Urbán-Szabó Béla: Martfűi levelek - Szeretetre vágyunk

"...Hol van aszeretet példázata?..."

Kedves Barátom,

Advent, a várakozás ideje van. Ha jól belegondolunk, bizonyos értelemben egész életünk a várakozásban telik. Mindig várunk valakire, valamire.
Már a csecsemő is. Várja az anya melegséget árasztó közelségét, a cicit, a hamit.
Aztán, ahogy múlnak az évek, mindig várunk valakire, valamire... Úgyis mondhatnám, mindig meg akarunk felelni valakinek, valaminek...
Aztán van egy pont, amikor már csak annak az egynek szeretnénk megfelelni: a párunknak, a társunknak... Ez a legnehezebb, a legtöbbször ez nem sikerül...
Miért? Mikor ezt szeretné legjobban mindenki... Miért nem sikerül?
Pál Feri atya mondta, mit ér az igazam, ha boldogtalan maradok, leszek...
Mit számít az igazunk, ha nincs, aki szépeket mondjon nekünk, ha nincs, aki megöleljen, aki szeretgessen bennünket.
Nem kell megtagadnunk önmagunkat, de a vélt vagy valós igazságunkhoz mindenáron való ragaszkodás legalább olyan hiba, mintha nem lenne igazságunk.
Hol van a szeretetünkben az alázat?
Ahhoz, hogy ne ragaszkodjunk föltétlenül igazunkhoz, alázatra van szükség a másik iránt. Azt kellene belátnunk, hogy ezzel nem veszítünk, hanem nyerünk. Megnyerjük egymást a jövőnek.
E nélkül mit adunk át a gyerekeinknek, az unokáinknak? Látszatokat, tárgyakat... Hol van életünk példája, ami a legjobb példázat.
Hol van a szeretet példázata?
Egy japán mondás szerint a kenyér az élet, értelme a rózsa.
Érted, a tövises, szúrós rózsa, ami ezzel együtt szép, amire ezzel együtt vágyik minden ember.
Igen, szépek, szerethetőek, szeretetre vágyók vagyunk, erre vágyunk, de tüskéink, hibáink is vannak. Ezeket a tüskéket kellene egymáson, egymásban elsimítanunk.
Tudod, amikor most adventi készülődésben vagyunk, ezeket is végig kellene gondolnunk. Legalább egyszer-egyszer, legalább így karácsony előtt, és akkor talán a világ is szebb lehetne - egyszer, egy pillanatra legalább.
Ezzel a gondolattal búcsúzok most, barátod:

Urbán-Szabó Béla

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek