Tapolca üzenete

Egy választás beszédes tényei.

 

Folyik a végetérhetetlen polémia, hogy a tapolcai győzelemmel a Jobbik most történelmi tettet hajtott-e végre, vagy csak egyszer szerencséje volt. A kétféle vélekedés aszerint tér el egymástól, hogy miképp is szeretnének ütni egyet a párton.

Azok, akik a kirekesztés és elhallgatás taktikáját vélik üdvözítőnek, zord arccal legyintgetnek, miszerint, ez egyszeri eset, de lám a farkas a kertek alatt van már. Aztán nagyokat hallgatnak, gondolván, ha nem beszélnek róla, kevésbé kerül be a köztudatba. Ez a taktika már eddig sem vált be, de vannak, akik képtelenek a saját hibáikból is tanulni.

A másik tábor már inkább hangos méltatlankodásba kezd, hogy miképp történhetett ez az áttörés és persze szélsőségeseznek, náciznak, antiszemitáznak. Természetesen a választók a hiba okozói, mert nem látják át a balliberális hihetetlenül demokratikus és haladó eszmék lényegét. Olyan mértékben demokratikus mindkét tábor, hogy ötletek röpködnek, miképp lehetne a Jobbikot kiszorítani a közéletből, korlátozni, karanténba zárni. Amennyiben ezt jelenti az ő demokráciájuk, én magam nem kérek belőle. Ne erőszakkal, cenzúrával és gyűlölködéssel tapossuk már el azt, akivel végképp nem bírunk saját tehetetlenségünk és a bennünket körülvevő undor miatt.

Be kell látni, hogy a balliberális oldal támogatottsága minimális. Lehet itt vonulgatni, na meg ötven fővel tüntetgetni, okosnak látszó blődségeket nyilatkozni, de egy törpe kisebbség nem fogja tudni az akaratát a többségre ráerőltetni. Nehezen emésztik ezt és vergődésükben csak még ellenszenvesebbek lettek.

A Fidesz, hüppög és fejet vakar, de nem akar saját magának is hazudozni. Ebbe a Jobbikos győzelembe ők is vastagon benne voltak, pedig még Orbán Viktor is leugrott kampányolni. Elhibázott politikai, hatalmi arrogancia, ha dilettantizmussal párosodik, nem vezet jóra. Természetesen vannak tartalékaik és van még három évük kiköszörülni a csorbát, de minden a választott taktikától függ. Egyik lehetőség a dinamizmus visszaszerzése és végre népszerű és jó intézkedések felelős és megfontolt meghozatala, amivel képesek megtörni a Jobbik lendületét. Ehhez viszont picit vissza kellene venni a kapkodásból és az ötletrohamok azonnali megvalósításából. Több tiszteletet kérünk és a fontosabb kérdésekben, ha nem is egyeztetést, de magyarázatot, hogy miért is jó az nekünk. Elhihetik, meg fogjuk érteni!

A másik lehetőség, hogy összeborulnak a maradék balliberális erőkkel és akkor épp olyan megvetésben lesz részük, mint azoknak. Azt a választóik nem bocsájtanák meg.

A Jobbik pedig a tiszta kezűek biztonságával nyúl erkölcsi kérdésekhez és olyan tabu témákat feszeget, amiről tudja a többség, ideje megoldani a maszatolás helyett.

A jövőre tekintve a legnyugodtabbak a balliberálisok lehetnek, hiszen nekik halvány esélyen kívül egy kis koncra szinte semmi esélyük. Ez az erőpróba a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni, úgy vélem, ezt üzente Tapolca.

 

 

A kép forrása


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek