WOMEX Top Label 2021

A világ legjobb kiadói között a Fonó

 

 

 

A napokban tették közzé hírlevélben és a Womex (World Music Expo) weboldalán a világ legjobb világzenei kiadóinak nemzetközi listáját, amelyen egyetlen magyar kiadóként szerepel a Fonó! A WOMEX, a nemzetközi világzenei piac meghatározó fóruma, minden évben a nemzetközi toplistás helyezések (a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts) alapján állítja össze a kiadói listát, amelyen összesen 20 kiadó kap helyet. A Fonó 2021 óta visszatérően szerepel a listán, mindvégig egyedüliként a magyar piacról és egészen tavalyig egyedüliként a kelet-közép-európai régióból is. Idén először felkerült a listára a lengyel  Karrot Kommando és a cseh Indie Scope is. Az első helyen pedig ismét a német Glitterbeat szerepel.

A Fonó a Womex Top Label listán az elmúlt években: 2013 - 20. hely, 2014 - 12. hely, 2015 - 13. hely, 2016 - 4. hely, 2019 - 7. hely, 2020 - 2.hely, 2021- 12. hely

A lista rangsora a havi toplistás eredmények figyelembevételével, összesítésével születik, két nemzetközi világzenei toplista, a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts alapján. Az eredmény több mint száz világzenei rádiós szakember véleményét tükrözi. Az a kiadó kerülhet a legjobbak közé, akinek több lemezét ismerték el a toplistákon abban az évben. A jelenlegi Top Label lista 2020 szeptembere és 2021 augusztusa közötti időszakot veszi figyelembe.

 

Az említett időszakban Az Ötödik évszak Ne rejtsd el című lemeze - amely később elnyerte a magyar Fonogram-díjat is - szerepelt két hónapig a WMCE listán (január és február) majd február-márciusra felkerült Lajkó Félix Band START című albuma is. Szeptemberben a Zűrös Banda 2021 című lemeze aratott sikert a WMCE felületén. Érdekesség, hogy februárban a 20 lemez között három magyar album is szerepelt, a két említett Fonós lemez mellett Lakatos Mónika & a Gipsy Voices Hangszín című lemeze, a Folk Európa kiadványa, amely két hónapig maradt a listán.

 

A Top Label lista ezen a linken érhető el:

https://www.womex.com/programme/awards/labels_2021

 

2021 Top Labels

Glitterbeat Record (Germany)

ARC Music (UK)

Buda Musique (France)

Nø Førmat! (France)

Ajabu! (Sweden)

Kirkelig Kulturverksted (Norway)

Nordic Notes / CPL Music (Germany)

World Music Network / Riverboat (UK)

World Circuit (UK)

Karrot Kommando (Poland)

Analog Africa (Germany)

Fonó Records (Hungary)

Crammed Discs (Belgium)

Galileo MC (Spain/Germany)

Segell Microscopi (Spain)

Les Disques Bongo Joe (Switzerland)

Ponderosa Music & Art (Italy)

Indies Scope (Czech Republic)

Kasba Music (Spain)

Otá Records (USA)

 

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek