TENGRI

Szabados György - Kanalas Éva Kolozsvár Magyar Napok Aug. 18

Augusztus 18-án, 18 órakor Kolozsváron az Erdélyi Néprajzi  Múzeumban mutatják be Szabados György és Kanalas Éva TENGRI - Improvizációk népdalokra című zeneművét, a 13. Kolozsvári Magyar Napok alkalmával.A kolozsvári bemutató a Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.
A koncerten közreműködik:Kanalas Éva - ének, hangok, sámándob
Pozsár Máté - zongoraBenkő Róbert - nagybőgő

 

https://magyarnapok.ro/2022/programok/tengri-mindenseg-szabados-gyorgy-kanalas-eva/?fbclid=IwAR1wJKnaF90rhF3KQp3cpeKghzbzpr7zA5nfkeEWagMXoOcxrz75i3TpGxI

Szabados György és Kanalas Éva koncertje egy teljesen eredeti zenei világot szólaltat meg. Szabadost mélyen inspirálta az az erős, ősi tiszta hangi világ, ahogyan s amit Kanalas Éva énekel. A Kelet-Ázsiáig visszanyúló és az archaikus énektechnikát őrző és igénylő stílus látszólag ellentétes Szabados hangzásvilágával, de rögvest kiderül, hogy a kettő végül is összetartozik és teljes harmóniában van. Kanalas kötött népdalait Szabados szabad zenéjének világával veszi körül. E zenei költészet térben és időben rendkívül tágas zenei élményt nyújt hallgatójának. Semmi sincs, amit ne rostálna lassan át, és ne kötne bele jellegzetes zenéjébe. S csak csodálni lehet Kanalas Éva hallását, a zavartalan magabiztosságot, ahogyan énekét ebben a "szőttes közegben" oly magától értetődően zengeti.

Fellépnek:
Kanalas Éva - ének
Benkő Róbert - nagybőgő
Pozsár Máté - zongora

 

Hangzó illusztráció a lemezről

Kanalas Éva hangjának csengése, énekmódjának hajlékonysága és kedélye, az a lelki tartalom, amit oly magától értetődően közvetít előadásain, egy a Csendes-óceánig terjedő nagy kultúrához, az ún. sztyeppei kultúra hangi világához kötődik, amely korábban az archaikus magyar hangszeres és énekkultúrában is meghatározó volt.
(Szabados György)

Szabados György zongorajátéka, az improvizáció szőttes világa körül ölelte a hangom, elrepített az időtlen végtelenbe, hogy aztán ott magamra hagyjon, újból és újból szülessen a dalom! A magyar népdal, az „árva végtelen" térben zendült, üzen a múltból a jövőbe, a pusztából a hegyekbe, hogy itt maradjon örökre!
(Kanalas Éva)

 

https://www.youtube.com/watch?v=pRulUAnHwxA

https://www.youtube.com/watch?v=0aI9f_faNhY

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek