöm, hogy nem zártátok el a TV-t, és végig néztétek egy parányi társadalom kritikát is tartalmazó reklám műsoromat!
Sok szeretettel Andy
Csilla
#6. 2013. augusztus 22. 18:54
Kedves Andy!
Hozzád méltó humoros formában írtad le a cseles 'láncreakciót'.
"megpimpósodott" - ez (is) nagyon jó :))))
Nem árt RÉSen lenni, és óvakodni az effajta jólátveRÉSektől!

Köszönöm a vidámító perceket :-)
Csilla
Mara
#5. 2013. augusztus 22. 18:07
Kedves Andor!
Lelombosodott hangulatomra gyógyír az írásod. Köszönöm: Mara
Eliza Beth
#4. 2013. augusztus 22. 14:49
Szop-ver, tranzisztoros zsebhümmögő és társaik, hát ez csúcs!
Answer
#3. 2013. augusztus 22. 14:01
Jót mulattam, Barátom!
Kivesézted a kor képét!
Gratulálok!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek