Végéhez közeledik az egy hónapos Nyitva! x Erzsébetváros fesztivál

****

 

 

 

November 30-án lezárul a Nyitva! x Erzsébetváros fesztivál, amely során új kreatív vállalkozók mutatkozhattak be a közönségnek, és már ismertebb helyi szolgáltatók is készültek programokkal. A nyilvános és ingyenes záróesemény során a résztvevők megosztják tapasztalataikat és hasznos tanulságokat is a fesztivállal kapcsolatban.

 

A KÉK - Kortárs Építészeti Központ harmadszorra rendezte meg a Nyitva! Fesztivált, ezúttal a VII. kerületben. A szervezők a rendezvénnyel az üres ingatlanok problémáján kívánnak enyhíteni, vállalkozókat támogatni, a helyi lakosokat bevonni és a városképet javítani. Nem véletlenül esett a választás idén Erzsébetvárosra: a legzsúfoltabb budapesti kerület, amelyben a helyiek igényeivel szembemenő, turistákat kiszolgáló vállalkozások különösen elszaporodtak az elmúlt évtizedben, majd világjárvány óta tömegével zártak be üzletek. A fesztivál nagyrészt ezekre a problémákra keresett válaszokat, folyamatos párbeszédet kezdeményezve a környékbeliekkel.

 

A Nyitva! alapvető küldetése az üres üzletek tulajdonosainak és a helykereső vállalkozóknak az összekötése. A nyár folyamán kreatív vállalkozók és művészek pályázhattak helyiséghasználatra, a - sokszor hónapok, sőt évek óta üresen álló - üzlethelyiségek tulajdonosai pedig a programon való részvételre. Ők a fesztivál idejére ingyen biztosították az ingatlant, viszont ezzel jelentősen megnövelték az esélyét annak, hogy a vállalkozó a kipróbálás után hosszabb távon is marad. A fesztivál során szerzett nyilvánosság és programkínálat a kiadás jövőbeni esélyeit is jelentősen növeli. Az idei programban résztvevő három ingatlan közül például mindegyik kilátásai jelentősen javultak - érdemi párbeszéd indult be a jövőjükről, vagy akár úgy néz ki, hosszú távú bérlőt is találnak.

 

A pályázat eredményeképpen három kreatív csapat költözhetett be két ingatlanba, amelyet idén Erzsébetváros Önkormányzata biztosított: a Pastello Clothes, a PLACCC Bázis és a Sopianae Salon. Az ingatlanok közül mindkettő hosszú ideje áll kihasználatlanul: az István utca 27. alatt szendvicsbár üzemelt évekkel ezelőtt, a Király utca 25. műemlék-épületét pedig többször fenyegették lebontással egészen a mai napig. Az utóbbi ingatlan sorsa egyelőre bizonytalan, az István utcában viszont megalakult a PLACCC Bázis @Szendvicsbár. A csapat már jelezte azt is, hogy hosszú távon is bérelnék a helyiséget állandó székhelyként.

 

A programsorozat záróeseménye november 30-án a LELTÁR, amelynek során a szervezők és a vállalkozók megosztják a tapasztalataikat a közös munkával és a szerzett tanulságokkal kapcsolatban. A prezentációk formátuma kötetlen, a beszámolók után a résztvevők kérdezhetnek, hozzászólhatnak, így megindulhat egy érdemi párbeszéd a követendő példákról, jó és rossz tapasztalatokról és lehetséges későbbi tervekről. A LELTÁR szervezői - a KÉK, a PLACCC, a MeetLab és a Ziggurat Project - szeretettel várnak minden érdeklődőt az István utca 27-be. A beszélgetések november 30-án este 6-8 óráig zajlanak, kisebb fogadás kíséretében. Az esemény Facebook-oldala itt érhető el.

 

Friss jó hír a programzárás felé közeledve, hogy az önkormányzat már jelezte szándékát arra is, hogy a Nyitva! x Erzsébetváros fesztivált újra megrendezzék a közeljövőben.

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek