Trianon emlékezete

Az évforduló alkalmából tárlatvezetéssel emlékezünk meg a trianoni eseményekről és a békeszerződés hatásairól június 4-én, 15.30-tól a Zoltai Teremben

 

 

A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írták alá Versailles-ban, a Nagy Trianon palota széles folyosóján. A szerződés súlyosan érintette Magyarországot, elveszítette területének csaknem kétharmadát és lakosságának nagy részét. Mindez jelentős nyomot hagyott a magyar társadalom életében, amely nem tudott megbékélni a veszteségekkel.

A Déri Múzeum tavaly a centenárium alkalmából - a pandémiás körülményekhez igazodva - virtuális kiállítással emlékezett meg az eseményről. Az akkorra tervezett nagy tárlat pedig idén tavasszal készült el. A HATÁr-sorSOK új időszaki trianoni kiállítás a múzeum újranyitásától, 2021. május 1-jétől látható. Benne a látogató a „boldog békeidők" világától a területi visszacsatolások koráig kísérheti figyelemmel a magyar határok változását és a sorsok alakulását, azaz a társadalmat ért hatásokat. Megelevenedik a menekültek világa, a revizionizmus és az irredentizmus jelenléte a mindennapokban. Debrecen története a román megszállástól kezdve mutatja be azt, miként vált a város a kezdeti bizonytalanságok és megtorpanások után közel egy évtized alatt a régió központjává.

Az évforduló alkalmából tárlatvezetéssel emlékezünk meg a trianoni eseményekről és a békeszerződés hatásairól június 4-én, 15.30-tól a Zoltai Teremben.

A részvétel regisztrációhoz kötött.

Amennyiben a részvevők - regisztrálók - száma túllépi az aktuális létszámkorlátot, a tárlatvezetés helyett vetített képes előadás lesz a Díszteremben.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek