Színházi előadások a Színházi Világnap tiszteletére a Klebelsberg Kultúrkúriában

****

 

2022. február 16. szerda - 2022. március 13. vasárnap

Szépségállapotok - Gulyás Judit textilművész és Zoltai Bea festőművész közös kiállítása

A kiállítást megnyitja Wehner Tibor művészettörténész 2022. február 17-én 18 órakor.

A művészek tárlatvezetést tartanak február 25-én, pénteken 17 órakor és március 5-én, szombaton 15 órakor, korlátozott létszám mellett.

„Mindig is rendkívül közel álltak egymáshoz alkotásaink, de az utóbbi időben határozottan azt gondoljuk, hogy érdemes lenne egymás mellett megnézni, befogadni és értelmezni a létrehozott felületeket. Mindkettőnk munkáiban folyamatosan tetten érhető a műfaji határok közötti létezési formák keresése, a feloldódásokból, közelítésekből új, érvényes és legfőképpen igaz helyzetek megtalálása. A természet szeretete életünk minden percében meghatározó módon jelen van, ez a fajta kötődés-eredés munkáinkon keresztül átélhető, és az is, hogy mennyire feloldódhat és milyen közel állhat egymáshoz a festészet és textilművészet."

Az alkotók

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2022. március 13-áig naponta 10-18 óráig. Február 26-án zárva.

 

2022. március 4. péntek - 2022. április 10. vasárnap

Én kicsi szörnyem - csoportos meseillusztrációs kiállítás

Szörnyek és képzeletbeli lények a hazai gyermekkönyv-illusztrációban

Kiállító művészek: Baranyai (b) András, Bölecz Lilla, Cselőtei Zsófia, Dániel András, Felvidéki Miklós, Ferth Tímea, Grela Alexandra, Hanga Réka, Herbszt László, Horváth Ildikó, Kállai Nagy Krisztina, Kecskés Judit, Kun Fruzsina, Kürti Andrea, M. Nagy Szilvia, Makhult Gabriella, Maros Krisztina, Metzing Eszter, Molnár Jacqueline, Nagy Nobert, Nagy Zoltán, Orosz Annabella, Remsey Dávid, Rényi Krisztina, Rofusz Kinga, Szegedi Kata, Szimonidész Hajnalka, Takács Mari, Vihart Anna

A kiállítás középpontjában a kortárs magyar gyermekkönyvek szörnyképei állnak. A tárlat lehetőséget adna közös gondolkodásra arról, hogy belső félelmeik vizualizálása miképpen segít a gyermek szorongásainak leküzdésében. A szörnyek ábrázolása meddig szorongásoldó és mettől kezdve szorongás keltő jelenségek? Miképpen kapcsolódnak a mai szörnyek az emberiség kollektív emlékezetében tárolt megannyi, archaikus képzeletbeli szörnyhöz?

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2022. április 10-éig hétköznapokon 8-20, hétvégén 10-18 óráig.

 

2022. március 4. péntek 19:00

Grazioso Zeneszalon

Meghívott vendég: Lendvay József - hegedű, ???- zongora

Házigazda: Detvay Mária Marcella

Lendvay József

Zenészcsaládban született. Édesapja és első tanára, Lendvay Csócsi József, a prímáskirály. A Zeneakadémián Halász Ferenc és Szenthelyi Miklós tanítványa; több neves művész (Yehudi Menuhin, Ida Haendel, Igor Ojsztrah, Jaap van Zweeden és Végh Sándor) mesterkurzusainak hallgatója volt.

Több nemzetközi hegedűverseny -Budapest, Prága, Amszterdam, Scheveningen- győztese. 1996-ban a svájci Varga Tibor Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettje, a következő évben abszolút győztese volt.

A világ számos országában vendégszerepelt, többek között a Rotterdami Filharmonikusok, a Holland Rádiózenekar, a Birminghami Szimfonikus Zenekar és a Suisse Romande szólistájaként. Koncertmesteri feladatot is vállalt a Justus Franz és Leonard Bernstein által alapított Nemzetek Zenekaránál.

A klasszikus művek interpretálása mellett, nép és világzenei koncerteken és felvételeken is találkozhatunk nevével.

A zeneszalon különböző művészeti ágak találkozása egy kellemes esten, mintha a régi híres párizsi szalonok vendégei lennénk, ahol híres művészek léptek fel, s a vendégek a kor legjobb tudósaival, filozófusaival vitatkozhattak.

A belépés díjtalan.

 

2022. március 5. szombat 15:00-18:00

Csiribiri tavaszváró családi délután

15.45. Pulcinella kertészkedik - a Zirano Színház előadása

17.00 Felhőevő koncert - a Kalimpa zenekar előadása

Kézműves játszóház

15.45. Pulcinella kertészkedik - a Zirano Színház előadása

Pulcinella nem más, mint Vitéz László itáliai testvére.

Legjobban enni, inni és aludni szeret, s emiatt gyakran pórul jár.

Nem csak azért, mert felesége, a bűbájos Rosetta folyton veszekszik vele, hanem azért is, mert legédesebb álma közben egy ravasz és mindenre elszánt nyúl dézsmálja meg kertjük gyümölcseit.

Fergeteges humorú bábjáték, élő zenével kísérve.

Rendezte: Kovács Géza Blattner-díjas

Tervezte és készítette: Boráros Szilárd

Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert

17.00 Kalimpa Zenekar - Felhőevő koncert, Medgyesi Anna gyerekdalaiból

"Reggel óvodába menet

felhőt szedek, eszegetek.

Ködnek hívják, ül vastagon

az utcákon, az ágakon.

Mindenütt porzik, mint a por,

bolyhos, mint a vattacukor.

Hozzá mindenfélét falok:

sok köddel meszelt ablakot."

(Lackfi János)

A FELHŐEVŐ című gyerekkoncert kortárs és klasszikus költők megzenésített verseire épül. A címadó vers Lackfi János tollából származik, de Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Kányádi Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi költeményeiből is válogattunk. A játékos dallamokat Medgyesi Anna bábszínész álmodta meg, és Berkes Dániel jazz zongorista keltette életre: a világzene és a jazz fűszerezi az általa hangszerelt a dalokat.

Közreműködik: Medgyesi Anna bábszínész, énekes, Berkes Dániel jazz zongorista, énekes, Gombos László ütőhangszeres művész, Koller László nagybőgős és Felföldi Gábor szaxofonművész.

Kézműves játszóház

Jegyár: 1400 Ft

 

2022. március 8. kedd 16:00

Európai Önkéntes Szolgálat (Evs) tanácsadás

Hallottál már az Európai Önkéntes Szolgálatról? Esetleg épp gondolkozol, hogy kipróbáld? Gyere el és tudj meg mindent az EVS-ről!

Szeretnél önkénteskedni külföldön? Megismerkednél más kultúrákkal? Szívesen szereznél tapasztalatot más országokban?

Gyere el, ismerkedj meg az Európai Önkéntes Szolgálat által nyújtotta lehetőségekkel!

A tanácsadás célja az EU önkéntes programjának megismertetése a fiatalokkal.

Információ:

Mulicz Ferenc

Tel.: +36 20/291 7003

e-mail: mulicz.ferenc@kulturkuria.hu

A részvétel díjtalan!

 

2022. március 8. kedd 18:00

Genius Loci - Párizs kora középkori művészete

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A XX. század elején Párizs Európa kulturális főváros volt. Ide hosszú út vezetett, és ezt az utat szeretnénk az itt született jelentős művészeti alkotások segítségével bemutatni. A város történelme a keltákkal és a rómaiakkal kezdődött, azonban ebből az időszakból nem maradtak fenn számottevő alkotások. A Karoling-kor és a romantika már maradandó alkotásokat is létrehozott, azonban a középkor legjelentősebb emlékei az itt kialakuló gótika alkotásai. Ezek között kiemelkedik a város szimbólumának is tekinthető, a Szajna kis szigetén felépített Notre Dame. A művészettörténeti sorozat ezen alkalma betekintést ad a párizsi művészet és a nagyhatású új stílus, a gótika születésébe.

Jegyár: 1200 Ft

 

2022. március 11. péntek 19:00

Kollmann Gábor Quintet koncert

Klébi Jazz Klub

A Kollmann Gábor Quintet 2017-ben alakult.

A mainstream jazz gyökereiből építkezik, saját hangszerelésben szólaltatja meg a zenekar tagjainak kompozícióit, illetve a jazz történetének örök érvényű standardjeit. A zenekar tagjai számtalan formációban lépnek fel, de a jazz egyik alapkövének számító quintet felállásban ritkán hallhatjuk őket, ez adja a produkció különlegességét.

Zenei repertoárjuk leginkább Freddie Hubbard, Cannonball Adderley, Woody Show, Charlie Parker világához áll közel.

Tagok:

Kollmann Gábor

Bér Zsolt

Csanyi Zoltán

Hárs Viktor

Sramkó János

Jegyár: 2000 Ft

 

2022. március 13. vasárnap 11:00

A vitéz, a kalóz, meg a nagymama - Halász Judit koncertje

Halász Judit új lemezének dalaival örvendezteti meg közönségünket.

Halász Judit új lemezével folytatja azt a missziót, amit évtizedekkel ezelőtt elkezdett: a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésével klasszikus és kortársmagyar költők verseit énekelve gyerekek és családok számára megszeretteti a magyar költészet legjavát. Színészi pályafutásával párhuzamosan Halász Judit új műfajt teremtett előadóművészként, és mondhatjuk, generációk nevelkedtek fel lemezeinekhallgatása közben.Halász Judit a Vígszínház tagja, a magyar állam Kossuth-díjjal, Jászai Mari-díjjal, Érdemes Művész kitüntetéssel jutalmazta eddigi munkáját, és amiszámára rendkívül értékes: a gyerekek - Magyarországon elsőként - a Mosoly-Rend lovagjának választották.Az előadáson Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait is hallhatja a közönség.

Jegyár: 2900 Ft

 

2022. március 16. szerda - 2022. április 14. csütörtök

Szelíd horizont - ifj. Benedek Jenő (1939-2019) festőművész kiállítása

A kiállítást megnyitja Feledy Balázs művészeti író 2022. március 18-án 18 órakor.

Közreműködik Galkó Balázs színművész.

„Mintha azt súgnák a festmények: létezik az átmenetiséggel ellentétben állandóság, a töredezettséggel szemben teljesség, a nyugtalan nyüzsgés ellenében csönd, elmélyedés. Egy másik dimenzió, amelybe átlépve az önmagunkra találás a jutalom."

„Az emberek lassan elveszítik nem csak a másikra, de saját belső énjükre való figyelésük képességét is. Így aztán az agresszív hétköznapok felszíne lassan elfedi a lényegi valóságot, a világgal való feltétlen összetartozást, gyönyörű és különös titkait a csendnek, a távolságok viszonylagosságának, a vélt, vagy valós időnek, a mozgásnak és a mozdulatlanságnak, a mulandóságnak és az öröklétnek. A művészetnek talán az egyik szerepe, hogy az ember megértse saját magát, hogy nem ura, hanem része ennek a hihetetlenül sokrétű világnak és rácsodálkoztasson erre a világra, ami bennünk és kívülünk egyaránt és egybetartozóan létezik."

ifj. Benedek Jenő

Ifj. Benedek Jenő 1957 és 1963 között végezte el a Képzőművészeti Főiskolát, ahol előbb Pap Gyula, majd Bernáth Aurél tanítványa volt. 1966-tól 1977-ig egykori iskolájában, a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban művésztanárként dolgozott - számos tanítványa ma már neves képzőművész. Tagja volt az Új Gresham Körnek és a Bernáth Aurél Társaságnak. Nyolcvan esztendősen hunyt el - alkotó időszakának fél évszázadában több mint harminc egyéni kiállítást rendezett, művei számtalan csoportos tárlaton szerepeltek, itthon és külföldön is.

Az 1970-es évektől képeinek kompozíciója - amely addig poszt-nagybányai jegyeket mutatott - alapvetően megváltozott. Festményein szürrealisztikus elemek jelentek meg, majd az ábrázolás egyfajta valóságon túli álomvilággá alakult, ugyanakkor a képek kompozíciója konstruktivista jellegűvé, feszesen szerkesztetté vált. A mozdulatlanság, az állandóság megjelenítésével a dolgok lényegét, s a bennük rejlő mágiát akarták megragadni. A szokatlan környezetbe helyezett tárgyak, a szoborszerű emberábrázolás, álomszerű, mágikus atmoszférát teremtettek képein. A tudatalattiból felbukkanó élmények, félelmes tájak, szorongásos emlékképek felidézésével sajátos, a magyar festészetben egyedülálló világot teremtett és jelenített meg művészetével.

ifj. Benedek Jenő festményei

A kiállítás díjtalanul megtekinthető 2022. április 14-éig naponta 10-18 óráig.

 

2022. március 17. csütörtök 19:00-20:30

Dés László: Dalok egy zongorával

Dés László nemcsak eljátssza dalait, de a keletkezésükről is mesél. Kulisszatitkokról, hogyan született a Nagy utazás, milyen volt dolgozni Bereményi Gézával, az előadókkal, filmrendezőkkel... Izgalmas, bensőséges este ígérkezik a szerző-előadóval! 

 „Egyedül ülök egy szobában a zongoránál, és írom a dalt. Amikor úgy érzem, megvan, akkor elkezdem felöltöztetni, mindenféle hangszereket képzelek hozzá, hogyan is szólal majd meg, amikor kilépek vele a közönség elé. Aztán muzsikustársaimmal eljátsszuk a dalokat városról városra, koncertről koncertre, ahol csak kíváncsiak ránk. De most valami olyasmivel próbálkozom, amit még sohasem csináltam. Úgy megmutatni a dalaimat, ahogy megszülettek, a maguk egyszerűségében, líraiságában, és együtt a közönséggel megidézni, hogy milyen is az, amikor ülök egy szobában egyedül a zongoránál, és írom a dalt."

Dés László

Jegyár: 4000 Ft

 

2022. március 19. szombat 14:00-18:00

Pesthidegkúti Kamarazenei Fesztivál

Két év kihagyás után szeretnénk ismét megrendezni a Klebelsberg Kultúrkúriában a Pesthidegkúti Kamarazenei Fesztivált a hidegkúti diákok részére. A fesztiválon elsősorban általános iskoláskorú zeneiskolás növendékek vesznek részt kamaracsortban. A zongora-négykezestől a gitárosokon, vonósokon keresztül a furulyazenekarig sokféle együttestől hallgathatunk kamaradarabot. Az előadókat szakmai zsűri minősíti.

A belépés díjtalan

Az együttesek jelentkezését március 10-ig várjuk.

Klebelsberg Kultúrkúria

(1028. Templom u. 2-10. Tel: 392-0860, e-mail: wenzon.gusztav@kulturkuria.hu)

A fesztivállal kapcsolatban érdeklődni Wenzon Gusztávnál (tel: 06-20-325-1414) lehet. 

 

2022. március 20. vasárnap 11:00

FÉNYJÁTÉK: Mesél az erdő - Az Ahura Társulat LED előadása

Különleges látványvilágú, akrobatikus elemekkel, LED-ben elmesélt rövid történet a tavaszi napéjegyenlőség napján

Amikor leszáll az éj, az erdők fényei kigyúlnak és az erdő lakói életre kelnek. Ebben a világban különleges lények folytatják ősidők óta tartó táncukat. Erdei szellemek, akrobatikus fák, virtuóz állatok és a levegőben táncoló gyümölcsök mesélnek az erdő titkos életéről...

Szereplők:

Csepi Márton Ferenc

Ender Eszter

Gipp Róbert

Lenhardt József

Maszlag Annamária

Molnár Petra

Szepessy Bálint

A belépés díjtalan.

Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!" program keretében valósul meg.

 

2022. március 20. vasárnap 15:00-20:00

Az operairodalom gyöngyszemei

Verdi: A két Foscari

A Londoni Operaház előadása - filmvetítés

Vezényel: Antonio Pappano

Szereplők: Placido Domingo, Francesco Meli, Maria Agresta, Maurizio Muraro, Samuel Sakker, Rachel Kelly, Dominic Barrand, Lee Hickenbottom

A programon ismeretterjesztő bevezető előadást tart Dr. Langermann István

A belépés ingyenes.

 

2022. március 20. vasárnap 19:00

Dalnokklub

Versek, dallamok, gondolatok

Házigazda: Radványi Balázs, Balog Péter és Tompa Ákos

Vendég: Buchwart László, a Bojtorján együttes alapító tagja

„A BOJTORJÁN együttes alapító tagja vagyok, villamos mérnöknek készültem, de egy szerencsétlen véletlennek köszönhetően country zenész lett belőlem... (...pedig mennyire szerettem a rock zenét... )

...a country zene alkalmas hétköznapi helyzetek elmesélésére, örömök, bánatok tolmácsolására , ahogy egyszer Bródy János fogalmazta: „zenei újságírás"

...ráadásul egy szál gitárral a kezedben elbújhatsz magányodban egy sarokban, vagy fölmehetsz egy hatalmas színpadra is sok-sok ember elé..."

Buchwart László

Jegyár: 1000 Ft

 

2022. március 21. hétfő 10:00

Babaszínház: Tesók - a Vaskakas Bábszínház előadása

Első színházi élmény a Vaskakas Bábszínház előadásában 0-4 éves korig, ezúttal testvéres mondókák és versikék szövegére és ritmusára építve.

Rendező: Kocsis Rozi (Blattner Géza-díjas)

Játsszák: Nagy Petra és Rab Viki

Az előadás hossza 20 perc, melyet 20 perc játék követ.

A Vaskakas Bábszínház a babaszínházról:

Akármilyen hihetetlen, a csecsemők, a három éves kor alatti aprócska gyerekek is fogékonyak a színházi előadásra. Persze nem akármilyenre, hanem kifejezetten nekik készülő játékokra. Tudós csoportok: pszichológusok, pedagógusok és művészek hosszú évek óta tartó vizsgálatai alapján ismert, hogy a művészi élmények már a méhen belüli életben is befolyásolják a fejlődést. A kínai császárnékról mesélték, hogy amikor állapotosak lettek, csak szép dolgokat

volt szabad nézniük, hallgatniuk és szagolniuk, hogy a magzat is szép és kiegyensúlyozott legyen. Kínában már akkor tudták, amit a mai pszichológia tanít, hogy életünk első kilenc hónapja - még az anyaméhben - és az azt követő három év egész életünkre kihat. Irányt szab személyiségünknek, kreativitásunknak, lelki egészségünknek, egyszóval mindennek, ami bennünk később igazán fontos lesz. Az esztétikai élmény, annak közös megélése, otthoni felidézése, s újraélése a csecsemő-szülő kapcsolat erősítésén, elmélyítésén túl, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagítja a kisgyermeket. Hatékonyabban, mint bármikor későbbi élete során. A művészet ebben az életkorban segíthet talán a legtöbbet.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

Jegyár: 1400 Ft

 

2022. március 22. kedd 18:00

Genius Loci - Párizs művészete a késő középkorban

Ludmann Mihály művészettörténész előadása

A gótika gyors térhódítása után Párizsban és környékén számos új stílusú katedrálist emeltek, amelyek a középkori építészet máig méltán csodált alkotásai. Ennek a korszaknak a kiemelkedő párizsi műve egy kis kápolna, a Sainte-Chapelle, amely a Notre Dame közelében a Cité-szigeten épült meg.  A XV. században olasz területen megszülető reneszánsz felkeltette a francia királyok érdeklődését, akik ekkor több hadjáratot is vezettek Itáliába. Szívesen foglakoztattak itáliai mestereket, akik közül legismertebb Leonardo da Vinci, de rajta kívül fiatal és alkotóerejük teljében levő művészek is érkeztek ide. Párizsban kevés reneszánsz építészeti mű született, ezek között van a Louvre, amelyet később még tovább bővítettek. A francia reneszánsz kiemelkedő alkotása a Párizstól délre fekvő fontainebleau-i kastély.

Jegyár: 1200 Ft

 

2022. március 22. kedd 19:00

Dan Gordon: Becéző szavak

színmű egy részben

Orlai Produkciós Iroda

Larry McMurtry regénye és a Paramount Pictures Corporation filmprodukciójának James L. Brooks által írt forgatókönyve alapján

Szereplők: Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés, Cseh Judit 

Rendező -        Kocsis Gergely

Producer - Orlai Tibor

Vannak strapás anyák. Sziporkázóak, szórakoztatóak, de a legrosszabbkor szólnak, tapintatlanok és mindig hibátlanul szúrják be a legbrutálisabb megjegyzést. Ha nem a mi bőrünkre menne, boldogan élveznénk imádnivaló humorukat. Na, Aurora ilyen. Pedig mindig a legjobbat akarja, az egész életét parkoló pályára állítja, hogy végre gatyába rázza a lányáét - aki mellesleg férjes asszony, és gyerekei vannak. Mert ő megmondta előre.

Az emlékezetes regény és film után, az Esőember adaptálójának jóvoltából - színpadon is bemutatkozik a komikus helyzetekben bővelkedő történet. Ami mindenekfelett arról szól, hogy sohasem késő az őszinteség...

A Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös előadása

A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Jegyár: 3500 Ft

 

2022. március 25. péntek 09:00, 10:30 és 14:30

Fabatkák kertje

A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház közös előadása kisiskolásoknak három időpontban, 9 és 10.30-kor és 14.30-kor.

Mesénk helyszíne, a fabatkák kertje bárhol lehet: a kert végében, az árokparton, vagy akár a játszótér sarkán. Lakói bölcsek, csendesek, világukat a szeretet és a szépség irányítja. De - mint oly sokszor - a külvilág megirigyeli ezt a boldogságot...

Czifra és Czefre, a két rablólány elhatározza, hogy megszerzi a fabatkák kincseit. De van egy kis bökkenő! Ezek a kincsek egyáltalán nem olyanok, amilyennek azt a két rablóhölgy elképzeli... Sok kaland, izgalom és nevetés során az is kiderül, hogy mit rejt a fabatkák kertje.

Tervező: Trifusz Péter

Zene: Gyulai Csaba

Bábszínpadra írta és rendezte: Veres András

Rendezőasszisztens: Kosznovszky Márton

Játsszák: Gyurkovics Zsófia, Kőmíves Csongor, Lukács Gábor, Varga Bori

Jegyár: 1400 Ft

 

2022. március 26. szombat 19:00

Az affér - Román Sándor Entertainment

A 2022. január 21-ére megváltott jegyek érvényesek!

Az elképesztően szórakoztató előadás a kultúrát, a tánc örömét hozza közel ahhoz a kitartó, lelkes és jelentős rajongó közönséghez, akik hosszú évek óta szívesen kóstolnak bele a táncos színház világába. Ezzel ámulatba ejti ismét rajongóit egy különleges látványvilágot létrehozva.

Két markánsan különböző családi háttérrel rendelkező fiatal történetébe pillanthatunk be egy felettébb szórakoztató, fantasztikus koreográfiával és szenzációs jelmezekkel megrendezett előadásban, amit egy csapat prima, tehetséges fiatal táncos mutat be.

Egyfajta modern köntösbe bújtatott Rómeó és Júlia történettel érkezik Román Sándor táncművész és fiatal csapata.

Az autentikus néptáncból származó mozdulatokról ismert művész Az affér című előadását a Klebelsberg Kultúrkúria mutatta be a közönség számára tavaly decemberben.

Jegyár:

 1-8. sor:   7.500 Ft

9-17. sor:  6.500 Ft

 

2022. március 27. vasárnap 16:00 és 17:00

Kucok - Játssz velünk mesét!

A 2022. január 23-án elmaradt előadásra váltott jegyek beválthatóak.

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

Interaktív meseszínház a Tünet együttes tagjainak közreműködésével

A Kucok egy színházi előadás és egy kreatív mozgásos-zenés foglalkozás keveréke, 3 és 7 éves kor közötti gyerekeknek ajánljuk.

Milyen is egy kucok? Barátságos rejtekhely, ahova behúzódva a fantázia határtalan kalandokra indulhat, zug, amely megannyi titkot tartogat. Kucokfalva lakói, vagyis a kiváló jazzmuzsikusokkal kiegészült Tünet Együttes, a gyerekek segítségét kérik az elveszett királylány felkutatásában és az éjszaka lidérceinek elűzésében. Az úton a kis kalandorok találkozhatnak az egyszemű óriással, a rozsdás robottal vagy a lila hangyásszal. A játék, a tánc és a zene részesei lesznek, miközben ők maguk is mesehőssé válnak. A kucoki időben mérve reggeltől másnap reggelig tartó mágikus úton a kicsik saját hangja, teste és mozdulatai lesznek a történet, a zene vagy akár a szereplők mozgatói. Eközben ők maguk is szabadon játszhatnak, mozoghatnak, ismerkedhetnek képességeik határtalanságával.

Rendező: Szabó Réka

Szereplők: Furulyás Dóra / Huzella Júlia / Lakos Fanni, Gőz István, Szabó Réka, Szász Dániel, Kántor Kata

Zene: Ágoston Béla / Váczi Dániel, Rubik Ernő Zoltán

Jelmez: Andrea Haamer 

Szöveg: Peer Krisztián 

Hang és fény: Szabon Balázs / Major Mátyás

Külön köszönet: Szirtes Attila

"Barátságos jelmezekbe bújtatott, a gyerekekre odafigyelő játszótársak, valódi hangszerek, eleven zenészek, emberi hangok és emberi léptékek. A közös cselekvés, az együttlét öröme határozza meg az előadás hangulatát. Fontos lenne, hogy minél több családban, óvodában, de még az elemi iskolában is érezhető legyen a kucok melege." (Szilágyi Zsuzsa, Revizor)

Előadásonként 35 gyerek vehet részt az interaktív játékban. A korlátozott férőhelyek miatt ajánlatos az előzetes jegyvásárlás.

Nagy érdeklődés esetén előadásunkat 17 órakor megismételjük. 

Jegyár gyerekeknek 1500 Ft, kísérőknek 1200 Ft.

Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával kerül bemutatásra.

 

2022. március 27. vasárnap 18:00

BAROKK TAVASZ - koncertsorozat /1.

J.S.Bach: Goldberg-variációk

Lemezbemutató koncert

Würtz Klára zongoraművész hangversenye

 „A járvány bezártságában kezdtem el intenzíven foglalkozni ezzel a monumentális darabbal, és mondhatom, lelki társam, támaszom lett abban a nehéz időszakban. Csodálatos logikája, szépsége és határtalan invenciója nap mint nap lenyűgöz azóta is.

A CD felvétel ez év februárjában készült el, s ennek itt és most lesz a magyarországi bemutatója."

Würtz Klára

„Würtz zongorajátéka elegáns és lélegzetelállító. Zongorahangjának szépsége, polifón érzékenysége és zenei képzelőereje kivételes."

Richard Dyer, Boston Globe

Würtz Klára szuggesztív és szuverén játékával világszerte elnyerte a közönség figyelmét és szeretetét.

Művészcsaládban született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György növendékeként szerzett művészi és tanári diplomát. Milánói és dublini versenygyőzelmek után indult el nemzetközi pályafutása. Világszerte turnézik; több száz koncertet adott Amerika 38 államában, Japánban, Mexikóban, Oroszországban és Európában. A Carnegie Hallban Bernard Haitink vezényletével debütált, az amszterdami Concertgebouw visszatérő szólistája. Rangos fesztiválok, többek között a chicago Ravinia Fesztivál és a franciaországi Le Roque d'Antheron Fesztivál meghívottja.

Több mint 40 felvétele közül Mozart összes zongoraszonátájának kiadványa óriási nemzetközi visszhangra talált.

Szólista karrierje mellett kamarazenészként is aktív, és egyben az Utrecht-i Zeneművészeti Főiskola tanára.

A koncertsorozat további hangversenyei:

"Égi harmóniák" - J.S.Bach, P. Esterházy művei

Vokális kamarazene

2022. április

 

"Szerelmi leckék" - francia barokk kamarazene

2022. május

Jegyár: 2000 Ft

 

2022. március 28. hétfő 19:00

Antony Jay - Jonathan Lynn: Igenis, miniszterelnök úr!

Válságkomédia két részben - a Kultúrbrigád és az Átrium előadása

Anglia, a 21. században, az Európai Unión már alig belül, de még éppen kívül. A gazdasági és kormányzati válság tetőpontján a miniszterelnök azzal szembesül, hogy egy keleti ország kormánya erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa összes problémájára...

Milyen áldozatot lehet hozni a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében, mégis mindig megfelelve a nép, az istenadta nép tetszésének? Mi történik, ha a kormány unortodox megoldásokhoz folyamodik? Hogyan rontja a helyzetet a globális felmelegedés? Mi lesz a brexittel? Hogyan válik a kormányfő a világpolitika meghatározó szereplőjévé? Nagy-Britannia még nem sejti, hogy sorsa egy fiatal lányokra éhező kumrán külügyminiszter és egy bevándorló magyar szakácsnő kezében van, és ezen az éjszakán minden eldől...

Antony Jay és Jonathan Lynn politikai komédiája, amelynek az eredetét jelentő tévésorozat a BBC műsorán aratott világsikert, a hatalom sajátos kulisszái mögé enged betekintést. 

A 2015. évi szegedi THEALTER Fesztivál közönségdíjas előadása.

Időtartam: 150 perc

Szereplők:

James Hacker, miniszterelnök                       Hevér Gábor

Sir Humphrey Appleby, kabinetfőnök            Alföldi Róbert

Bernard Woolley, személyi titkár                  Szatory Dávid

Claire Sutton, politikai tanácsadó                  Parti Nóra

Kumranisztán nagykövete                              Marton Róbert

Magyar szöveg                                               Faragó Zsuzsa

͏Magyar szöveg                                               Ugrai István

Zene                                                               Zságer-Varga Ákos

͏Zene                                                               Némedi Árpád

Díszlet                                                            Dávid Márk

Lakatos Péter

Világítástervező                                             Kehi Richárd

͏Sminktervező                                                 Vég Attila

Díszletkivitelező                                             Cséffai Györgyi

Jelmeztervező                                                Tihanyi Ildi

Öltöztető                                                        Halma Ágnes

Fővilágosító                                                    Czibor Attila

Kellék                                                             Hajdu Bence

Súgó                                                               Zsolnay Andrea

Segédrendező                                                Nyulassy Attila

Produkciós menedzser                                   Zsedényi Balázs

Produkciós vezető                                          Ugrai István

Rendező                                                         Znamenák István

Jegyár: 5000 Ft

 

 

2022. március 1-31.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek