Sivasakti Kalánanda Táncszínház

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház 1997-ben alakult Budapesten azzal a céllal, hogy Dél-India klasszikus táncát, a bharatanátjamot, megismertesse és megszerettesse a magyarországi közönséggel.

Az alapító, Somi Panni, ekkor már 6 éve, 1991-óta tanított indiai táncot Budapesten. Sok szóló és a tanítványokkal közös csoportos előadás előzte meg a táncszínház létrejöttét.

Az első pár év a bharatanátjam repertoár bemutatásával, feldolgozásával telt. Később a klasszikus darabokból táncszínházi átiratok születtek, majd megjelentek az első kortárs koreográfiák, melyek már a táncszínház új stílusának kialakulását jelezték.

A továbbra is rendszeres klasszikus előadások mellett megszületett az első teljes estés kortárs darab (Angyalok a kocsmában, Merlin Színház, 2005) is, ami mind témájában, mind megjelenésében eltért az együttest egyébként jellemző indiai stílustól. 2007-ben létrejött az Ánanda lílá, indiai táncképek című darab is (Nemzeti Táncszínház), mely indiai hangulatokat, emlékeket hivatott elmesélni klasszikus és teljesen újszerű koreográfiák segítségével. Az együttes 2008-ban mutatta be Szanszára, a tánc körforgása című darabját (Nemzeti Táncszínház), 2009-ben pedig a Saktit.

Mint az első indiai tánctechnikát használó magyarországi együttes a Sivasakti Kalánanda Táncszínház számos alkalommal kapott meghívást hazai és nemzetközi fesztiválokra, kulturális gálákra, különféle televíziós műsorokba. Az elmúlt 10 év alatt több mint 300 előadása volt.

A Sivasakti Kalánanda Táncszínház repertoárjába a klasszikus bharatanátjam előadások, indiai kulturális, ismeretterjesztő és művészeti programok, valamint a bharatanátjam technikáját alkalmazó kortárs darabok tartoznak. 

 

Bővebb információ


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!