Somogyi Eszter - Pite, a kissün és barátai

- Jaj, a tüskécskéim, teljesen összegubancolódtak a nagy alvásban! Egy merő kóc a hátam!

 

Pite álmosan nyitotta ki a szemét, és örömmel nyugtázta, hogy az őszi levelek eltűntek a fák tövéből, a hótakaró elolvadt, és ibolyaillat száll az erdei levegőben. Nagyot nyújtózott, és már indult is a közeli kis tóhoz friss vízért. Talpát csiklandozták a zsenge fűszálak, és Pite vidáman fúrta bele orrát a tavaszi virágillatba.

Amikor azonban a tó fölé hajolt, tátva maradt, majd legörbült a szája.

- Jaj, a tüskécskéim, teljesen összegubancolódtak a nagy alvásban! Egy merő kóc a hátam! - kenődött el a kis sün, és hullani kezdtek a könnyei.

Pite erősen kesergett a tóparton, amikor neszezést hallott a közeli bokorból.

- Ki jár erre? Én Pite vagyok, a kissün! - mutatkozott be illedelmesen.

- Szia, Dinga vagyok, a dongólány. Miért keseregsz itt ezen a szép napsütéses reggelen?

- Hát nem látod? Tiszta kóc lett a tüskebundám. Csak arra emlékszem, hogy tél elején még szép rendben meredeztek szanaszét a tüskéim, most meg felébredtem és... - Pite hangja elcsuklott a sírástól.

- Nos, - kezdte Dinga határozott hangon. - Először is hagyd abba a pityergést, ilyen zokogásban nem lehet gondolkozni. - Azzal a kis dongólány egy apró sziromra telepedett Pite mellé, keresztbe tette lábacskáit, ráncba vonta homlokát, és törni kezdte a fejét. Pite megszeppenten figyelte őt.

- Megvan! Maradj itt, hozok segítséget! - kiáltott fel Dinga vidáman, azzal elröpült az erdő irányába. Nemsokára egy fura olajzöld szerzettel került elő, amilyennel Pite még sohasem találkozott.

- Bemutatom a barátomat, Toccsanót, az öreg kövirákot - szólt mindent tudó arckifejezéssel Dinga, és már kezdte is vázolni a mentőtervet. - Nos, a teendő a következő. Te a tó sekély részén bevizezed a tüskéidet, utána Toccsanó az ollóival fazonra nyírja a bundácskádat, végül pedig én ragacsos mézzel tartósra kenem a frizurádat. - Dinga elismerést várva nézett Pitére, a kissün azonban rémült tekintettel tovább gubbasztott. Végül megszólalt.

- Kedves Dinga, biztos vagy benne, hogy ez működik? - A dongólány határozottan bólintott,  mire Pite megindult a tó felé. A vizes kis sünt Dinga  lapulevelekkel óvatosan szárazra törölte. Amikor azonban Toccsanó az ollóival a tüskékhez közelített,  Pite nagyot szökkent ijedtében.

- Jaj ne, ez fáj! - kiáltotta a kissün. Toccsanó és Dinga tanácstalanul néztek egymásra. Kis töprengés után Dingának új ötlete támadt.

- Mi lenne, ha Toccsanó ügyesen egymás mellé rendezné mind a nyolc lábát és akárcsak egy fésűvel, kibontaná a gubancokat? - Na, ez az ötlet már Pitének is tetszett! Vidáman telepedett le a harmatos fűbe, és tűrte, ahogy a rák szabályosra fésüli tüskefrizuráját.

Amikor Toccsanó végzett a munkával, Dinga friss szirupos aranyszínű mézzel bekente Pite tüskéit, és büszkén vezette Pitét a tóhoz, hogy megnézhesse magát a víztükörben. A kissün azonban megpillantotta tükörképét és újra elkenődött.

- Köszönöm a segítségeteket, valóban szebb lettem, mint ébredés után, de a tüskéim még mindig nem állnak ugyanúgy, mint tél elején - mondta szomorkodva. - Toccsanó ekkor szólalt meg először.

- Kedves Pite, tudod, körülöttünk minden változik. Az erdőben a tavalyi fahajtás helyén ma apró törzset találsz, a patakban a kavicsok más rendben pihennek, mint egy évvel ezelőtt, új, ismeretlen helyekre sodorta őket az ár. A fűszálak máshol dugják ki fejüket a földből, mint legutóbb, és a madarak tollakat cserélnek. Az erdő világa a változásról szól, és ennek te is része vagy. Nézz most a víztükörbe, és örülj annak, hogy új apró tüskéid nőttek tavaly óta, sűrű frizura díszíti a hátadat, és ismét részese lehetsz a természet tavaszi csodájának.

Pite csendben hallgatta az öreg rákot, aztán újra belenézett a víztükörbe, kicsit igazított egy  szemébe lógó tüskén, aztán megköszönte új barátai segítségét, és boldogan indult el felfedezni a tavaszi erdőt.

 

 

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Fer-Kai
#6. 2012. április 8. 20:48
Kedves történet, a tanulságot is mértéktartóan adagolja (még épp nincs túlmagyarázva) a bölcs Toccsanó által.
A megfogalmazás tiszta, választékos.
Ruder - Jana
#5. 2012. április 8. 17:22
Jó volt olvasni, ...a szemébe lógó tüskén jót kuncogtam...
Gárdon Ágnes
#4. 2012. április 8. 15:50
Nagyon jók a párbeszédek!
Eliza Beth
#3. 2012. április 8. 12:14
Jó lett volna a süniszülők részéről egy felvilágosító elbeszélgetés Pitével.
:-))
Balage
#2. 2012. április 8. 11:17
Nagyon ötletes mese. Grat!
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek

Bársony szív