Ünnepi koncerttel készül a Csík zenekar az Akusztik Legendák színpadán

A népszerű együttes a nemzeti ünnepen, március 15-én este különleges hangulatot varázsol az M2 Petőfi TV képernyőjéreA Csík zenekar immáron 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. A népszerű együttes a nemzeti ünnepen, március 15-én este különleges hangulatot varázsol az M2 Petőfi TV képernyőjére.

A Csík zenekar<https://www.youtube.com/watch?v=-mPUvBPWogM> Kossuth-díjas<https://hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth-d%C3%ADj>, részben népzenét<https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9pzene>, részben népzenei elemeket is felhasználó könnyű- és világzenét játszó magyar<https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarok> együttes, 1988<https://hu.wikipedia.org/wiki/1988> óta a magyar népzenei<https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_n%C3%A9pzene> élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt három évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti<https://hu.wikipedia.org/wiki/Kecskem%C3%A9t> formációt.

A nemzeti ünnep alkalmából több, a forradalomhoz és a szabadságharc szellemiségéhez illeszkedő dallamomal is készülnek. Ezen felül 2020-ban izgalmas vállalkozásba fogott a zenekar: soha nem adott még ki olyan lemezt, amely csak feldolgozásokat tartalmazott, ráadásul egy zenekar dalaiból válogatva. Tavaly júniusban rögzítették a kilenc dalt tartalmazó albumot, amelyen az LGT-kompozícióit muzsikálják abban az erős népzenei elemekkel átitatott hangzásvilágban, amely annyira jellemző rájuk.

"A dal a miénk című lemez többek között abban különbözik más tribute-produkcióktól, hogy a megidézettek is közreműködtek. Az album anyagát 2020 tavasz végén kezdtük összerakni, amikor a koronavírus-járvány első hulláma után már ezt megtehettük együtt. Kicsit finomítottunk néhány korábbi verzión, volt, hogy kicseréltünk egy-egy akkordot, az anyagot pedig élőben játszottuk fel" - mondta Csík János.

Az Akusztik Legendák színpadán Karácsony János James a vendégük, akivel több szerzeményt is előadnak. A koncert egyik különleges pillanata, amikor a Loksi című 1980-as lemezről átemelt Áldd meg a dalt "csíkosított" változatában a kalotaszegi hajnalit a szerző, Karácsony János énekli. A népdal felcsendülésekor az együttes ugyanazokat a harmóniákat játssza, amelyek az eredeti LGT-számban vannak: "Csodálatos együtt muzsikálni azokkal, akiknek a zenéjén felnőttem." - tette hozzá Csík János. Az Akusztik Legendák koncerten ezen túl még számos LGT-feldolgozással készülnek.
Akusztik Legendák - Csík zenekar<https://www.youtube.com/watch?v=xvu7HVpb9SI> március 14-én 22:00-kor a Petőfi Rádióban, és március 15-én hétfőn 22:10-kor az M2 Petőfi TV-n!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek