Van-e jövője a könyveknek az e-könyvek korában?

Az informatika elterjedése, a digitális tartalmak mind szélesebb körben való térhódítása évtizedek óta a könyv és a könyvkiadás jövőjéről...

 

A nyomtatott formában közreadott tudás létjogosultságáról való gondolkodásra ösztönzi az érintettek jelentős részét. Mindennapi munkájuk során nemcsak könyvszerkesztők, szerzők, kiadók, könyvtáros szakemberek és nyomdák,  hanem könyvkereskedők is mind gyakrabban teszik fel a kérdést: az előttünk álló évtizedekben - esetleg a távli jövőben - megmaradhatnak-e a nyomatott formában napvilágot látó könyvek? A digitális korként vízionált jövőben van létjogosultsága a hagyományos könyvkiadásnak valamint a könyvtáraknak?


Olvasási szokások az internetes- és digitális világban...

Az elektronikus dokumentumok előnyei és hátrányai

 

A kézbe vehető - mondjuk úgy tradicionális - könyveket napi rendszerességgel forgatók szerint is a digitális formában olvasható dokumentum több olyan előnyös tulajdonsággal bír, amely papíralapú dokumentumokhoz képest nagymértékben előrelépést jelent. Az elektronikus dokumentumok meggyorsítják és ezáltal meg is könnyítik az információhoz való hozzájutást, amely a különböző tudományágak -mint a természettudományok - napról-napra újabb és újabb eredményeket produkáló világában nem elhanyagolható szempont.

A nyomtatásban megjelent kutatási eredmények napvilágra kerülésük után egyes esetekben veszíthetnek aktualitásukból. A digitális tartalmak az információhoz való hozzáférés megkönnyítésével párhuzamosan a kulturális örökségeket - akár otthonunkból is - megismertethetővé teszik, hozzájárulva ezzel az esélyegyenlőség megteremtéséhez. Az elektronikus formában hozzáférhető digitális tartalmak a felhasználók számára a dokumentumok könnyebb kezelését is lehetővé teszik. Talán legtöbbünknek ismeretesek az akár többezer oldalas munkák kereshetőségéből, szerkeszthető­ségéből, megoszthatóságából és persze nyomtathatóságából származó vitathatatlan előnyök.

A digitális tartalmak elhivatottjai sem tagadják ellenben, hogy az elektronikus formában hozzáférhető dokumentumok maximális kihasználása még rengeteg megoldásra váró tényező függvénye. A digitális tartalmak kezelésének, hozzáférhetővé tételének, sokszorosításának sem az egyes szakterületi-, sem jogi szabályozása - különös tekintettel a szerzői jog megsértéséből adódó visszásságokra - nincs kellően kidolgozva. Keveset beszélünk róla, ám a digitális tartalmak közzététele a folyamatosan és rohamosan fejlődő technológiai innovációhoz való alkalmazkodáshoz is kötött, amely szintén nem problémamentes.

 

Papír alapú könyvek, könyvkiadás és könyvtárak...

Ötezer éve az emberi kultúra szolgálatában

 

Az elektronikus dokumentumokat „forgatók" döntö többsége általános értelemben nem bízik „vakon" az interneten, illetve a számítógép képernyője előtt olvasott szövegek maradéktalan hitelességében. Biztosan megvan minden részlet? Vajon elég alapos a konkrét írás szerzője? Megannyi kérdés, amely általában nem merül föl a napvilágra kerüléséig igen hosszú folyamaton - nyelvi, tartalmi ellenőrzés, lektorálás, nyomdai munkálatok - keresztül eső könyvek esetében. A minőségi könyvnyomtatás  persze az elektronikus dokumentumokhoz képes drágábban megjelenő, ám mégis minőségibb tartalommal kecsegtető több ember által ellenőrzött tartalom. A könyvtárak és a könyvkiadás - részint a fentiekből adódóan - napjainkban is kiemelten fontos szerepet töltenek be. A könyvkiadók közzé teszik, a könyvesboltok árusítják, a könyvtárak pedig a különböző dokumentumtípusokhoz való együttes hozzáférést biztosítják a felhasználók számára. Könyveket a polcokról, elektronikus dokumentumokat pedig az intézmények által előfizetett adatbázisokból vagy pusztán az internetről.

Alaposan mérlegre téve a tényeket, a megváltozott körülmények között is úgy tűnik egyre inkább létjogosultságát veszti a kérdés: Megmaradnak-e a hagyományos könyvek, a könykiadók és a könyvtárak? Papíralapú dokumentumok és digitális tartalmak kiegészítik egymást. Párhuzamos létezésük létjogosultsága vitathatatlan az egyetemes emberi kultúra értékeihez való hozzáférés bizto­sítása felé vezető úton.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek