VÉR A HÓBAN

Egy hétvégi kirándulásról szól, a történet, ami csodás hegyeken, hótakaróval borított tájakon történik. Majdnem tragikus vége lesz a kis sétának.


A kora reggeli órákban megérkezett a szán a kapu elé. Hátborzongató hideg volt, mindenki nagyon fázott, a gyerekek álmosan ásítoztak, és legszívesebben ott maradtak volna az ágyban. Ment a készülődés, a család Farkaspallóra indult vissza a Hidegségi hétvégi látogatásból, mivel másnap kezdődött az iskola, és az édesanya volt a tanító az idegen faluban. A kocsiszán tulajdonosa szénát rakott a szán hátsó fertályában, ide bújtak be a gyerekek, a hideg véget még egy lópokrócba is jól beburkolózva. Annyira mutogatta erejét a tél, hogy az ember orrlyukai is összefagytak a fagyos levegőtől. Négyen indultak a szánnal a hosszú útra, a lovas gazda, a tanítónő és a két gyerek. Elköszönt mindenki a rokonoktól, és a szán elindult a nyikorgó havon a cél felé. Magas hegyek gerincén, völgyeken át poroszkáltak a lovak párát lehelve a kanyargós erdei úton orrukból. Csend volt fent a sűrű erdőkkel borított tájakon, és félelmetes veszély leselkedett az utasokra, hiszen rajtuk kívül senki nem járt ott fent a magas, vastag hótakaróval borított hegyeken. Az út nagyon hosszú volt a gyerekek rettegtek valami veszély mintha kísérte volna a kis társaságot. A lovak néha félve meg- megálltak szemeiket forgatva, majd a gazda biztatására újra elindultak. Az édesanya arcán is látszott az aggódás, mert tudta, hogy veszélyes az erdő itt fent a vadonban. Meg-megkérdezte közben a gyerekeit, hogy fáznak-e, és így kapaszkodtak a hegy felé. Végre a gazda megállította a párolgó lovakat, amik a hideg ellenére is megizzadtak, megérkeztek a hegy tetejére. A felnőttek kiszállították a gyerekeket a szánból, és szaladásra buzdították, hogy felmelegedjenek a megfázott lábaik. A lovak hátára pokrócot terített a fogatos, és várta, hogy megpihenhessenek. A szán fölött a magasban sasok köröztek kémlelve a földet.
A hegy tetejéről messze lehetett látni, és gyönyörűen kibontakozott a határ végén a kis falu, ahová ment a kis csoport. Csodálatos hosszú völgy fákkal benőtt erdők díszítették a természet szépségeit egy befagyott kis patakkal, amíg a szem ellátott. A szán elindult a völgy felé könnyedén szelve a vastag hótakarót maga előtt. Most már a völgy felé siklott, mintha taszították volna. Hamar leért a kis csoport a völgybe, és a patak a vastag jéggel borított kanyarjaival tárult a szemeik elé. Egyszer csak a lovak riadtan felhorkantva megálltak, mintha földbe gyökerezett volna a lábuk. És nem ok nélkül. A patak mederben a jéggel borított tágas terület hatvan méter körzetben teljesen piros volt. Borzasztó látvány, apró csontdarabok és lábszárak hevertek a vérrel borított havon szanaszét. Friss vér, a szán közeledése megzavarta a farkasokat, amik széttéptek, és felfaltak egy szarvast a kis csoporttól nem is messze. Mindenki iszonyatosan megijedt, a gazda a lovakra csapott az ostorával, és vágtába tették meg a falu felső határáig az utat. Senki nem beszélt a meglepetéstől, de az arcokon látszott a félelem, a borzadás. Nemsokára a lovak az iskola épületénél fújtattak zihálva a fáradságtól Farkaspallón. Szerencsésen hazaért a kis család és a fogatos, akinek még a látottak után vissza kellett mennie a megtett úton. A tél lassan telt el tavaszig, nem sétált a család látogatóba a biztonság kedvéért.

 

 

 

Kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Báró von Shenczky
#12. 2013. december 8. 19:51
Örülök, írásodnak, kedves János. Elhoztad nekem a fiatalkori emlékeimet. Én Beregszászon születtem, a Kárpátok lábánál, és sokat jártam a hegyekben is. A Hoverla 2100 méter magas. Már 35 éve debrecenben lakok, de az alföldi levegő nem nagyon "ízlik". Üdvözöllek szeretettel.
janos
#11. 2013. június 29. 13:34
Kedves Eliza Beth!
Tudom, hogy jó ember vagy, az interneten navigálva több helyen találkoztam, a neveddel, értem a pályázatokra, írásaidra a saját blogodra.
Azt akarom mondani, hogy teljes mértékben elfogadom tőled az észrevételeidet, mert bízok benned. Nem ismerjük személyesen egymást, de ha itt lennél,szeretettel átölelnélek, úgy mint embert, mint, barátot.
Puszi.
Eliza Beth
#10. 2013. június 28. 22:48
Igazad van, kedves János, gombák is nőnek ott. Én is rosszul fogalmaztam.
Azt akartam kifejezni, hogy az erdő a fáktól lesz erdő, nem a benne növő aljnövényektől, vagy ott élő állatoktól. Ezért fura a fákkal benőtt erdő :-)))
előzmény: janos hozzászólása, 2013. június 28. 19:14
janos
#9. 2013. június 28. 19:16
Kedves Mara!
Félelmetes látvány volt.
Köszönöm.
előzmény: Mara hozzászólása, 2013. június 28. 09:22
janos
#8. 2013. június 28. 19:14
Egy csodálatos, hosszú, völgy, meg zöldellő fák díszítették, a tájat, egy befagyott kis patakkal, amíg a szem ellátott. Így jó lesz?
Köszönöm az észrevételed, tényleg helyén való.
Az erdőben még nőhetnek, gombák, és még...
Puszi.
előzmény: Eliza Beth hozzászólása, 2013. június 27. 23:28
Mara
#7. 2013. június 28. 09:22
Kedves János!
Téli történeted az emberekre jól végződött, de én sem szerettem volna a szánon ülni.
Szeretettel gratulálok: Mara
Eliza Beth
#6. 2013. június 27. 23:28
Ijesztő lehetett. Mély nyomot hagyott benned.

(Azért ezt a mondatot átfogalmaznám:
"Csodálatos hosszú völgy fákkal benőtt erdők díszítették a természet szépségeit egy befagyott kis patakkal, amíg a szem ellátott."
Fákkal benőtt erdők.. hát mi más nőhetne egy erdőben? :-) )
janos
#5. 2013. június 27. 22:59
Köszönöm szépen, kedves Zsuzsa.
Olyan nagyon régen volt.
Döme Zsuzsa
#4. 2013. június 27. 19:51
Elborzad az ember - pedig hát csak a tápláléklánc...
Helyenként gyönyörű mondataidat szívesen olvastam.
janos
#3. 2013. június 27. 16:21
Üdv, kedves Answer!
Mifelénk még lehet találkozni velük. Kora tavasszal szoktam járni, szarvas agancsot keresni, a kovásznai erdőkbe, a nyomaikat mindenhol megtalálni. Sőt a felfalt kisebb állatok, maradványai is bizonyítják létezésüket.
Answer
#2. 2013. június 27. 14:23
Veszélyes helyzet, dehát a farkasoknak is enniük kell.
Több európai országból teljesen eltűntek, mert az ember lassan kiszorítja őkat természetes élőhelyükről.
Kalandos történetedet örömmel olvastam!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek