Toulouse, a rózsaszín város

****November 3-án újraindult a Ryanair közvetlen Budapest-Toulouse járata, már két és fél óra alatt megérkezhetünk a barátságos dél-nyugat franciaországi városba. Gasztronómiai élvezetek, műemlékek, innováció, fesztiválok... és még számos meglepetés várja a repülés és űrrepülés európai fővárosában!

Toulouse egy latin és vidám hangulatú dinamikus város, sok napsütéssel, parkkal és diákokkal. 12 múzeuma és évi több, mint 30 fesztiválja mindig alkalmat nyújt a kikapcsolódásra. Mérete ellenére emberléptékű, gyalogosan vagy akár kerékpárral is felfedezhető és családok számára is ideális desztináció.
A város három Unesco Világörökséggel is büszkélkedhet, melyek a Canal du Midi csatorna, a Saint-Sernin Bazilika és a Hôtel Dieu egykori kórház épülete. Utóbbi kettő a Compostellába vezető zarándokút két állomása is.
 
Toulouse-t azért nevezik rózsaszín városnak, mert számos épülete korabeli rózsaszínes téglából épült. Kihagyhatatlan az ibolya lila színe, hiszen a virágból különböző édességeket és kozmetikumokat készítenek. Végül pedig a kék szín is fontos a város életében, ugyanis még az indigó megjelenése előtt a festőcsülleng növényből nyerték a kék színt. Ma a ruhák kézzel való színezése mellett kozmetikumokba is használják.

 

Toulouse az egyetlen európai város, ahol felfedezhetjük a repülés és az űrutazás világát is. A repülés szerelmesei ne hagyják ki az Airbus gyárat,  az Aeroscopia repülőpark mintegy 30 legendás repülőjét vagy az „Envol des pionniers" múzeumot, mely az első pilóták, mint pl. Antoine de Saint-Exupéry világába repít vissza minket! Ha pedig a csillagok közé vágyik, akkor Önnek találták ki a Cité de l'Espace-t, mely Európa legnagyobb űrmúzeuma, ráadásul 2022-ben egy új, a Mars világát bemutató részleggel bővül.

 

Végezetül pedig, ami a gasztronómiai élvezeteket illeti, kipróbálhatjuk a helyi ízeket Franciaország legnagyobb fedett piacán, a marché Victor Hugo-n. Érdemes megkóstolni a kacsából készült ételeket, a helyi sóletet (cassoulet), kolbászokat, borokat és sajtokat és a különleges "Paris-Toulouse" ibolyás krémmel töltött mandulás süteményt is!

 

Toulouse ad otthont a legnagyobb kínai fényszobor fesztiválnak

December 1. és 2022. február 1. között először kerül megrendezésre Toulouse-ban a "Festival des Lanternes de Blagnac" lámpás- és fényszobor fesztivál. Esténként 18 és 23 óra között a város zöld szívében található Ritouret parkban, mintegy 8 hektáros területen 2500 óriás, színes szobrot csodálhatnak meg az érdeklődők, melyek lámpásokkal vannak megvilágítva. Az installációkban megjelennek a tradícionális kínai kultúra szimbólumai és Toulouse történelmi- és repülési hagyatékai is. Pandák, kínai műemlékek, dinoszauruszok... 80 Zigong-i kínai művész - festők, lakatosok, ruhatervezők... - ősi tudásával pár hónap alatt készülnek el ezek a monumentális szobrok. 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek