Szemüveges történet

Itt a szemüveg párásodás idénye

 

1 évet élt, a mindenféle időskori kedvezményt igénybevevő - csak 24.000 potomért vásárolt - munkaszemüvegem. Erőszakos halál végzett vele, mert úgy bevágtam a szoba sarkába, hogy több darabra széjjeltörött. Pedig eleinte jól megvoltunk egymással. Két szárával szerelmesen magához szorította a buksimat. De ahogyan a szerelem sem tart örökké, úgy a szorítás sem. Megtörtént az első összekoccanás, melynek következményeképpen durcásan levetette magát a földre. A helyzet tovább „fokozódott". Alattomosan kilazította az összeerősítő csavarokat, az eredmény: hol az üveg, hol a szár indult országjárásra. A bajt tovább növelte, hogy közismerten jó reflexemmel még gyakran leesése előtt elkaptam az imposztort, mire az fölfelé meredő szárával komolyan veszélyeztette a szemem világát. Következő lépése volt, hogy önmagának is ártva, eltörte az üzletből már nem beszerezhető szárát. Szerencsémre ezermester barátom megforrasztotta, de ez már nem tudta megakadályozni, hogy a szárakat egymáshoz viszonyítva V-re hajlítsa. Amikor az így már a legkisebb mozdulatra is leeső szemüveg után kapva csak a szemhéjam akadályozta meg a nagyobb bajt, előre megfontolt szándékkal végrehajtottam a régóta esedékes ítéletet.
Az élet nem állhat meg. Pláne szemüveg nélkül. Hm! Üveg nélkül? Gyerünk a romokhoz! Alig ismertem rá a két üvegre. Olyan porosak lettek, hogyha pókháló is lett volna rajtuk, akkor egy 100 éves tokaji borokat őrző pincéből is jöhettek volna. Miközben szappanos vízben próbáltam tisztára mosni őket, elgondolkodtam. Mitől lesznek ezek a műanyag lencsék olyan hamar koszosak? Apró, szabad szemel alig fölfedezhető karcolások adhatnak otthont a finom pornak. Vagy a nem megfelelő tisztító folyadékok, törlőkendők okozzák az elhomályosodást. Vigyázzunk arra, hogy ne használjunk véletlenül se olyan finom batiszt zsebkendőt, amibe 10 perccel korábban kifújtuk az orrunkat! A gyakran föl-le vett - főleg olvasó - szemüveg ajándék az ujjlenyomat-kutatóknak. Aztán jön a tél, a hőmérséklet-különbség okozta párásodás, melynek eltávolítását is követhetik látászavaró szürke csíkok.

Ma már csak a szemüveg szó van használatban. Lassan a homályba vész a pápaszem elnevezés is. A belvárosi kutyaillemhelynek használt utcában sétáló, szemüvegét egy rakásba leejtő ember meglátva a maszatos végeredményt, elkeseredetten csak ennyit mond: ó, kula. Majd hozzálát, hogy megtisztítsa ókuláréját. Talán ezért a kétértelműségéért használjuk a legritkábban a szemüveg elnevezésére ezt a szavunkat?!
Befejezésül egy bizonyára sokak által ismert jó tanács. Aki szemüveges, annak célszerű mindjárt 3 darabot beszereznie. Egyet általános használatra, a másodikat az egyes keresésére, ha nem tudjuk hová tettük, a harmadikat pedig a kettes keresésére. Ezt a példányt ajánlatos mindig tisztán, tokban tartani, mert ha el van koszolódva, igen nehéz a társait megtalálni. Így fönnáll annak a veszélye, hogy ráülünk és elgörbítjük, vagy ami még rosszabb, eltapossuk, ha a földre esett. Na, írtam eleget, gondosan elteszem tokjába a szemüvegemet. Pihenek egy kicsit, aztán nekilátok a másik kettő eltévelyedett keresésének.

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Csilla
#8. 2015. február 4. 20:43
Hűha, nekem is be kell szereznem tartalékba még két szemüveget?
Köszönöm a jó tanácsot, kedves, humoros Andy. Eddig erre nem is gondoltam. :-)
siktár éva
#7. 2015. február 4. 13:49
Kedves Barátom!

Végtelenül örülök annak, hogy itt vagy, Tőled megszokott igényességgel és humorral átszőtt írásoddal, mely egyedi stílus és különleges egyéniséged tükre. Nagyon jól tudod láttatni a mondanivalódat, az eseményeket a Tőled megszokott vidámsággal. Tudom, hogy a humor az életelemed és írói vénádat efelé irányítod, még akkor is, ha a földön fetreng a szemüveged, és azon gondolkodsz, hogy hová tetted a másik kettőt. Ott egye meg a fene, ezért szoktam én mind hármat a nyakamba kötni - látod lelki szemeid előtt gondolom, hogy milyen frankón nézek ki -, mondanom sem kell, hogy egyik rosszabb mint a másik, ha úgy mind a hármat egyszerre a filkómra helyezem, és belekukkantok talán van sejtésem, hogy hol vannak a betűk a klaviatúrán. Drága Barátom! Élmény volt olvasni írásodat, szeretettel gratulálok, REMEK. Szeretettel ölellek: Évi
andor
#6. 2015. február 4. 00:23
Nagyon kedves Barátaim!
Egy e-mailban írta egy ismerősőm, mennyi baja van a szemüvégével, koszolódik, gyakran azt se tudja hová tette.Na, több se kellett, megírtam neki vigaszképen ezt a kis karcolatot.. A hatás váratlan volt! Hirtelen érdeklődők jöttek, hol, milyen kedvezménnyel lehet szemüveget venni, Adjak tanácsot rövidlátóknak, távolbalátóknak, szemüveg árakról! Sokan túl drágának találták a 3 szemüveg tartását! Nos, ezeknek üzenem:
"Az egyik szemüvegem sír, ha a másik eltörik. Ilyenkor nagyon elkel egy harmadik!"
Sok szeretettel Andy
Juhász Kató
#5. 2015. február 3. 17:58
Kedves Andy!
Kívánom, hogy egy szép, új szemüveg színesítse meg mielőbb az életedet.
Vigasztaljon a tudat, a problémával nem állsz egyedül.
Hiába fogadjuk meg, hogy nem visszük ki a szobából, nehogy eltűnjön, másnap a konyhában bukkan fel a drága szemüvegünk, majd nyoma vész. Miután az összes áruház vevőszolgálatát felkerestük, nem találták-e meg, rábukkanunk az egyik ablakpárkányon. Szóval a szemüveg azt hiszem, a legtöbb embernek hasonló gondot okoz, mint neked.
Answer
#4. 2015. február 3. 16:09
"Szerencsés" az, aki távollátó létére csak olvasáshoz, közeli dolgok tiszta észleléséhez használja az ókulát (jó szó!).
A rövidlátók tábora, ahová magam is tartozom, nem lát "kukker" nélkül se távolra, se közelre.
Így, ha az én lupémmal történik valami hasonló, mint amiket ékesszólóan érintettél, kedves Andy, átmegyek farkasvakságba, vagy vak farkasba.
Ha bepárásodik, bizony leeresztették a függönyt!
És a tartalék... Anélkül elképzelhetetlen az élet.
Mondhatni, nyitható a fehér bot...
Remekül írtad meg ezt a mélyreható elemzést!
Gratulálok!
Barátod: Answer
Kovács L. István
#3. 2015. február 3. 15:40
Szemüvegesnek lenni valóban külön "szórakozás" mert persze mindig akkor csúszik le mikor zsíros, olajos vagy csak simán piszkos a kezünk. Az orrunk és szemünk is akkor kezd el viszketni alatta. Remek humorral megírt történet Gratulálok!
Mara
#2. 2015. február 3. 14:02
Drága Andy!
Szeretettel olvastam szórakoztató, humoros, kissé ironikus írásodat.
Ismerős a helyzet.
Szeretettel ölellek: Mara
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek