Schuller Emil: Kukori, a rafinált kendermagos kakas

Figyelem! Bármi nemű hasonlóság a valós élethez, - az csak a véletlen műve lehet!

 

Kukori, a baromfiudvar legöregebb kakasa felriadt rémálmából. Körülnézett a félhomályos tyúkólban, de minden nyugodtnak tűnt. A tyúkok félrehajtott fejjel csendesen aludtak, csak néha kottyantotta el magát egyikük-másikuk, ha valami szép nagy kukacról álmodott. Nem látott sehol sem egy settenkedő vörös ravaszdit, aki megzavarhatná a szeretett tyúkjai nyugalmát. Visszagondolt az álmára, és kiverte a víz. Lehet, hogy nem is a véres szájú vörösök között kellene az ellenséget keresni, hanem olyanok között, akik maguk mögött akarják tudni a tyúkjait? Lehet, hogy itt, az udvaron belül kellene jobban körülnézni? 

Csak nem az újonnan érkezett fiatal, és harcias kakas akar bevágódni a tyúkjaimnál? Esetleg az egyeduralmamat kívánta meg? Vagy az én szemétdombomon akar kapirgálni?  Mit akarhat tőlem? Hohó! Előbb keljen fel az a kis pimasz, ha velem akarja a sarkantyúját összeakasztani!- gondolta bőszen. Aztán egy kicsit jobban belegondolva, alább hagyott a kezdeti lendülete. Mi van akkor, ha ő nyerne ellenem? 
Annyit tudott csak a nagyon kicsi narancssárga kakasról, hogy szintén nagy csábító hírében áll, és a kakaskodásban is jártas. Járt az agya, mint a motolla, és lassan kialakult benne egy briliáns terv, hogy miként tudná az új vetélytársát lealázni úgy, hogy ő közben véletlenül se legyen sáros. Kigondolta, hogy az lesz a legjobb, ha mással intézteti el a piszkos munkát. Azt találta ki, hogy majd javasolja a vetélytársnak, hogy kakaskodás helyett fussanak versenyt, és a futóverseny győztese fog onnantól uralkodni a tyúkok felett és a szemétdombon. Ez a gondolat egyre jobban tetszett neki. Már a részleteket is kidolgozta, hogy egyre gördülékenyebben működjön a terve. Alig várta, hogy kihunyjanak a csillagok, és a kezdődő szürkületben elindult nagy peckesen a kisajátított szemétdombja felé.  
- Ébresztő! Itt az ideje felkelni! Már megint a hasatokra süt ez a forró, narancsszínű, és egyre magasabbra törekvő izé! - kukorékolta a szemétdomb tetejéről, ahogy csak a torkán kifért.
Erre a harsány reggeli ébresztőre megelevenedett a baromfiudvar. Álmosan kóvályogtak a házi szárnyasok, és közben lestek jobbra-balra, hátha maradt tegnapról egy pár szem elgurult kendermag. Az udvar díszmadara, a páva is előkerült a teljesen szeparált, külön bejáratú lakóhelyéről, - amit, mint vezető tisztségviselő, önkényesen elfoglalt. Úgy érezte, hogy ennyi neki is jár, - pedig a mérges pulyka is szemet vetett arra a kéglire, az utódaival együtt! Kinyílt a ház ajtaja, és megjelent a gazda. A tekintete rögtön megakadt a páván, erre bosszúsan összeráncolta a szemöldökét. 
- Mi a fenének kell ezt a haszontalan madarat is tartanunk, hiszen hangos is, rikácsol is, ehetetlen is! Igaz, az asszonyoknak tetszik!- morogta.
Aztán térült-fordult, és megjelent a kezében egy nagy vödörrel, ami kendermaggal volt tele, hogy megetesse a szárnyas jószágait. A bölcs öreg kakas csak erre várt.
Magához intette a szeleburdi kis kakast, aki idáig nagy elánnal kergette a baromfiudvarra tévedt cirmost. A kiskakas erre rögtön abbahagyta a macska üldözését, és magát kihúzva harciasan közeledett a szemétdomb felé. 
- Figyelj csak kolléga!- kezdte az előre jól megtervezett szövegét az öreg kakas, - mi volna, ha versenyt futnánk, hogy ki legyen a vezér? Aki nyer, - azé lesz minden! Az egész aranybánya domb, ahol annyi kincset kaparhatsz ki magadnak, amennyit csak nem szégyellsz, - ráadásul az összes tyúk! Így nem kell nekünk érte ölre menni, mert teljesen szabályosan nyer a győztes! A vesztes meg többé nem tarthat igényt semmire! Nos, mit szólsz hozzá?- kérdezte barátságosan, és várta, hogy a kiskakas is beleegyezzen. 
Amikor a kis naiv kakaska is rábólintott erre, az öreg hirtelen nekiiramodott! A kiskakas meg gyorsan utána, - nehogy már az öreg kakas nyerjen!

Ezt látván az öreg gazda bekiabált a házba!
- Hé, anyjuk, hozd gyorsan a puskámat! Már megint rossz kakast vettél! Ez is a fiúkat szereti!


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek