Tizenhat órányi zenét rejt a Müpa most megjelent, exkluzív Wagner-kiadványa

****

 

 

 

A Müpa új, négy DVD-t tartalmazó gyűjteményében Fischer Ádám művészeti vezetésével és vezényletével, korunk jelentős nemzetközi és magyar Wagner-szólistái, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével elevenedik meg Wagner monumentális zenedráma-ciklusa, A nibelung gyűrűje. Hűséges Wagner-rajongóit decemberi kínálata összeállításakor is figyelembe vette az intézmény, hiszen az adventi kalendáriuma december 4-i ablakába nem más csemegét rejtett, mint a világhírű finn énekesnő, Camilla Nylund 2018-as dalestjének felvételét.

 

A Budapesti Wagner-napok legemlékezetesebb operaelőadásairól készült felvételeit 2017-ben kezdte el a Müpa DVD-n megjelentetni. A sorozat A walkür egy évvel korábban rögzített előadásával indult útjára, amely egyúttal Johan Botha dél-afrikai származású operaénekes utolsó Wagner-alakítását örökítette meg. A kizárólag Magyarországon értékesített kiadvány, valamint a rákövetkező években megjelent A bolygó hollandi (2018) és a Tannhäuser (2019) a világ minden tájára eljutott.

 

A kedvező nemzetközi sajtóvisszhang övezte megjelenéseket ezúttal egy valódi „nagyágyú", A nibelung gyűrűje tetralógia teljes, mintegy tizenhat órányi zenét magában foglaló kiadása követi. A négy DVD-t tartalmazó exkluzív kiadványon Fischer Ádám művészeti vezetésével és vezényletével, korunk világhírű Wagner-szólistái - mások mellett Johan Reuter, Albert Pesendorfer, Stuart Skelton, Catherine Foster, Stefan Vinke, Gerhard Siegel és Lauri Vasar -‍, valamint a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével szólal meg Wagner monumentális zenedráma-ciklusa. A felvétel alapjául a Hartmut Schörghofer rendezte tetralógia korszerűsített és felfrissített változata szolgált, amelyet 2019-ben négy egymást követő estén mutattak be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

 

A német nyelvű, magyar, angol és német felirattal is megtekinthető előadásokat a Müpa Wagner-sorozatának eddigi darabjaihoz hasonlóan a Müpa+ hűségprogram tagjai a lemezekhez mellékelt kóddal HD minőségben is élvezhetik az interneten. A Rózsavölgyi és Társa Zeneműboltban, a Kodály Zoltán Zeneműboltban, továbbá a Líra Könyv honlapján külön-külön és négyes díszcsomagolásban is megvásárolható kiadvány az újranyitást követően a Müpa lemezboltjának választékában is megtalálható lesz.

 

A Müpa programszerkesztői előszeretettel merítenek az ünnepváró események gazdag hagyományából és minden évben előrukkolnak valami újdonsággal. A virtuális hangversenyterem újbóli megnyitása és a Müpa Home online közvetítéssorozat mellett a Müpa az ünnepvárás heteit szeretné még izgalmasabbá tenni azzal az adventi kalendáriummal, amelynek ablakai december 1-jétől karácsonyig mindennap egy-egy új meglepetést fednek fel.

 

Egy ilyen csemege vált elérhetővé december 4-én is: a Wagner-repertoár terén otthonosan mozgó finn Camilla Nylund 2018-as dalestje izgalmas felfedezőútra invitálja a nézőt, amelyből kiderül, hogy a Wesendonck-dalok alkotójának hatása miképp érhető tetten a késő romantika jelentős szerzői, Gustav Mahler, Richard Strauss és Jean Sibelius munkáiban. Az énekesnő zenei partnereként az a Helmut Deutsch hallható zongorán, aki korunk egyik legjelentősebb zongorakísérője a dal műfajában.

 

Camilla Nylund Wagner és a kortársak című dalestjének felvétele december 4-től díjmentesen elérhető a Müpa+ hűségprogram tagjai számára. A számos kedvezményt biztosító hűségprogramhoz továbbra is ingyenesen lehet csatlakozni a Müpa honlapján. A négy DVD-t tartalmazó új Wagner-kiadványról a Müpa ajándéktárgy-kínálatában is olvashatnak, a Müpa Budapesti Wagner-napokról készült 2018-as kisfilmje pedig itt tekinthető meg.


 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek