Vér, erotika, árulás a vasvilág szorításában - Czillei és a Hunyadiak

A mű Csiszár Imre értelmezésében egy különös világba vezeti majd a nézőt, ahol a megtörtént események mögött felbukkanó tanulságok és érzelmek kibontakozása semmihez nem hasonlítható élménnyé válik
Vér, erotika és árulás. Egy klasszikus királydráma a magyar történelem egyik legizgalmasabb időszakából, a Hunyadi-ház utódlásáról.
Hunyadi Lászlót Almási Sándor játssza.
Bártfay Rita dramaturg a rendezővel átdolgozta az eredeti szöveget . Szinte minden pátosztól és sallangtól megfosztotta a történetet, éppen csak annyi líra maradt benne, ami a szituációkat és a jellemábrázolásokat erősíti. Az egyenes történetvezetésnek köszönhetően egy pergő cselekményű, megtörtént eseményeken alapuló politikai krimit lát a néző. A tragikus hős helyett pedig megmutatkozik egy fiatal férfi, nagyon is emberi tulajdonságokkal, esendőségekkel, küldetéstudattal és dilemmákkal.
Czillei Ulrik szerepében Viczián Ottót láthatja a közönség.
Hagyomány és haladás, nemzet és az egyén érdeke csap össze benne a darabban egymással. Noha Vörösmarty romantikus darabot írt, Csiszár Imre egy alternatív, kortalan és rideg vasvilágba helyezte a történetet. Így a történelmi múlt pengeélen táncolva billen át időnként napjaink valóságába, izgalmas és merőben új megközelítésbe helyezve az eredeti, klasszikus színművet.
A darab egyik szereplője Gregor Bernadett, aki Ágnest játssza majd a darabban.
Ha Ágnes ma élne, akkor azt mondanák rá, escort hölgy, ez így konkrétan el is hangzott a rendezői instrukciókban - mesélte a színésznő. - A karakterem eredetileg Czillei Ulrik ágyasa, ám a főúr egyszerűen átpasszolja őt a kamasz királynak. Ebben a darabban két női főbb szerep van: A XV. században, amikor a daran játszódik, egy asszonynak nem sok beleszólása lehetett a dolgokba. Vörösmarty viszont úgy alkotta meg a két főhősnőt, hogy azok öntudatos, sorsukat irányítani akaró és tudó alakok legyenek. Ettől váli rendkívül izgalmassá Ágnes megformálása, hiszen a törekvései nagyon is átélhetőek minden mai nő számára.
A fiatal színészek számára komoly iskola volt a próbafolyamat.
Igazából bárhogy nyúlhatsz a szerephez, ha érzed, hogy megvan a maga igazsága  - mondta Kazári András, aki az ifjú Hunyadi Mátyást játssza. - Csiszár Imre egy élő legenda, akivel fantasztikus együtt dolgozni. Arra tanít, hogy szellemileg teljesen légy benne a szerepedben, ebben légy következetes, értsd, és abban létezz a színpadon. És ez egy fontos, nagyon fontos lecke.
Bánföldi Szilárd a gyermekkirály V. László szerepét kapta
Számomra nagyon izgalmas a figura alapállapota, ami végigkíséri őt a darab folyamán  - mondta a fiatal színész. - Az eleve szétcsúszott instabil személyiség - ha egyáltalán van neki olyan - teljesen elveszíti önmagát és egyetlen bizalmasát. Nem egy pozitív szerep és ez különösen szimpatikus nekem.


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek