Roma Informális Oktatási Projekt A Trükkön

Sikerrel fut A Trükk című előadás a Klauzál 13-ban. A Gólem Színház most összeállt az UCCU-val, azaz a Roma Informális Oktatási Projekttel, hogy tapasztalatot cseréljenek.

 

 

Október óta sikerrel fut az Etgar Keret novellát feldolgozó A Trükk című pop-up előadás a Klauzál13-ban. A Gólem Színház most összeállt az UCCU-val, azaz a Roma Informális Oktatási Projekttel, hogy tapasztalatot cseréljenek. Mindkét szervezet célja, hogy párbeszédet indítson különböző kulturális hátterű fiatalok között. Az Gólem Színház meghívta az UCCU-t a 2010. december 8-i Trükk előadásra, ami után nyilvános beszélgetés lesz a társadalmi célú párbeszéd elősegítésének módszereiről.

 

Az UCCU egy civil kezdeményezés, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a találkozásra és a dialógusra roma és nem roma fiatalok között. A koncepció szerint a beszélgetés lehetősége tágítja a fiatalok gondolkodását, és egyúttal csökkenti a diszkriminatív, előítéletes gondolkodást. Az UCCU középiskoláknak kínál informális, a roma társadalommal kapcsolatos oktatási programokat. A foglalkozásokat roma fiatalok tartják önkéntes alapon. A program legfontosabb elemei a személyes tapasztalat és egymás közelebbi megismerése.

 

A Gólem Színház céljai összecsengenek az UCCU-éval. Az zsidó kultúra friss, jövőbe tekintő arcát bemutatni kívánó színház célja, hogy az új generáció hangját hallassa. A Gólem nyitott alkotóműhelyében együtt dolgoznak különböző hagyományokból, kultúrkörökből származó fiatalok és ez a sokféleség a nézőpontok változatosságát biztosítja. A Gólem úgy gondolja, hogy a napi politika szította megosztottságot csak az olyasfajta párbeszéd szüntetheti meg, amely ahhoz kell, hogy egymás „szomszédjában" élő emberek ne értsék egymást félre.

 

A két szervezet vezetői tele vannak optimizmussal:

„Boldog vagyok, hogy egy ilyen nagyszerű szervezettel cserélhetünk tapasztalatokat. Úgy gondolom, hogy a művészet és ezen belül a színház olyan univerzális nyelvvé válhat, ami valláson, kultúrán, nemzetiségen túlmutat" - mondta Schőn Edina, a Gólem Színház producere.

László Flóra az UCCU vezetője így nyilatkozott:

„Nagyon örülök a Gólem Színház meghívásának, mivel úgy gondolom, hogy a színházi társulás céljai közel állnak alapítványunk célkitűzéseihez. Fontosnak tartom, hogy eltérő kultúrák minél többet találkozzanak, és tapasztalatot szerezzenek egymástól a társadalmi párbeszéden és a kultúrán keresztül."

 

A Trükk című darabot Borgula András rendező alkalmazta színpadra Etgar Keret novellái alapján. A darabban a fiatal városiak valóságának a kicsit szürreális, progresszív, polgárpukkasztó oldala jelenik meg. A fő kérdés: 'Neked mi a trükköd arra, hogy túléld a mindennapokat?'. A két főszerepet a Krétakörből ismert Bánki Gergely és a Nemzeti Színházból ismert Schmied Zoltán alakítja (jelenleg a Centrál Színház tagja). A nézőtéren a közönséget a szervezők a fesztiválok hangulatát idéző babzsákokkal várják.

Miközben futnak A Trükk előadások, a Gólem csapata már a jövő tavaszi projektet készíti elő, amelyben a megosztottságot szító „közhelyek" problémájával foglalkoznak.

 

Előadás dátum: 2010. december 8. 20.00 órakor

 


Vissza a főoldalra
Hozzászólások:
Hozzászóláshoz jelentkezz be!

Legolvasottabb cikkek