Születésnapján a trianoni békével kapcsolatos gyűjteményt tesz közzé a Néprajzi Múzeum

Alapítását a költözési munkálatokkal párhuzamosan idén is megünnepli a Néprajzi Múzeum

 

 

 

Március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján lesz elérhető a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény, a trianoni tematikához kapcsolódó múzeumi anyagokat feltáró és közreadó internetes adatbázis, melynek segítségével a hivatalos emlékezés formái mellett immár a privát emlékezés tárgyai is megismerhetők.

 

A hagyomány szerint a múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését. Xántus ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, amellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait. A múzeumi munka eredményeibe és kulisszatitkaiba a nagyszabású költözés és a járványhelyzet miatt idén nincs lehetőség közönségprogramokon bepillantani, így a Néprajzi Múzeum az ünnepi dátumhoz kapcsolódva online formában kínál tartalmakat. A múzeum továbbra is arra törekszik, hogy a költözéssel párhuzamosan korszerű tudományos eredményeit minél szélesebb körben ismertté tegye a 2022-es megnyitásig.

 

A Múzeum Napján mutatkozik be a Trianon tárgyi emlékei online gyűjtemény, mely a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum és Intézet, illetve a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményi tudásbázisára építve vállalkozott a trianoni békediktátum tárgyi emlékezetének hiteles bemutatására.

 

A Trianon tárgyi emlékei internetes adatbázis a Nemzeti Összetartozás Évének kiemelt programjaként a történeti eseményt és annak elhúzódó hatásait a muzeológia eszközeivel mutatja be. Nem az események kronológiája áll a középpontjában, hanem a történések, következmények, a trauma és az emlékezet múzeumokban fennmaradt, tárgyiasult lenyomata. Ennek egyaránt részét képezik a béketárgyalások, személyek relikviái és a hétköznapi élet használati tárgyai. A korszerű muzeológia a személyes történetek és tárgyak virtuális összegyűjtésével valamint értelmezésével és elemzésével hozzájárulhat a trianoni trauma új szempontokat alkalmazó feldolgozásához. Az elkészült adatbázisnak köszönhetően a hivatalos emlékezés tárgyai és formái mellett hangsúlyosan szerepelhetnek a privát emlékezés tárgyai is. A trianoni béke a történelemhez és a társadalomismeret tantárgyakhoz is kapcsolódik, ezért fontos, hogy az adatbázis tanulmányi célra is alkalmazhatóan, közvetlenül kapcsolódik a tananyaghoz, segítve annak megértését.

 

A virtuális felület helyet biztosít a tematikához kapcsolódó tanulmányok számára is: az online gyűjtemény részét képezik azok a publikációk, amelyek értelmezik a bemutatott tárgyi-dokumentum örökséget. Jelenleg 330 tárgy, dokumentum és fénykép található az online gyűjteményben, amely szabadon bővíthető és kiegészíthető. A bárki számára elérhető adatbázis egyik legfőbb előnye, hogy a látogatók különböző keresési feltételek szerint kutathatják a gyűjteményt. A felület struktúrája nyitott, és készen áll az új partnerek fogadására, valamint további elemek későbbi integrálására.

 

„Széles körű intézményi együttműködéssel, közös gondolkodással változhat a Trianonról, annak hatásáról mára kialakult kép." - mondja Kemecsi Lajos főigazgató. „A trianoni békediktátum a magyar társadalmi átalakulás folyamatainak, történetének kiemelt jelentőségű eseménye, melynek hatása nyilvánvalóan befolyásolja napjaink viszonyait is. Meggyőződésem, hogy az adatbázist összefogással létrehozó múzeumok társadalmi szempontból értékes és fontos küldetést teljesítettek munkájukkal." - teszi hozzá. A projekt sikeréhez a jelentős szakmai előkészítő munka mellett komoly digitalizálási, adatbeviteli, szerkesztési és informatikai-adatbázisfejlesztési feladatok társultak.

 

A Nemzeti Összetartozás Éve kapcsán a Néprajzi Múzeum Örökségvédelmi mintaprojekt a székelyföldi múzeumokban címmel egy határokon és intézményeken átnyúló projektet kezdeményezett, mely a magyar nyelvterületen őrzött néprajzi gyűjtemények közös adatbázisa lehet. A projekt célja, hogy a résztvevő intézmények rendelkezzenek korszerű, digitalizált állományokat is tartalmazó, publikálási lehetőséggel bíró nyilvántartással. Ezek a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum. A Néprajzi Múzeum munkatársai ezekben az erdélyi múzeumokban személyesen vettek részt a digitalizálásban: mobil fotóstúdiót építettek a múzeum eszközeiből, és a gyakorlatban mutatták be és tanították meg a digitalizálási tevékenység lépéseit. A Néprajzi Múzeum felhőalapú és térítésmentes tárhelyszolgáltatást biztosít az együttműködésben résztvevő intézmények számára, így a már digitalizált örökségi elemeket szakszerű és egységes rendszerben lehet megőrizni - például a Székely Nemzeti Múzeum 17. századi püspöki palástját, a Botanika Gyűjtemény ritka préselt növényeit vagy a Haáz Rezső Múzeum 1848-as tisztekről készült fotográfiáit. „A projekt megvalósítása soklépcsős, a centenáriumi éven messze túlmutató feladat, és a nemzeti kulturális örökség megőrzésének kiemelt jelentőségű eredménye lesz." - mondja Kemecsi Lajos. „Az egyedülálló és hiánypótló program nem ér véget az emlékév lezárultával. Kibontakozása révén soha korábban fel nem tárt múzeumi gyűjtemények válnak széleskörűen elérhetővé az elkövetkező időszakban. Ez a tevékenység érdemben segíti a magyar közgyűjteményeket küldetésük megvalósításában."

 

https://trianon.neprajz.hu/

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek