Szabad a pálya

Kipróbálható csőposta, telefonhírmondó és virtuális realitás -a 19. és a 21. század csúcstechnikái együtt.

 

Kipróbálható csőposta, telefonhírmondó és virtuális realitás -a 19. és a 21. század csúcstechnikái együtt, működésben láthatók a

„Szabad a pálya"

című időszaki kiállításon a Közlekedési Múzeumban,

amely a 19. század utolsó harmadába repíti vissza a látogatót, megmutatva Magyarország 1867. és 1914. közötti közel fél évszázadának technikai vívmányait, újításait, és képet ad nemcsak a kor nagy ívű gazdasági fejlődéséről, hanem a korabeli mindennapokról is.

 

Sajtóközlemény                                                          Budapest, 2012. március 21.

A „boldog békeidők" korszaka, azaz a dualizmus 50 éve alatt elkészült a 22 ezer kilométeres vasúthálózat, hidak, közutak épültek. Pest, Buda és Óbuda egyesülése után világvárossá fejlődött Budapest, ahol átadták a Budavári Siklót és a Svábhegyi Fogaskerekű Vasutat, megépült a kontinens első földalatti vasútja, megnyílt a világ legnagyobb nyílású lánchídja az Erzsébet híd - a 21. század elején is jórészt azt az infrastruktúrát használjuk, amit e korszak létrehozott.

A mai szemmel hihetetlennek tűnő fejlődés egyes pillanatait eleveníti fel a „Szabad a pálya" című időszaki kiállítás, olyan magyar műszaki találmányokat bemutatva, mint a Csonka János-Bánki Donát által megalkotott porlasztó, Puskás Tivadar telefonhírmondója, Bláthy- Zipernowsky- Déri mérnökhármas transzformátora, vagy a világ első villanyórája.

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme, a több tonnás, 3 méter hosszú és 3 méter széles főként a cséplőgépek energiaellátására használt 112 éves lokomobil, amely a mezőgazdaság gépesítésének legjelentősebb eszköze volt. A nyitókép a látogatókat átvezeti a gépműhelybe, azt az átmenetet szemléltetve, amely az alapvetően mezőgazdasági jellegű ország ipari felzárkózását jelentette.

Magyarország vidéki városainak 19. századi közlekedési fejlődését a legmodernebb 21. századi eszközökkel - azaugmented reality módszer alkalmazásával - mutatják be, ahol a látogató saját okostelefonjával, vagy a kihelyezett tablet-ek segítségével kaphat bővebb információt.

 

A múzeum két szintjén kialakított tárlat a 19. században népszerű ipari- és világkiállítások hangulatát idézi. „Pavilonszerűen" mutatja be a mezőgazdaság, az ipar, a közlekedés és a távközlés témaköreit, valamint betekintést enged a hétköznapi munkáslakásba, egy polgári ebédlőbe, vagy épp az orfeumba.

 

A dualizmus technikatörténetét bemutató kiállításhoz közel egy éves nyitvatartási ideje alatt számos program kapcsolódik majd, amelyekből egyebek mellett kiderül, milyen lehetett egy korabeli nagypolgári utazás az Al-Dunán, hogyan tartották az ünnepeket a polgári családokban, vagy hogyan zajlott egy munkáscsalád karácsonya.

 

A kiállítás előre láthatóan 2012 végéig látható.

 

Kép forrása

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek