Végső diagnózis

Már egy órája várakozott, de még mindig öten voltak előtte.

Végső diagnózis

 

Már egy órája várakozott, de még mindig öten voltak előtte. Ritkán jött el a körzeti rendelőbe, de most az utóbbi időben, mintha megsokszorozódtak volna a testi nyavalyái.

A haja észrevehetően megritkult, az utcán jártában-keltében, időnként szédülés fogta el, és mintha a fogai is meglazultak volna. Erőtlennek érezte magát, a bokaizületei is hamar elfáradtak, és az újra meg újra feltámadó rettegés, mely egészsége romlása miatt töltötte el, ráadásul még heves szívdobogást is eredményezett. Úgy érezte, valami halálos kór támadta meg, és ettől teljesen magába zuhant. Ezért kereste fel a háziorvosát.

Végre meghallotta az Úr hangját, őt szólították.

Az általa csak kevéssé ismert körzeti orvos barátságosan fogadta, de ez az ő zavarát nem oldotta fel. Feszült volt, aggódott, odavolt.

Az orvos türelmesen megvárta, míg összeszedi magát. Mikor lenyugodott kissé, elszántan belevágott, hogy számos egészségügyi problémáját felsorolja, aprólékosan bemutassa.

A fejétől kezdte a dolgot. Kétségbeesetten ecsetelte, hogy bár nagyon ügyel rá, naponta mossa, gondosan szárítja, még nyáron se megy vizes fejjel az utcára, vészesen megfogyatkozott, hullik a haja.

A fogai – úgy érzi – ki fognak lazulni, nem is mer keményebb dolgokat, porcogót, ropogósra sült húsokat rágni.

Nagyon vigyáz arra, hogy a testsúlya állandó legyen, ezért, hogy a hízást elkerülje, szinte csak növényi eredetű táplálékot vesz magához, magvakat, zöldfélét azonban sokat eszik, mégis,  úgy tapasztalta, fogyni kezdett.

Az allergiát elkerülendő, nem használ drága, illatosított krémeket, ellenben rengeteg folyadékot iszik, a bőre mégis száraz, szinte berepedezik. Vonatkozik ez az ajkaira is, pedig kíméli a rúzstól, jól tudja ugyanis, hogy az ártalmas. A bőre egyre sápadtabb, de ez legalább összhangban van az általános rossz közérzetével.

Végül a bokáit hozta szóba, hogy azok milyen gyorsan elfáradnak, alig bírják vinni a testét, s egy-egy kiadósabb séta után, sokáig masszíroznia kell, mert különben nem tudna lábra állni.

Mindezeket egybevéve, végig gondolva, újabban még a szíve is össze-vissza kalimpál.

Befejezte kérem, ennyi? - kérdezte az orvos, majd tüzetesen megvizsgálta. Megnézte a hajas fejbőrét, lehúzta a szemhéját, belenézett a torkába, megnyomkodta a hasát, végül - a testsúlya és a magassága ellenőrzését követően -, a bokáit is végigtapogatta.

Kétségbeesését alig palástolva, várta az orvos döntését, a végső diagnózist.

Hát először is – kezdte az orvos – javasolnám, hogy ne mosson naponta hajat, és ne is szárítgassa a forró hajszárítóval, mert a túl gyakori mosással eltávolítja a szükséges zsiradékot a hajszálakból, ettől sérülékennyé, töredezetté válnak, ezért ritkul, hullik a haja.

Én szeretem a porcogót, úgy a kocsonyában, mint a főtt csirkeláb esetében, de a körömpörköltet is megeszem. Maga is szereti? Hát egye. Rágjon, akár rágógumit is – egyébként a fogai nem lazultak ki egy cseppet sem. Ha sokat rág, nem is fognak.

Mihez képest fogyott? Úgy látom, nem hajlamos a hízásra. Magon él, zöldféléken? Maga nem mókus, és nem is tehén - már elnézést a hasonlatért. Az ember mindenevő, és ez nem véletlen, ezért maradhatott fenn. Egyen húst, amit csak megkíván. Meglátja, ha többfélét, változatosan eszik, nem fog fogyni.

Fáradékony? Hát, tudja, én se bírnék órákat ilyen magas sarkú cipőben járni. Időnként cserélje le valami kényelmesebbre, a bokái hálásak lesznek érte.

A bőre száraz, bár sokat iszik? Igyon kevesebbet, és használjon testápolót. Ha egy kis rúzst ken magára, a színe is jobb lesz, meglátja. És akkor nem a maga szíve fog erősen kalimpálni,  hanem a másokét dobogtatja majd meg.

Na, de a szédülés, doktor úr, az mitől lehet?

Nézzen csak ki az ablakon. Ugye nem tudja elolvasni, mi van odaírva arra a figyelemfelkeltő, mutatós reklámtáblára?

Hát a feliratot valóban nem látom, de a tábla tényleg nagyon jópofa.

Na látja – hogy nem látja, mert nincs is ott semmiféle tábla. Hordjon az utcán is szemüveget, akkor majd nem fog szédülni.

De hát doktor úr, akkor mi a végső diagnózis?

Maga kedvesem, kórosan egészséges…

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Mester Györgyi
#9. 2015. október 5. 21:08
Kedves Eliza Beth!

Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat és hozzászólást is fűztél hozzá.

Györgyi
Eliza Beth
#8. 2015. október 5. 18:06
Jó! Kissé reklámellenes a doktor úr, de sebaj :-)))
Mester Györgyi
#7. 2015. október 3. 20:03
Kedves Karola!

Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat, és a véleményedet is elmondtad a témával kapcsolatban.
Igazad van, természetesen, a kivétel erősíti a szabályt, azonban ezt a novellát humoros írásnak szántam, azért ilyen a hangvétele.

Györgyi
Mester Györgyi
#6. 2015. október 2. 07:21
Kedves Horváth Zsuzsa!

Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat. Örülök, hogy tetszett. Igyekeztem kicsit viccesen bemutatni a "képzelt betegek" hozzáállását az egészséghez.

Györgyi
zsuzsahorváth
#5. 2015. október 1. 22:20
Remek írást olvastam Tőled.
Így beszélik be maguknak sokan a "betegséget", holott csak unaloműző elfoglaltságot kéne találniuk.
Mester Györgyi
#4. 2015. október 1. 21:02
Kedves Döme Zsuzsa!

Köszönöm megtisztelő hozzászólásodat.

Györgyi
Döme Zsuzsa
#3. 2015. október 1. 19:10
Nagyon jó ez a "látlelet" a kórosan egészségesekről, ráadásul jól és szépen fogalmaztad meg. Érdemes volt elolvasni.
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek