Szabad Asszociációk Bécsben

A bécsi KoKo Galerie-ben nyílik Németh Edit festőművész Szabad Asszociációk című kiállítása, melyet szeptember 2-ától szeptember 12-ig tekinthet meg a nagyérdemű.

 

Németh Edit az alkotásnak elkötelezett művész, aki az elmúlt évtizedek alatt több művészeti stílusban is kipróbálta tehetségét, munkássága mégis egységesnek tűnik, egyrészt a szerkesztés állandó keresése, másrészt palettájának határozottsága, dinamikus, expresszív színvilágának összetétele miatt.


Művészetének kardinális problematikája, hogy miként tud érzéki-konkrét szférán belül, a szenzualizmus talaján maradva, azt megőrizve eljutni az eszmei szimbolikus jelentésekig, hogyan lehet az ő személyes érzékenységén és egyéni látásmódján átlényegült valóságot életre hívni.
A clown család széles választékából merít: artista, akrobata, bohóc.
Állandóan visszatérő motívuma a bohóc figura a porond szószólója, aki mint minden titkok tudója jelenik meg vásznain. Motívumaiban a szabad asszociációk által az emberi komédia tragédiája bújik meg. Időnként intelligens-figuratív festészet nyelvén fejezi ki magát, időnként pedig absztrakt világba terelődik, amely igyekszik a lényeget felszínre hozni. Így Németh Edit művészete előre nem kiszámítható, mert témákban és plasztikus megoldásokban is állandóan új és váratlan felfedezéseket ajánl.

 

A festő a következőket vallja önmagáról:

“…tagadva a perspektívát az expresszionizmus kifejezési eszközeivel, az expresszionizmus lényegével egyesülve a színek és formák új szabad rendjében valósítom meg száguldó képzeletemet. Az eredmény pedig a vásznaimról ránk néző maszkszerű arcok /álarcok/, clown figurák és táncosnők hosszú sora. Ezek a figurák merevnek, élettelennek tűnnek, mintha varázslat alatt állnának, és várják, hogy feloldja ez alól őket alkotójuk.


A bohóc és táncosnő figurák szimbolikus jelentéstartalmat hordoznak, a magány a kitaszítottság szimbólumai.

A festményeimen megjelenő hangszerek / hegedű, trombita, cselló, furulya/, mint jelképek jelölik a vágyott és szinte elérhetetlen éteri szépséget, békét ebben a nyugtalan világban. A zene mindig jelentős szerepet játszott az életemben, így munkáim között fellelhető számos– zenemű interpretálása is.

Az érzelmeket követő tiszta zene mentes minden földön hallható zenei hangoktól.


Transzcendens távlatokat nyit meg az ember előtt, elszakadva a földtől, és teljes kielégülést nyújt.
Alkotásaimon visszatérő motívuma a Földről felfelé törekvő papírsárkány figura, amely spirituális értelemben a transzcendens evilág feletti Létezőbe vetett hitet szimbolizálja, filozófiai jelentése pedig, az anyagi világ kötöttségeitől való szabadulás, az ember szabadságvágyának, testi-lelki-szellemi szabadságának szimbóluma.


Művészetem a tudatos szerkesztőerőkből épülő intellektuális törekvések és az ösztönös indulati forrásokból táplálkozó, emocionális irányzatnak sajátos ötvözetű továbbfejlesztése.
Képeimet továbbgondolásra szánom az életről, szépségről, szeretetről...”

 

A művészről

1958-ban született, német származású szülők gyermekeként. Győrben a Hittudományi Főiskolán diplomázott. 1990-1993-ig Bécsben festészetet, művészettörténetet tanult.

Tanulmányai során nagy hatással voltak rá az osztrák képző-és építőművészet nemzetközi hírű nagymesterei mint: Egon Schiele, G. Klimt, Otto Wagner, valamint a kortárs képzőművészet szintén kvalitásos és elismert művészei: Ernst Fuchs, Ludwig Attersee, Aric Brauer, Hundertwasser, H. Nitsch.
Példaképei a német expresszionisták: Schmidt-Rottluff, Eric Heckel, Franz Marc. Több stílusirányzat is megérintette, de leginkább a hozzá közelálló expresszionizmus kifejezési eszközeit alkalmazza, mint a formák leegyszerűsítése, az erős színkontrasztok. 
Ausztriában él. Magyarországon és Ausztriában rendezett kiállításain kívül több nyugat-európai országban volt kiállítása: Svájc, Németország, Belgium, Hollandia.

 

A művész honlapja: http://www.nemetheditfestomuvesz.hu/

 

Forráshttp://correctmedia.hu/esemeny/szabad-asszociaciok-nemeth-edit-kiallitasa-becsben/

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!